Selasa, 27 Mei 2014

COOKIE POD @ BISKUT LESUNG BATU??

Assalamualaikum w.b.t
Bertemu lagi..kali ni kita tayang menu baru di annabaked@home..

COOKIE POD..bukanlah MONOPOD sepertimana anda dok bergambar tu ya..bukan juga lesung batu untuk tumbuk belacan...ni sejenis biskut tapi mewah dengan coklat dan juga manisan daripada filling2 yang sedap..eh..bagi saya biasa2 je maklomle bukan lagi muda2 remaja sukakan kemodenan ni, hehe..kalau orang2 muda ke bebudak ke suka sangatla sebab penuh dengan coklat dan rasanya manis.

Cuma bila nak membuat 'Pod' nye itu bercinta sakan, lambat nak siap sebab acuan tak cukup banyak, kena borong acuan banyak2 kalau nak cepat siap. Rupanya sebijik cam lesung batu..hehe..unik gak ni..

Resepi? ok kat sini saya bagi resepi Cookie Pod yang saya jumpa di facebook ya, untuk makluman, bukan resepi yang tokey2 buat kelas, itu kenalah join kelas atau beli resepi dia kan..kat bawah ni contoh acuan yang digunakan. Beli yang saiz kecik2 je..




Jom cek resepi yang kita tengok2 kat FB ya..boleh test untuk Hari Raya tahun ni..
**resepi ni tak sama dgn resepi yang diajar melaui e-book, tapi apa salahnya mencuba..(^v^)

RESEPI COOKIE POD

1) POD COKLAT

Sumber : The pastry chef
C & P : Aleen Aireish (Facebook)

Bahan-bahan : 
  • 115 gm unsalted butter [aleen guna buttercup]
  • 100 gm gula castor
  • 1 biji telur
  • 1 sdk garam halus *guna salt butter x payah letak garam
  • 1 sdk esen vanila
  • 110 gm tpg serbaguna [aleen guna tpg red rose] *saya guna gandum
  • 35 gm tpg beras
  • 50 gm coco powder
  • 20 gm serbuk badam [aleen tambah sendiri] *optional

Untuk filling :
NUTELLA secukupnya
GANACHE secukupnya [optional]

Cara-cara :
  • pukul gula & butter hingga gebu, masukkan telur & esen vanila
  • dlm mangkuk lain satukan/ayak semua bahan kering, gaulkan.
  • masukkan sikit2 dlm bahan butter dh pukul gebu td hingga habis, simpan dlm peti ais tmpt biasa 30 mimit.
  • panaskan oven terlebih dahulu
  • bulat2kan masukkan dlm pan muffin, bakar 8-10 minit suhu 180
  • keluarkan dr oven tunggu dlm seminit mcm tu, ambil penggelek tpg size kecik,[aleen guna penggelek utk fondant aje] tekan di tgh2 utk jdkan lubang
  • dh sejuk pipekan nutella dlm pod tu.. siap

2) PLAIN POD 

Sumber : Kak Ida Osman (Facebook)
C&P : Aleen Aireish
  • 2 3/4 cawan tpg gandum [aleen guna red rose]**
  • 1 sdt soda bikarbonate**
  • 1/2 sdt baking powder**
  • 50 gm serbuk walnut**
  • 1 cawan butter
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 1 bj telur
  • 1 sdt esen vanilla

Untuk filling :
NUTELLA secukupnya
GANACHE secukupnya [optional]

Cara-cara :
  • Ayak bhn brtnda **
  • Putar butter dn gula hngga gebu. Masukkan telur diikuti esen. Tuang tpg dn kacau rata hnga jd doh.
  • Glis muffin pan. Bulat2kn doh dn letak dlm muffin pan. Bakar suhu 180, 8-10 minit
  • Stlh kluar dr oven tunggu 1 minit sblm mnekan cookies td utk mmbuat lubang.
  • Pipekn nutella kdlm pod bila cookies dh sejuk.

