Selasa, 14 Januari 2014

ROTI NAIK PAHANG (TOK MAK)

Weh petaim bt rsp.femes Tok Mak ni..hehe..ikutkan nk try rsp blog Noorma atau Shasha Rahmat tu..tp lain lak buatnya..takpe lenkali try InsyaAllah. punyala lama tak buat roti rasa macam janggal lak, puas risik orang sana sini, Alhamdulillah hasilnya tak mengecewakan, licin tiap kali keluar oven, syok kan makan panas2..

Rasa nak bukak tender roti lak aiihh..*ngok ngek..haha


Mini pizza bun la kekonon..saya ada buat juga versi bulat2 roti manis tapi takdan nak ambik gambar, maklomle lunch hour time tu saya tak masak..kebulur nampak gaya anak-anak, kebetulan suami baru balik dari aktiviti gotong royong kat sekolah budak2 ni, apalagi..redha jek kan..hehe


Ada rupa ulat gonggok lak, sosej bun stail bajet, nak makan anak2 mintak paipkan mayonis dalam tuh, sedapla gak..InsyaAllah buat lagi resepi ni, senang sangat..TQ Tok Mak, resepi varisan saya C & p dari wall FB Mak Long's Homemade. Dah ramai benar yg dah cuba resepi ni, letih nak gugel 1 per 1..apapun tq juga bt kwn2 yg sajes kan saya saya resepi ni dgn tayangan2 amal soh meroti..akhirnya habis gak tepung rotiku..hehe

ROTI NAIK PAHANG
resipi Tok Mak
Mak Long's Homemade

  • 1 bj telur
  • 2 sdb.susu pekat manis
  • 3/4 cwn. gula castor.
  • 2 sdk yis (saya guna mauripan).
  • 2 sdb. marjerin *saya guna butter
  • 1 sdk. shortening
  • 500grm tpg gandum *Saya guna tepung roti
  • 300 ml bancuhan air ** (..AIR NI DH DI CAMPUR SEKALI TELUR + SUSU MANIS JADI 300 ML AIR.)
  • 1 sdb. susu tepung.*Saya tak letak

Cara2 I : (BreadMaker)
  • Masukkan bancuhan 300ml (telur + air + susu pekat) ke dalam mangkuk BM
  • Masukkan tepung, gula, marjerin/butter & shortening
  • Akhir sekali masukkan yis
  • On Bread Maker & biarkan sampai siap (1.30jam)
  • Keluarkan doh yang dah siap, potong doh kepada doh2 kecil lebih kurang 30grm tiap 1.
  • Bentukkan ikut suka, biarkan 30 minit atau sehingga doh naik sekali ganda, kemudian dibakar
  • Saya guna suhu 160'C selama 30 minit api bawah dulu, dah separuh masak baru ON api atas bawah sehingga keperangan atau masak sempurna
  • Sapukan butter atas permukaan roti agar berkilat (ni saya tak buat kali ni, malas la..)
Cara2 II : (Manual) - Mas@Duniaku

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna..


Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...
Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan  kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
 
SELAMAT MENCUBA

Isnin, 13 Januari 2014

CUCUR IKAN BILIS AIR PANAS

Resepi saya ambik kat blog Kak Anim..biasa buat cekodok blasah je mana yg patut..hasilnya..kdg elok kadang kelaut..tp sure licin la kan..hehe..Tq to Kak Yatie & Dzana utk resepi..

Ni versi rumah saya yang kosong..kosong..koossoonggg...sebab pertama sekali anak2 akan cabut buang serbaneka yg letak dalam cucur..sudahnya drpd.membazir je baik xyah boh kan, tambah lak bahan tak berapa nak ada pon..sedap & lembut, garing diluar lembuutt kat dalam..

Cucur Ikan Bilis Air panas

 
Bahan2

  • 3 cawan tepung gandum* 
  • segenggam ikan bilis (tumbuk kasar)* 
  • 1 biji bawang besar potong2 kecil* 
  • 1 biji lada merah(dihiris)* 
  • daun sup/bawang (hiris)* 
  • garam secukup rasa* 
  • 2 1/2 cwn air panas mendidih 
  • minyak untuk menggoreng

Cara2
1. Satukan bahan bertanda* dan gaulkan kesemua bhn*
2. Bulatkan lubang ditengah adunan.
3. Tuangkan air panas dan kacau dengan cepat. adunan akan menjadi berat n kental spt gambar di atas
4. Bentukkan adunan spt bebola mengikut selera.. kalau nak cepat buatlah besar2 yer
5. Panaskan minnyak.. dan gorenglah dengan api sederhana hingga kekuningan..


