Selasa, 31 Disember 2013

PUDING ROTI SOS KASTARD

Assalamualaikum w.b.t

Resepi puding roti yang ke berapa ya..dah lupa ni..macam2 versi & bahan2 lebih kurang jugak untuk meghasilkan puding roti yang mebeles ni..pilih saja mana yg suka..boleh search kat blog ni atau google jela kalau nak tengok lain2 versi..


Owwhhh..sangat sedap & disukai rakyat jelata dalam rumah ni, tapi bab kismis tu ada je yg payah nak telan, haish..dah 3 kali saya ulang buat guna resepi ni & yang terbaru saya letakkan chocolate chips dalam bancuhan & juga tabur atasnya.

C & p resepi dari blog Hana. TQ Cikgu Hana, selamat bertugas untuk sessi 2014 ya cikgu-cikgu..

PUDING ROTI SOS KASTARD
Sumber : HaNa's Family

 Bahan-bahan
  • 7-8 keping roti
  • * 500 ml susu segar @ 2 cawan
  • * 4 sudu besar gula halus
  • * 2 biji telur
  • * 1 sudu teh esen vanilla
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 3 sudu besar kismis
  • choc.chips jika suka
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula
Cara-cara
  1. Sediakan mangkuk. Satukan bahan-bahan yang bertanda *. Koyak2kan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.Biarkan terendam dan meresap seketika.
  2. Masukkan separuh kismis dan juga butter cair .Gaul sebati. Kemudian tuang ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit butter.Taburkan baki kismis diatas adunan.
  3. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  4. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  5. Tuang ke atas puding roti tadi. Jika suka sejuk, masukkan peti sejuk dahulu sebelum dipotong dan dituang sos kastad.
SELAMAT MENCUBA

Isnin, 30 Disember 2013

AYAM MASAK PALEMBANG

Assalamualaikum w.b.t

Bersua kembali, di penghujung 2013, kita berkongsi resepi lagi, ini dah beberapa hari/minggu agaknya masak lauk ni. Alhamdulillah..C&p resepi dari blog Kak Nor di Brunei..Syukran kak..

 Saya punya ayam tak merah2 macam Kak Noor punya, nak pedas boleh tambah cili kering bg lebih pedas & kaler lebih gelap kan.

AYAM MASAK PALEMBANG
Sumber :FP Yulina & Mamasya
C & P : Bicara kak Noor

BAHAN
  • 1 ekor  ayam saiz sedang  dipotong  dan di gaul dengan kunyit  dan garam 
  • 2 sudu besar  cili kering yang sudah dikisar 
  • *7 ulas  bawang merah 
  • *5 ulas  bawang putih 
  • *2 inci halia 
  • *2 batang serai 
  • 5 sudu besar  kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan 
  • 6-7 helai daun kari  
  • 1/2 cawan kecil asam jawa 
  • garam  dan gula secukupnya
  • 2 biji kentang *saya tambah

CARA 
 

1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar  dengan cili kering hingga garing.  
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis. 
3. Kemudian  masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata. 
4. Didihkan sehingga pekat.siap untuk dihidangkan.  
Selamat mencuba

Isnin, 23 Disember 2013

LAYER CHEESE CRAKERS

Assalamualaikum..rajin lagi..atau buat2 rajin..kali ni kita cuba buat KEK BISKUT lak ye..janji ada sekut 4 segi tu jadila, kalau guna cream crackers sah2 rasa lemak2 hasilnya, kalau guna sekut jagung ke, sekut kelapa ke nanti akan keluar rasa apa yang ada la kan..suka ati korang lah yer..

 Eh..ni versi rajin tahap babun dah, belen2 tu saya letak atas piring je, sejukkan & ngap sorang2..

Siyes ok SEDAAPP!! Diperakui oleh SIRIM & FRIM  anak2 saya & jugak kakak yg beria-ia nak tahu cara buat. Eh ada sorang adik tu yg beli Layer Cheese Crakers ni nak beli lagi, tapi...tapi...dah x kuasa nak melapis dah sekarang ni, mehla Awin try buat dulu ya, kot2 x jadi bolehla order ngan akk balik..hehee

Pestaim ni saya buat betul2 ikut resepi ya, xde ejas2 @ derhaka, lenkali (eh, ada lenkali ke..??) nanti saya cuba tambah2 bagi lebih mewah & meriah akan kejadiannya InsyaAllah..ikutkan resepi ni tercipta bila ada biskut2 yang tak laku dalam rumah kan..tapi kat rumah saya cream crakers ni tak sempat gersang dalam balang, laju je habis nak2 kalau buat teh tarik....