**jgn biar cookies sejuk..sbb kukis akan jd retak bila ditekan** 
**Saya tak gliss acuan sebab doh dah banyak guna butter, pastry akan lekang dengan mudah asalkan acuan tidak basah**

Selamat Mencuba


Untuk tempahan boleh hubungi saya di talian 0193004358
email : anna_qawina@yahoo.com


Resepi ni saya dapat dari Facebook, bolehla cuba ya kalau tak mau beli e-book, cuma kalau beli e-book, cara2 buat berbeza, semua diajar mula dari membancuh adunan, menekan, mengira kos, cara packing dan tiap2 jenis COOKIE POD adalah berbeza adunannya.  .haa..cepat beli.. Klik --->>> E-BOOK COOKIE POD **saya takde saham iklan ni, saja2 jek..hehe

Sabtu, 10 Mei 2014

KEK KEJU TIRAMISU SIMPLE

Assalamualaikum..bersua lagi di hujung minggu..

Hasil mengugel alam maya..saya mencuba resepi dah agak lama gak ni, akhirnya berhasil walaupun tak pasti rasa tu menepati piawaian orang lain ke tak....Sebenarnya kek ni tempahan daripada Puan Yasmin, jiran saya, beliau minta saya buatkan kek tiramisu, tapi yang biasa beliau beli kek yang menggunakan span biskut tu. Setakat yang saya jumpa biskut jejari untuk buat tiramisu tak ada tanda halal, kat tempat lain tak taula..halal JAKIM takde, HALAL luar negara pon takde, tiap kali nak membeli kat bakery sini, saya akn tanya tokey tu, HALAL TAK? Kalau ada pengesahan Halal dia akan tunjuk surat pengesahan, ada tampal kat dinding tepi kaunter dia, kalau dia sdri tak pasti halal ke tak sesuatu benda yang kita tanya tu, dia akan geleng2 senyum2 kata "tak tau lorr..tak ada cop.." hehe..betul2 dia menjaga kastemer dia..maklomle rasanya kastemer dia 95% beragama Islam..


Kek span coklat sebagai dasar kek..boleh guna mana2 resepi kek ya..saya guna resepi kek span coklat dari Nina... mari kita cuba, pasti anda buat lebih sedap & cantik hasilnya dari saya buat ni..InsyaAllah

KEK SPAN COKLAT
Sumber: Nina Bake House

bahan-bahan:
  • 5 biji telur gred b
  • 170gm gula kaster
  • 1 camt ovalette - kalau tak de pun tak pe..
  • 100gm tepung gandum
  • 1tsp baking powder - kalau tak de pun tak pe.. kek tetap jadi..
  • 40gm serbuk koko
  • 70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan
Cara :
  • dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga betul2 gebu. putar menggunakan kelajuan maksimum.. 
  • mesti kembang, pekat dan berwarna putih , bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..
  • terus ayak tepung, baking powder, serbuk koko masuk dlm adunan.. seeloknya ayak bhn2 kering kat bekas lain dulu.. tapi kalau korang pun rasa malas.. buat je cam ni...
  • Terus masuk minyak. putar perlahan hingga adunan b'gaul rata dan sebati ye..
  • adunan yang dah sebati. tuang dalam loyang berukuran 8". boleh la di bakar pada suhu 170'c - haku lebih suka bakar kek span guna suhu ni selama lebih kurang 30 minit api atas bawah.
  • kek yang dah siap.. masak je, terus hentak loyang tu, hentak perlahan je.. pas tu terus keluarkan kek dari loyang.. kalau biar dlm loyang nanti keknya kecut mecut... sejukkan atas redai..

RESEPI KEK KEJU TIRAMISU SIMPLE
Sumber : umi_e (myresepi.com)

Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200g cream cheese 
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-caranya
1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
2. Satukan gula, cheese dan cream
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
4. Potong kek pada 3 bahagian
5. Susun 1 bahagian dalam bekas
6. Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
7. Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
8. Susun lagi bahagian yang selebihnya
9. Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
10.Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...


SELAMAT MENCUBA

Jumaat, 9 Mei 2014

PUDING ROTI BAKAR (Farah Lee)

Ada baki2 kerak roti @ roti dah kejung2 tu bolehla campak2 dlm bekas & bakar ye..sedap bila dah jadi puding, yang tak sedap bila tengok je roti dah xpayed tu..hehe..

Resepi lain lak..eh lebih kurang je sebenarnya resepi puding roti bakar ni..suka hati la nak cuba mana 1...