SELAMAT MENCUBA

Sabtu, 4 Januari 2014

PUDING KASTARD JAGUNG

Baru2 ni anak2 bujang kami tamat latihan silat sessi pertama yakni tahun pertama la, kira dah grad semester 1 nak naik sem.2..haha..Alhamdulillah ada acara mandi limau ke apa tah, jadi sumbangan serba sedikit dibawa oleh ibubapa peserta bagi tambah2 menu yang dah ada..Syukurlah dalam sibuk2 pun sempatla jugak buat PUDING ROTI SOS KASTARD dengan puding Jagung ni, kebetulan jagung creamy dalam tin dah lama beli, tak tahu beli untuk apa sebenarnya, gedik betul tangan kalau keluar kat pasar kan..macam2 capai bawak masuk troli..
Yang ni saya siram dgn lebihan kuah kastard utk.puding roti 
Resepi dari blog Kak Madiha ni memang senang dan sedap, kejap je buatnya dah siap, jom kita semak resepi & selongkar dapur tu kot2 ada jagung nak ekpayed kan..

PUDING KASTARD JAGUNG
Sumber : Ana Elianas & Dari Dapur Madiha
Puding Kastard Jagung by AnnaQawina


Bahan-bahannya:-
  • 1 tin jagung jenis creamy
  • 1 tin susu cair - prefer susu IDEAL (nak wat susu lain pun boleh...tapi jenama ni cam wangi jer puding tu)
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula pasir
  • 1 1/2 cawan tepung kastad

Cara :-

  • Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati kemudian masukkan semua bahan2 lain dan bancuh rata. 
  • Masak puding dengan menggunakan api yang kecil...hinggalah masak (kental & berkilat). (MaDiHa masak guna kuali) 
  • Masukkan ke dalam loyang atau talam. 
  • Bila sejuk masukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.


Selamat Mencuba.

Jumaat, 3 Januari 2014

IKAN GORENG MASAK BENING PEDAS

Alhamdulillah .masih diberi nafas utk.hari ini..saya update blog kadang setting autopost ya, jadi sampai masa keluarla sendiri post2 saya ni, kot2 masa entry ni keluar saya dah bersalin tu agak2la kan...takut kang ada yang kata giler berblog ke hape dalam labour room pon sempat update blog..hehe


Sekali lagi saya campak resepi sempoi yang amat mudah disediakan..asal tengok kakak ipar yg masak..lepas tanya2 balikla buat kat rumah..time xde apa bahan nak masak yang renyah2 boleh cuba. Yela kadang2 dalam peti ajaib tu bukan selalu ada bahan2 untuk masak2 beria2 kan, aaaa tu peti saya la tu..hehe

IKAN GORENG MASAK BENING PEDAS
Resepi by AnnaQawina
 
Bahan2 :
  • Ikan kerisi - dibersihkan & digoreng jangan garing
  • Bawang merah*
  • Bawang putih*
  • Halia*
  • Cili api * tumbuk bhn bertanda *
  • Serai **ketuk2 je
  • Bunga kantan - potong 2 (jika suka)
  • Air secukupnya
Cara-cara:
  • Rebus air bersama semua bahan tersebut.
  • Bila dah mendidih, masukkan ikan goreng tadi besama bahan perasa yg disukai. Rebus hingga ikan goreng nampak agak lembut jangan lembik sgt..
  • Siap utk.dihidangkan..

Simple kan? Selamat mencuba...

KEK COKLAT ANIS - ACMC

Satu hari yg agak lama dahla..saya cuba nak menerai resepi yg agak femes kat Facebook ni..yela dok kata sedap2 nak gak cuba..hasilnya? Hmmmm...licin dibelasah anak2 buah & adik bradik yg ramai..janji dapat makan, apa aje pasti licin. Tambah2 kek coklat memang tak jemu la kan..adik2 & anak buah saya suka.


Agak bercoklat bagi saya yang kurang gemar kek coklat ni....kebetulan kek ni saya bawa balik kg, habisla 'licin reling' kata orang kampung sbb dah ramai berdozen2 yg ada kat rumah mak..hehe..Yang merata2 dijual rasanya superbeb kata ramai orang, ni nak kena beli la baru tahu rasa original kek tu kan..

Apapun tqvm bt pengasas ACMC ni yg berkongsi resepi..boleh tambah koleksi kek coklat iika suka..Jom semak resepi yang saya dapat dari page ACMC di Facebook.

KEK COKLAT ANIS (AMCC)
Sumber : FB page AMCC
AMCC by AnnaQawina

Bahan2 :
  • 1 cawan air **
  • 1 cawan minyak masak**
  • 1 cawan susu pekat**
  • 1 cawan gula castor**
  • 1 cawan serbuk koko**
  • 2 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 sdt double action baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat

Cara2 :
  • Satukan semua bahan bertanda ** atas api sederhana sehingga gula larut, tak payah sampai mendidih.
  • Kocok telur dalam bekas lain dan masukkan dalam bancuhan tadi, masak lagi & kacau sebati.
  • Masukkan bahan kering dan gaul sebati. kukus sampai masak.
  • Jika kek saiz 1kg akan masak dalam masa 20 - 30 minit, semakin kecil saiz kek semakin pendek masa mengukus.
  • Tutup permukaan loyang atau bekas kek yang dikukus menggunakan alum.foil yang disapu minyak (tak bagi melekat kat permukaan kek) bagi mengelakkan air wap kukusan menitik ke atas kek anda.