LAYER CHEESE CRAKERS
Resepi asal sumbangan : 
Allahyarham Susan Jafri (Al-Fatihah buat beliau)
Sumber resepi & C/P :  
FP Mamazieza & Che'Pah cake & cupcakes

Bahan2 :
  • 250g cream cheese
  • 65g butter
  • 1/2 cawan gula castor (saya letak 1/4 cwn)
  • Biskut cream crakers (Cap Ping Pong)
  • Susu segar
  • Strawberry jem (saya guna strawberry filling)
  • Cheddar cheese *saya tambah
  • Coklat cair *saya tambah

Cara-cara :
  • Sediakan bekas yg bersesuaian, jika menggunakan loyang, boleh alas loyang anda dengan plastik wrap @ alum.foil agar mudah untuk mengeluarkan kek nanti. **Saya susun terus kek dalam bekas plastik untuk jualan.
  • Sapu tiap kepingan biskut dengan starwberry filling (tak nak pun takpe, tapi lebih sedap sapu dgn.jem atau filling tu)
  • Satukan creamcheese, gula & butter, putar sebati hingga betul2 lembut & halus.
  • Celupkan biskut tadi ke dalam susu segar & susun dalam bekas/acuan, jangan celup biskut tu lama2 nanti lembik sgt tak jadi dahla..
  • Sapu/paipkan adunan cheese tadi atas susunan biskut, ulang lagi celup biskut dan susun.
  • Ulangi langkah sama sampai habis, sapukan adunan creamcheese terakhir atasnya & taburkan parut cheddar cheese.
  • Hiaskan dengan parutan coklat atau dizzle dgn.coklat cair.
  • Sejukkan dalam peti ais sekurang2nya 2 jam, sedap dimakan ketika sejuk

Ni versi jualan..jual..jual..hehe..Selamat Mencuba!!

Ahad, 22 Disember 2013

AYAM GORENG YUMMY...

Eh..ter'update' blog lagi..rajin kan?

Nak goreng ayam pon kena ada resepi tau..hehe..layankan aje resepi cilok dari blog Mas ni, lepas nampak Mas tayang kat instagram ritu, cepat2 bancuh & perap..alah, 6 ketul je pon, perap pon sempat 2 jam..hehe..lenkali perap lama lagi kan..


Anak-anak blasah sampai licin, sampai serdak2 pun dikautnya..suka la tuh, maklom dah lama benar tak buat ayam camni kot..Jom semak resepi, pastu g buat jangan dok nyemak je kat sini..hakhak



RESEPI AYAM GORENG YUMMY..
Sumber : Norsha
C & P : Mas@Duniaku

Bahan2 : 
 ( agak2 yerk ngan ayam tu )

ayam
kunyit hidup - ditumbuk
halia - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
cili
putih telur
tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat ayam 
sedikit tepung beras - Mas tambah
secukup rasa - Mas tambah
sedikit minyak masak - Mas tambah
sedikit serbuk kari - Mas tambah
sedikit serbuk lada putih aji shiok  - Mas tambah
sedikit sos tiram Manggi - Mas tambah 


Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api sederhana hingga ayam masak.

Selamat memasak!!

Buah delima kesukaan kami sekeluarga lately...skali hadap berbiji2, tak puas makan, sape2 ada jual online yg masak ranum? hehe...


Alhamdulillah baru beberapa hari lepas seorang kakak rakan FB balik dari Bangalore, beliau bawakkan saya 2 biji buah delima, MasyaAllah sangat cantik merah manis & berjus, sesuai dgn perumpamaan "Bak Delima Yang Merkah"..terima kasih Kak Norhaizan, prihatin sangat kat saya..ehee..

Karipap pusing frozen, saya dapat ni dengan Kak Tun (CUP OF CAKES), sape2 nak tempah bolehla kontek beliau ya, sah2 tak nyesal ni tau, sedap, rangup, inti serba serbi ngam la..

Ok..bai..

Sabtu, 21 Disember 2013

SNOW PANDAN CHEESECAKE

Assalamualaikum w.bt.

Aaa..eerrr...tak tau nak mulakan cemana..derek jela kat resepi yer..simpan sebagai tanda kita dah buat..orang lain dah lapuk dah buat kek ni, saya je yang segan2 nak cuba, kang sedap sangat mulala makan tak ingat donia..

Eh..memang sedapla..anak2 suka, licin disapunya, saya makan sikit je, ambik rasa...hehe

PANDAN SNOW CHEESECAKE
Sumber : Sherry mz@myr & K.Zai@teratakimpian
C & P : Izah Muffin Lover

KEK
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) @guna shelf raising flour pun blh
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla
  • Pandan paste (pewarna hijau jika perlu)

UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.

UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.  
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.  
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C. *izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath  **saya pon
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian. *izah potong kek  menggunakan benang 
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.  
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.  
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.  
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

Kek span pandan yang gebu..dibakar menggunakan kaedah double boiler/waterbath, kek kurang berkerak kat tepi & lebih lembut & gebu.

Dah..jumpa lagi lain masa..kalau rajin update laa...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...