06 Januari, 2016

Pancake Gebu & Sedap

Assalamualaikum w.b.t
Harini update bekal sekolah KAFA petang ni, pagi tadi bawa mee goreng dengan air kosong je, petang bawa pancake + choc.hazelnut Gardenia tu dengan air sirap. Sirap tu buat awal pagi simpan peti ais, nanti anak-anak tak adalah terliur sangat tengok air merah kuning yang dijual kat kantin kan..


Mudah je resepi ni, selalu buat zaman rajin berblog dulu2..hehe. Saya bancuh 2 adunan sekaligus tapi baking powder tu letak 1 sudu besar je, lain2 bahan gandakan. Cara saya juga nak cepat, terus campur semua bahan, kacau2 & tapis. Tak sempat perap, siap tu saya tapis & terus panaskan pan, guna 2 pan cepat siap kerja ok..

PANCAKE GEBU & SEDAP

*Buttermilk 
1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka makan/ perahan lemon
Biarkan selama 5 minit barulah digunakan.

Bahan 
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1 cawan susu segar @ buttermilk
  • 1 telur ayam
  • 1 sudu tea esen vanilla kalau suka
  • 2 sudu besar butter yang dicairkan @ minyak masak
  • sedikit garam

Caranya
  • Telur ayam dipukul sedikit dan dicampurkan dengan esen vanila.
  • Masukkan garam, gula pasir dan butter yang dicairkan tadi kedalam telur dan gaul dengan sebati.
  • Kemudian masukkan susu segar.
  • Tepung gandum hendaklah dicampurkan dahulu dengan baiking powder dan digaul sebati
  • Akhir sekali masukkan tepung tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan dan di pukul sehingga tidak ada tepung yang berketul.
  • sekiranya ada tepung yang berketul hendaklah ditapis dahulu dan  mendapatkan hasil yang memuaskan
  • Rehatkan adunan tadi lebih kurang 15 minit hingga 30 minit. *tak perap pun
  • ini adalah supaya mendapat hasil Pancake yang lembut dan gebu.

05 Januari, 2016

Sambal Nasi Lemak Bunga April

Assalamualaikum...hari ke-2 sekolah 2016..

Kepada mak-mak bapak-bapak yang super duper sibuk sejak sesi sekolah 2016 ni harap2 bertabahlah ya..macam kalut sikit awal-awal ni, nanti dah masuk bulan ke 2 oklah tu.. Jangan lupa sediakan bekal2 anak terutama sekolah rendah tu, makanan kat kantin sekolah tahun ni nampaknya semakin mahal.
Bayangkan seketul sosej digulung dalam sekeping roti putih berharga RM1 seketul..kalau 1 ketul mana la cukup kan, jadi lebih baik buat sendiri hodoh-hodoh simple2 pun jadila..kesian budak2 nak makan tak kenyang. Air 1 cup RM1 jugak, dulu 60sen 1 cup, baik bawak air kosong jee..hehe


Harini kita bagi resepi sambal nasi lemak yang sedap ni, resepi turun temurun opahnya Bunga April. Boleh buat banyak2, jangan letak garam dulu, asingkan ikut portion sehari makan, simpan dalam peti sejuk beku, nak bekalkan nasi lemak cuma keluarkan sambal & panaskan semula tambah garam, masak nasi & rebus telur siap...jimat masa..,

RESEPI SAMBAL NASI LEMAK
(BUNGA APRIL
**Resepi asal saya separuhkan, resepi asal saya taip kat tepi (...)
  • 2 bj bawang besar* (5bj)
  • Setengah labu bawang putih* (segenggam)
  • Belacan sebesar ibu jari* (2 ibu jari)
  • 1 helai daun pandan (simpulkan) (2 helai)
    (bahan bertanda * dikisar)
  • Ikan bilis ikut suka banyak mana nak
  • 1 senduk cili kering kisar (2 senduk)
  • 1 sudu besar gula
  • Garam & perasa ikut suka
  • 1 keping asam keping/gelugor (2 keping)
  • Air ikut banyak mana suka
  • Serbuk kunyit (hujung sudu je)
  • 1 biji bawang besar hiris kasar
 Cara-Cara :  
  • Tumis bawang besar, putih & belacan yg dikisar. masukkn sehelai daun pandan simpul.
  • Tumis api sederhana sampai pecah minya & naik bau, masukkan cili kering yg dah dikisar
  • Masukkan asam keping, biar warna sambal agak gelap sedikit, sentiasa guna api sederhana untuk menumis.
  • Lepas tu msuk ikan bilis mentah, ikut suka nk bnyk mna.
  • Tunggu sampai pecah minyak & warna merah gelap berkilat(pecah minyak), lagi lama lagi sedap tapi sentiasa kacau kalau tak hangit tak sedap.
  • Masukkan air, ikut suka nak banyak mana, lebihkan bagi banjir sikit pun takpe, nnt sambal tu memekat, tambah gula, garam & perasa jika suka
  • Tunggu pecah minyak lagi & guna api perlahan saja
  • Masukkn bawang hiris, jangan hiris halus sgt, 
  • Akhir sekali, masukkan serbuk kunyit, yg ni tak letak pun takpe tapi kalau letak kunyit warna sambal lebih cantik
SELAMAT MENCUBA

01 Januari, 2016

Kari Ayam Tradisional India

Assalamualaikum w.b.t
Salam pembuka 2016, semoga hari2 yg dilalui memberi manfaat buat kita semua. Dipermudahkan segala urusan, bercambah kasih dan sayang, erat silaturrahim sesama Islam..

Hari in saya kongsikan resepi kari ayam tanpa santan, resepi tradisional india katanya, terima kasih buat Cik/Puan Ratna Devi Rajamanickam atas perkongsian resepi ibunya.  Sedap tau, cuba ya

Sumber fb : Aleen Airiesh

Bhn2 :
*bwg besar, kentang, tomato, cili & cili padi.(hiris halus),
*bwg putih & halia blend jdkan paste.
*serbuk kunyit

* rempah kari ayam.
 

Bhn tumis : kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga & daun kari.

Cara-cara :
*Tumis rempah 4 sekawan td dgn minyak, masukkan bawng & daun kari. kemudian masukkan cili padi
*Masukkan ayam, serbuk kunyit & paste bwg putih & halia.
*Gaul ayam biar masak separuh (jgn tambah air dulu)
*Kemudian masukkan rempah kari ayam. Gaul sekata.
*Masukkan air sedikit saja & biar rempah masak dan pecah minyak. Ini nak bagi ayam meresap dengan rempah2 tadi.
*Barulah masukkan air secukupnya & tambah tomato , kentang , garam.
Siap! Selamat mencuba.



BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...