Selasa, 30 Ogos 2016

Kek Mentega Keju

Marble Butter Cheesecake
Assalamualaikum w.b.t
Harini kita kongsi resepi kek mentega/marble berkeju yang senang ni, lembut, lembab & tidak terlalu manis untuk dicuba. Sangat sesuai untuk minum petang atau juadah untuk tetamu yang bertandang..


Resepi Marble Butter Cheesecake
Sumber : Pn.Hafizah Yahaya @ fizalgk /Rohaimi Ahmad(FB)
Bahan-bahan :
  • 150g butter tatura
  • 200g krim keju
  • 200g gula castor
  • 4 biji telur Gred A
  • 250g tepung gandum
  • 1 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat
  • 1 sdt esen vanila
  • 100ml susu cair
  • 4 sdb susu tepung (tak letak pun tak apa)
  • 2 sdb serbuk koko (utk.marble)
Cara-cara:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 150'c.
  • Dalam sebiji mangkuk, masukkan butter, keju & gula castor. Putar sampai kembang.
  • Masukkan telur 1 per 1. putar lagi.
  • Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder & soda bikarbonat, selang seli dengan susu cair. Masukkan esen vanila. Putar sebati.
  • Bahagia 2 adunan, 1 adunan dibiarkan kosong, 1 adunan lagi dicampur dengan serbuk koko, sebatikan.
  • Gris & alas loyang bersaiz 8inc.taburkan sedikit tepung di sekeliling loyang & hentak2kan supaya tepung tidak terlalu tebal. (biasanya cara ni saya buat untuk mengelakkan kek melekat ditepi loyang)
  • Sendukkan adunan berselang seli hingga habis. Ambil lidi & lorekkan ikut suka.
  • Bakar pada suhu 150'c selama 45 minit @ sehingga masak 

Nota kaki : Sooner 4MF/suhu 160'c/water bath/api bawah sahaja/50minit

Sabtu, 20 Ogos 2016

HAWA NAFEESA (21 JUN 2016)

Assalamualaikum w.b.t
Alhamdulillah, saya selamat melahirkan bayi ke-7 60 hari yang lalu - 21 Jun 2016, bersamaan hari ke 10 puasa. Bayi perempuan seberat 3.1kg di PMC Sg.Buloh tepat jam 6.02PM, Hawa Nafeesa nama diberi, semoga sentiasa sihat membesar ceria menjadi solehah yang berilmu & beramal suatu hari nanti.

Esoknya lepas lunch dah boleh balik, Alhamdulillah tiada apa2 masalah. terima kasih yang datang melawat kami kat hospital, yang datang melawat kat rumah pun sama..


Terima kasih berbillion-billion buat suami saya, yang bercuti hampir sebulan tanpa gaji, sanggup bersengkang mata siapkan sahur mereka anak beranak (dan saya skali), memasak macam2 menu pantang & siapkan semua urusan rumahtangga. Anak ramai ni faham2jela macam2 kerenah mula dari kejut sahur, solat, pergi sekolah, sampaila berbuka..1001 peel ada.


Sekarang Hawa dah 2 bulan, dah pandai senyum, bunyi suara agah2 & dah tak mau duduk sesaja, nak beriba @ berteman aje bila tak tidur..haha..agak letihla bagi seorang pembuat kuih macam saya ni..terkejar2 buat kuih selang seli hadap Hawa..tapi yang syoknya bila hadap baby ni rasa lapang, selesa berdua-duaan dengan baby sampai terlelap..hehe **Ok maknanya mak banyak tidurla masa ni..


haa..jomla golek2 dengan Hawa ni..cium2 bau masam baby itu 1 nikmat yang akan dirindui suatu masa nanti....hehe
aahaaa lain2 cerita nanti kita update kemudian ya..Wassalam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...