Selasa, 24 Mac 2015

DIY HANTARAN CHEESETART

Assalamualaikum..
Mari kita blajar membuat cheesetart yang comel2 ni, sesuai untuk hantaran perkahwinan & pertunangan, buah tangan atau hadiah harijadi..ini pun atas permintaan seorang peminat saya..haha..peminat larh sangaatt.. DIY ini saya gunakan kotak budget untuk kos yang agak minima lah..nak guna kotak coklat pun boleh, up skt.kos kita..

comel tak kak Ton? hehe
Resepi boleh belek kat sini ya : blueberry cheesetart

Sediakan cheesetart anda seperti biasa. tengok gambar atas tu, tengah2 biarkan kosong untuk 'Wording',
Lorekkan dedaun jika suka.
*Letakkan bunga2 gum paste kecil ditempat hujung lorekan dedaun atau ikut suka la nak letak tang mana..
*Bakar cheesetart anda seperti biasa, sampai masak lebih kurang 3 - 5 minit.
*Sejukkan. Nak letak dalam peti ais pun boleh, tapi pastikan 'Wording Fondant' yg akan anda letakkan tidak berair & melorot kemudian.

*Siapkan huruf2 yang berkaitan, letakkan huruf2 tersebut di tengah2 cheesetart yang dibiarkan kosong tanpa hiasa tadi. **pandai2la ejas ya.

Cara saya ; 
*Alaskan huruf2 fondant tu dengan plastik keras (biasanya saya guna plastik dari edible image tu)
*Gunting sama saiz dengan huruf & 'gamkan' dengan jelly/krim /air di belakang fondant supaya melekat
*Cara ni dapat mengelakkan huruf2 fondant tadi tidak terkena cheesetart yang sejuk dari peti ais.

Pengalaman saya, cheesetart yang sejuk kemudian diletakkan huruf2 tu, fondant akan melekit2, kalau nipis sangat, ia akan melorot dan mencair, apatah lagi jika tempahan diambil awal untuk digunakan 2/3 hari kemudian untuk majlis..Tu sebabnya saya alas dengan plastik, apa2 pun terpulang pada kreativiti amda sebagai pendeko..

Kotak kuning 'space' tu boleh beli di kedai bakery, itu kotak khas untuk coklat, murah je, kalau guna box macam saya guna gambar 1st tu, sila alas dasar kotak dengan papan kek supaya tidak melendut & menjejaskan keadaan cheesetart anda.

Harap anda puas hati, sila over kretif la yer, nak letak hiasan apa2 pun terpulang, saya share untuk permulaan ajer..NAK order?? :

WA : 0193004358 @ EMAIL : anna_qawina@yahoo.com
Sila rujuk contoh yang ada di blog -->> annabaked@home

Selamat Mencuba
Wassalam..

Isnin, 23 Mac 2015

KEK MARBLE KOPI SUSU

Assalamualaikum..awak-awak sihatkah? saya macam biasa Alhamdulillah, sihat walafiat, baru balik dari kampung ni, lemau lagi nak masuk dapur tapi order dah menanti untuk dikerjakan..

Sebulan sekali update blog..pheww!! Apapun lebih baik dari tak terupdate langsung..hehe..

Kek mentega yang saya buat untuk buah tangan keluarga kat kampung minggu lepas, mak saya kalau pesan nak kek apa dia akan mintak kek biasa2 je, coklat2 ke krim2 ke tak mau..jadi kek mentega lah yang dimaksudkannya..kali ni cuba resepi dari blog FIZA'S COOKING . sedap bau harum kopi..meh skodeng resepi mudah ni..tq Fiza..


KEK KOPI SUSU
Saiz loyang : 8½ inci x  4½ inci (loaf pan/bulat 7inc.)

Bahan A - di ayak
  • 1 ½ cawan tepung gandum
  • ½ sudu teh baking powder
Bahan B
  • 1 cawan mentega
  • ½ cawan gula - boleh kurangkan jika tak suka manis
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • ¾ cawan susu pekat manis
  • 3biji telur - Gred A
  • 1 sudu besar serbuk kopi atau nescafe - di bancuh dengan 1 sudu besar air panas
Cara membuat :

1. Panaskan oven terlebih dahulu. sapu mentega pada loyang dan lapik dengan kertas.
2. Ayak bahan A dan ketepikan seketika.
3. Didalam bekas yang lain, masukkan mentega dan gula pukul hingga gula hancur. Masukkan pula telur satu persatu dan esen vanilla sambil di pukul lagi.
4. Seterusnya masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu pekat manis dan pukul sekadar adunan bercampur dan sekata.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian dan campurkan salah satu dengan serbuk kopi yang di cairkan tadi.
6. Tuang adunan di dalam loyang dan corakkan mengikut ikut kreativiti masing-masing. Bakar dengan api 150'c selama 1 jam atau sehingga masak. Setiap oven berbeza di antara satu sama lain dan sila tetapkan suhu oven anda mengikut kesesuaian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...