Isnin, 29 Jun 2015

BISKUT SEMPERIT KRIM KEJU

Assalamualaikum..
Dah mula rancang buat biskut raya? Ni ada 1 resepi tahun ni cuba buat, boleh tambah koleksi kuih muih..
Biskut lama yang dimodenkan dengan rasa keju. Cubalah..


saya share resepi dari blog Tengku Ismadi. cantik kuih beliau, tapi kita punya kurang menarik lak..eheh..dan cara buat saya ubah sikit dari resepi asal..Sebab masa 1st time buat saya mix semua ikut rsp, biskut kembang semedang!! ahahaa..kali ni jugak tabur keju cedar parut,,lemak2 masin semua ada..

BISKUT SAMPRIT CHEESE
Rujukan : Tengku Ismadi

BAHAN2NYA :
  • 200g mentega (yg tulen akan membuatkan biskut lebih sedap)-saya guna tatura unsald butter
  • 100g cream cheese-lembutkan pada suhu bilik
  • 130g gula icing - ayak terlebih dahulu
  • 200g tepung jagung kupu2- capa apa2 pon boleh
  • 140g tepung kastad(birds custard)
  • 180 g tepung gandum
  • 2 biji kuning telur
  • 2 camb susu pekat manis
  • 1/2 camt esen vanilla
  • ceri merah @ kismis hitam@ choc chip untuk hiasan
  • parutan keju cheddar
CARA-CARANYA.
  • Putar cream cheese sehingga halus.
  • Masukkan mentega dan gula icing, pukul sebati.
  • Masukan esen vanilla susu pekat dan telur kuning 1 per 1
  • Pukul perlahan sampai sebati.*jangan terlebih pukul.
  • Campurkan kesemua tepung,masukan sedikit2 sambil dikacau dengan spatulla sehingga menjadi doh.
  • Biarkan 5-10 min.Saya rehatkan doh dalam peti ais.
  • Picit dengan acuan samprit.letakan ceri @kismis hitam @choc chip sebagai hiasan.
  • Taburkan keju cheddar parut diatas biskut.
  • Bakar 15 min,suhu 150*C dengan api bawah.
  • **Saya bakar api atas bawah, suhu 140'C selama 25minit
Selamat mencuba

Ahad, 28 Jun 2015

KEK MARBLE CHEF ASMA

Assalamualaikum..Alhamdulillah bertemu kembali...hari ke-10 kita berpuasa..


Kali ni kongsi resepi sangat mudah & pasti menjadi dari Chef Asma. BASIC BUTTER CAKE. Tapi kena ikut method dia la kan, main semberono je takut kelaut jugak akhirnya..cubalah ya..rasa sedang2 manisnya, elok guna PLANTA untuk rasa dulu-dulu, guna 100% PURE BUTTER untuk rasa berlemak susu, terpulang nak guna yang mana, InsyaAllah sedap..boleh cuba untuk hidangan Hari Raya nanti..

BASIC BUTTER CAKE CHEF ASMA
Bahan A
  • 200g marjerin PLANTA
  • 50g mentega Anchor/Tatura
  • 150g gula castor
  • 100g gula icing
 Bahan B
  • 250g telur (timbang telur tanpa kulit)
  • 1/4 sudu teh esen vanila
 Bahan C - ayak
  • 250g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara :
  • Satukan bahan A & putar hingga berkrim & putih
  • Masukkan bahan B, putar sebati
  • Masukkan bahan C sedikit demi sedikit sambil terus diputar dengan kelajuan perlahan.
  • Sebatikan & tutup mixer, jangan putar terlampau lama.
  • Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & warnakan ikut suka hati, boleh masukkan juga perasa jika suka.
  • Sudukan ke dalam loyang 8inc. berselang seli hingga habis
  • Bakar 45minit-1 jam dengan suhu 160'C atau sehingga masak (bergantung kpd.oven masing2)
SELAMAT MENCUBA

Sabtu, 27 Jun 2015

IKAN MAYONG MASAK ASAM BONDA

 Assalamualaikum..Selamat berpuasa kawan2..

Sajian utama berbuka hari ke-9, makan nasi terusla...
Lauk simple sekali harung, boleh banjirkan pinggan nasik tau..resepi campak2 rujuk jugakla blog Kak Liza Intai Dapur nun..tq kak.Selamat berbuka puasa ye..

IKAN MAYONG MASAK ASAM BONDA Bhn2:
  • 4 ktul ikan mayong
  • 5 ulas bwg merah *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 3 s/b cili mesin
  • Daun kesum
  • Asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam, perasa

- tumbuk bhn2 bertanda * dan masukkan kedlm periuk, masukkan juga ikan, asam keping, cili mesin dan air secukupnya..
- masak hingga didih dan masukkan garam, perasa dan daun kesum.
- kuah ni mst ada rasa masam n pedas ye baru best, bila dah ada semua rasa tu, bolehlah angkat dan hidangkan..
- senang kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...