RESEPI PUDING ROTI BAKAR
Sumber : Farah Lee (c & p : Blog TengkuButang)
Puding Roti Bakar by AnnaQawina




 Bahan2 :
  • Gula : 1 cawan
  • Majerin : 5 sudu besar
  • Fresh milk : 800ml
  • Roti : 15 keping
  • Telur : 1 biji
  • Esen vanila : 1 sudu kecil 
  • (untuk hilangkan hanyir telur. takde pun takpe)
  • Choco chip : secukup rasa untuk hiasan

 CARA2 :
  • Baca Bismillah, selawat, senyum dan penuhkan hati dengan penuh kasih sayang (rahsia masakan best) :D
  • Pastu gaul ratakan gula dan majerin dalam mangkuk besar
  • Tuang fresh milk kedalam adunan.**adunan akan kelihatan berketul2.
  • Carik-carikkan roti, masukkan kedalam adunan and gaul sebati.
  • Then masukkan telur dan esen vanila. Macam biasa, gaul gaul..
  • (exceptional) Cover loyang dengan aluminium foil.
  • Tuang adunan ke dalam loyang. Kalau ada roti lebih, boleh carik-carikkan, tabur dan tekan2 sikit atas acuan so nanti atas puding tu jadi garing sikit dan nampak ciri-ciri kerotiannya.
  • Tabur choco chip sesuka hatimu. Nak ganti dengan raisin or nak biarkan kosong pun boleh
  • Masukkan dalam oven 150°C, 20-30 minit (kalau still lembik, boleh tambah masa) dan.
  • Boleh hidang panas or sejuk 
**Pesanan penaja.! Step-step tu untuk mereka yang rajin, kalau yang kurang rajin (husnuzon, nak jimat masa kan ;p) abaikan step-step tu, campur terus semua bahan dalam mangkuk dan gaul pastu tuang dalam loyang habis cerita.

SOS KASTARD (rcp Hana)


  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air(guna tin susu)
  • 2 sdb.tepung kastard
  • 2 sdb gula pasir

Didihkan semua bahan, kacau perlahan tanpa henti sampai larut & kuah pekat.
  
SELAMAT MENCUBA

Khamis, 8 Mei 2014

DAGING MASAK TAUCU

Resepi saya jenguk blog Kak Nor Secubit Garam. pertama kali buat lauk camni, sedap wehh..anak2 suka gak makan dengan kuah pekat camtu..cuma lauk pauk saya xde meriah2 la kan, kalau tak nanti lambat budak2 nak habiskan makanan diaorang sebab sibuk dok pilih2 kuis2 kemeriahan hiasan yang Ummi diaorang letak..hehe

ada daun sup secoet je tuh..kira meriah dah tu..haha...Alhamdulillah licin sekali masak untuk makan malam..jom cuba..

Bahan :
  • 300gm daging ~ dihiris nipis
  • 1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
  • 3 ulas bawang putih ~ dihiris
  • 1cm halia ~ dihiris
  • 2 sudu besar taucu ~ k.nor tumbuk
  • 2 - 3 bj cili merah/hijau ~ dibelah dua
  • 5 biji cili padi ~ diketuk
  • air asam jawa
  • air secukupnya
  • garam
  • sedikit gula
  • minyak

 Cara :
  • Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.
  • Masukkan taucu dan juga daging. Masak sehingga daging mengeluarkan airnya.
  • Masukkan cili merah dan cili padi serta air.
  • Masak hingga daging empuk dan masukkan air asam jawa.
  • Masukkan juga garam dan sedikit gula.
  • Biarkan mendidih sebentar dan boleh lah ditutup api.
  • Angkat dan hidangkan dgn nasi putih.
SEDAAAPPPP...

Selasa, 6 Mei 2014

DONUT KENTANG

Assalamualaikum w.b.t

Selasa, hari ke-2 anak2 sekolah kebangsaan menduduki peperiksaan pertengahan tahun. Semoga semuanya berjalan lancar & suksess keputusannya nanti InsyaAllah.

Donut yang laku macam goreng pisang panas..eh macam donut panas-panas la apa lak pisang..ehee...laammaaaa x buat donut, sekali buat ambik ko..licin sekali hadap..eh anak ramai yela licin kan, buatnya 1 adunan je pon..hehe.. sedap..lembut..ahh malas nak gtau lebih2..kira sedaplah..meh cuba..