RESEPI TOPPING : **saya tak guna resepi ACMC tapi guna resepi yg biasa guna ni..

Bahan2 :
  • 200g coklat masakan
  • 100ml susu cair
  • 1/2sdt butter
Double boiler coklat dengan susu sehingga coklat mencair, tutup api & masukkan butter, kacau sebati & tuangkan atas kek.

Selamat Mencuba

Khamis, 2 Januari 2014

MUFFIN DURIAN

Adaptasi dari resepi Muffin Pandan dari dapur Kak CT Delima. Cuma tambahkan durian lebihan untuk diisi dalam Durian Crepes, dan skip pandan paste serta pewarna hijau. Biasanya kalau beli durian nak buat Durian Crepes mesti ada part yang agak tak sesuai utk di'crepes'kan, jadi boleh guna untuk menu2 lain kan..

Untuk menghasilkan muffin yang merekah di atasnya, sila gunakan Double Action Baking Powder ya & semasa menggaul muffin cukup sekadar bergaul ala kadar atau dgn.kata lain lebih kurang je gaulnya, jangan beria-ria sangat sampai kluar muscle lengan tuh, nanti muffin jadi padat..hehe

MUFFIN DURIAN
Sumber : Pandan Muffin (Cari.Com) & Dari Dapur CT
Muffin Durian by AnnaQawina

Bahan-bahan:
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 1/2 susu kecil baking powder **Guna Double Action Baking Powder
  • 1/2 susu kecil soda bikabonat
  • 1/2 susu kecil garam halus
  • 120 gm gula castor
  • 200 ml santan kelapa **saya guna buttermilk
  • 100 ml minyak jagung @ minyak masak @ butter cair
  • 2 biji telur
  • 80 gm isi durian lembut (dilenyek)
  • Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota :
**Buttermilk, saya sediakan 1 cawan susu segar dicampur dengan 1 sdb. cuka kurma/cuka biasa, biarkan sehingga mendadih lebih kurang 5 minit kemudian bolehlah diguna .

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikarbonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.
 
Selamat mencuba..

Rabu, 1 Januari 2014

CARROT WALNUT CAKE (Chef Ezani)

Kek lobak merah, kali ni cuba resepi dari Chef Ezani (Masterchef), copypaste resepi dari blog Kak Zue Semanis Gula..tengs kak..

CARROT WALNUT CAKE
Sumber : Chef Ezani (Masterchef Malaysia)
C & P : Kak Zu Semanis Gula

Ayak semua bersama-sama dan ketepikan
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 ½ sudu kecil baking soda  
  • 2 ½ sudu kecil serbuk kayu manis                
  • 1 sudu kecil garam
Pukul dengan pemukul atau senduk kayu
  • 4 biji telur
  • 1  1/3 cawan gula
  • 1 ½ cawan minyak sayuran
  • 2 ¾ cawan lobak merak diparut
  • 1 cawan kelapa kering
  • 1 cawan kismis/sultana/blackcurrant
  • 1 cawan nanas dihancurkan (nanas dalam tin dikisar sedikit dalam food processor)
  • 1 cawan walnut yang sudah dipanggang, dicincang kasar 
  
Cara2 :
1. Panaskan oven ke suhu 165°c.
2. Sediakan bekas pembakar (resipi ini unutk kek 10x10inci atau 13x8inci,atau anda boleh bahagikan kepada dua bekas kecil, atau  buat cupcakes! Tetapi perlu kurangkan masa membakar untuk kek yang lebih kecil). Sapukan tepi dan dasar bekas membakar dengan minyak/mentega dan letakkan kertas pembakar yang dipotong mengikut saiz bekas di dasar bekas membakar.
3. Tambah campuran tepung yang telah diayak tadi ke dalam campuran telur dan kacau sehingga sebati.
4. Campurkan bahan-bahan yang selebihnya.
5. Tuangkan ke dalam bekas membakar dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga lidi sate yang dimasukkan ke dalam tengah-tengah kek keluar kering. (Nota: untuk cupcakes periksa kek anda selepas kira-kira 20 minit)
6. Apabila sudah masak, biarkan kek sejuk dalam tin, kemudian terbalikkan kek ke atas pinggan hidangan dan sediakan aising.

Aising cream cheese

  • 200g cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
  • 50g mentega, dilembutkan pada suhu bilik
  • 2 ½ cawan gula aising, diayak
  • 1 sudu kecil esen vanila

1. Dengan pemukul elektrik, pukulkan semua bahan-bahan sehingga sebati dan aising kembang.
2. Ratakan aising ke atas kek.

* Nota:
Kek ini boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 minggu.


Alhamdulillah, sedap dan kenyang lagi berkhasiat

SELAMAT MENCUBA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...