Sedikit saya frozenkan, tapi saya goreng je sekejap sebab sikit sangat nak masuk oven..maaf la yo..saya bab donut memang tak pandai nak jdkan bulat cantik macam org lain, walaupun pakai cutter..hehe..dah rupa kuih keria pon ada..gasak jela janji anak2 gembira menikmatinya, aih mak bapak pon tumpang sama..
Resepi daripada Tahrunnisah Jali (Facebook), saya edit sikit2 bagi mudah baca

DONUT KENTANG
Sumber Resepi : Puan Tahrunnisah Jali
Donut Kentang oleh AnnaQawina
  • 250 gram tepung gandum
  • 1 biji kentang yang telah direbus dan dilenyek
  • 1 biji telur ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
  • 2 sudu besar susu tepung apa2 jenama
  • 70-100 ml air ais (dulu guna air suam)  **saya guna 85ml air ais
  • 1 1/2 sudu besar shortening/marjerin
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 3/4 sudu kecil yis mauripan

*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...

Caranya : 
BREADMAKER
  • Masukkan bahan2 cecair ke dalam mangkuk breadmaker
  • Masukkan bahan2 kering pula, kemudian tekan Start & pilih menu (Cosway breadmaker : No.7) 
  • Apabila adunan bergaul sebati masukkan marjerin/shortening & teruskan menguli hingga selesai (1 jam 30 minit)
  • Keluarkan doh dari BM & teruskan membentuk donut. Biarkan naik 2 kali ganda & bolehla digoreng.

MIXER
  • Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan
  • Kemudian masukkan telur yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu letakk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta akhir skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. 
  • Pastikan doh betul-betul lembut dan elastik .Uli selama 20 minit.
  • Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..
  • Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  • Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat

# tips nak gebu lagi..masukkan shortening 1 sudu makan dlm minyak panas tu insyaallah gebu..ni tips dari kawan saya juga #maaf lupa namanya..
 
CARA ULI MANUAL :
  • Masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telur yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
  • Kacau guna tangan biar sebati...kemudian masukkan air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru masukkan marjerin atau shortening...
  • Uli sehingga sebati...dlm 30 minit..((kalau letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh))
  • Cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
  • siap nanti tumbuk doh tu ...& bolehla bentukkan...

TIPS (Saya salin semua tips yang Puan Tahrunnisah tulis ya)
##tips bentukkan doh
  • saya bulatkan doh tu comel2 25gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
  • dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
##tips tuk frozenkan
  • saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye

##tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..
  • kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..
    pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...
    esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli 
    tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 
    tak pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan
 SELAMAT MENCUBA

Isnin, 5 Mei 2014

KEK MENTEGA 'MARBLE'

Assalamualaikum.
Perkongsian dr Ustazah Ani kat fb. rasanya makan tahun gak tak buat kek2 yang tak berkrim ni..sekali buat habis terus..dapatla agih sana sikit sini sepotong..Alhamdulillah lepas kepingin makan kek butter..

Sangat lembut, nak lagi sedap boleh guna butter yang berkualiti. Anchor pon dah ok tu...mahal gak kan..saya guna buttercup je kebetulan ada dalam simpanan..eh jangan mintak2 kek ni dah masuk "Big Tank"..hekhek..


RESEPI KEK MENTEGA MARBLE
Sumber : Ustazah Ani (Facebook)
Kek Mentega Marble AnnaQawina
  • 220 gram butter
  • 230 gram gula kastor
  • 200 gram tepung naik sendiri @ tepung gandum **
  • 4 biji telur gred B
  • 1 sd kecil esen vanila
  • 1 sd kecil baking powder **kalau guna tepung gandum letak 1 sd besar b.powder
  • 2 sd besar susu segar / susu cair
  • 2 sd besar serbuk koko

CARA2 :
  • Panaskan oven 180'C. Alas loyang 8inc.petak@9inc.bulat dengan baking paper.
  • Ayak tepung dengan baking powder.
  • Pukul butter & gula castor sampai kembang & putih.
  • Masukkan telur yang dipukul dgn.garfu terlebih dahulu sebiji-sebiji sampai habis.
  • Masukkan esen vanila dan susu segar.
  • Kemudian baru masukkan tepung sedikit2 sampai habis.
  • Bahagi adunan kepada 2 bahagian, satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko.
  • Tuang adunan putih dulu ke dalam loyang, sendukkan pula adunan koko, selang seli buat sampai habis.
  • Bakar adunan kek sampai masak lebih kurang 40 minit atau bergantung kepada oven masing2.
Selamat Mencuba..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...