Jumaat, 26 April 2013

BUTTER BREAD PUDDING CHEF ASMA

Assalamualaikum w.b.t

Bersiaran dipagi Jumaat penuh keberkatan. Alhamdulillah masih bernafas untuk sehari lagi harini..Semoga kita semua diberi kesihatan yang baik & keberkatan hidup sepanjang masa.InsyaAllah. Cuaca yang tak menentu, sekejap panas sekejap hujan ribut, anak2 balik sekolah petang pun basah lencun kain baju & kasut, risau pun ada kalau waktu petang tu. Apapun kita sama2 berdoa dan berharap walau dimana anda berada semuanya dalam keadaan baik2 aje, sila berhati2 ye..

Harini kita kongsikan satu resepi Bread Butter Pudding Dgn.Sos Vanila yang teerrrsedaapp dari Chef Asma. Tak percaya? Cubalah...(^_*)..
Resepi diangkut dari blog Ita Rohaya Homemade Bakery Ipoh, hasil dari pembelajaran beliau di kelas Chef Asma katanya. Jutaan terima kasih buat Puan Ita ya, satu perkongsian yang sangat merugikan kalau tak dicuba, lagipun katanya kegemaran Dato' CT ni haa..heehee..

Izinkan Ana kongsikan disini ya, InsyaAllah sesuai untuk jualan juga..apatah lagi kalau buat hidangan untuk keluarga tersayang..pasti dapat sayang lebih..
Jom semak resepi mabeles ni, adunan kastard anda boleh separuhkan jika mahu, maklomle banyak benar telur tu kan, ada yang kata.."kat rumah aku ni hal telur jangan buat2 main, sangat berharga.." katanyala..hehe..memang pun, telur kan mahal sekarang ni, jadi Ana separuhkan adunan kastard dan juga sos vanila. Alhamdulillah masih sedap akan rasanya, tapi kalau banyak stok telur macam Tun Telani tu haa..bolehla Tun cuba ni ye...
 
RESEPI BREAD BUTTER PUDDING
Sumber : Chef Asma, Ita Rohaya Homemade bakery
Bread Butter Pudding AnnaQawina

Bahan2
(A)
  • 10 keping roti(secukupnya lebihkan pun takpe)
  • 250g butter (*Ana letak anggaran je)
  • 250g kismis
  • serbuk kulit kayu manis-secukupnya shj
 
(B) Filling kastard /*separuh adunan
  • 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
  • 200g gula castor / *100g gula kastor
  • 10 biji telur / *5 biji telur gred A
  • 1 tsp esen vanilla / *1/2 sdt esen vanila

Cara2nya: 
  • Sapu acuan dgn butter & potong tepi roti(jgn di buang) 
  • Sapu roti ngan butter & susun roti dlm acuan. 
  • Setiap lapisan tabur kismis & serbuk kulit kayu manis 
  • Buat sehingga beberapa lapisan & tuangkan filling (bahan B).
  • Letak butter pada lapisan terakhir dan biarkan adunan sebentar sehingga roti tu lembut. 
  • Bakar suhu 160 C sehingga masak guna cara steambaked.

Cara2 buat filling: 
  • Campurkan kesemua bahan 
  • Tuangkan keatas roti & biarkan roti lembut.

 
VANILA SOS
Bahan2 / * separuh adunan   
(A)
  • 1 liter fresh milk / *500ml fresh milk
  • 200g gula kastor / *100g gula kastor
  • 1/2 tsp esen vanilla / *1/4sdt esen vanila
(B)
  • 40g custard powder /*20g tepung kastard
  • 250ml air / *125ml air masak
Cara2nya: 
  • Panaskan bahan(A) sehingga mendidih 
  • Bancuh bahan (B) & campurkan ke dalam bahan (A) 
  • Masak sehingga pekat(jika terlalu pekat boleh dicampur air @ fresh milk sedikit)

SELAMAT MENCUBA..

Isnin, 22 April 2013

Rainbow Cake Swiss Lemon Meringue Buttercream

Assalamualaikum.
Rajin pulak update blog, yela dah ada kawan baik saya tetiba update, jadi semangat lak, tapi semangat tah kemana bila tengah2 syok preview n3, pc ni kejap2 padam sendiri, hangin tak sudah..ok..sabaarr..

Jenis krim ni lain sikit dengan Italian Buttercream. Bahan2 hampir sama, kekdah pembuatannya yang agak berbeza. Tak kena gaya boleh rugi ooo..maklomle amatur..hehe. Resepi kek macam biasa Ana gunapakai resepi Martha, dan memang suka guna rsp tu sbb lembut keknya, mungkin sbb.guna putih telur je kan..kot je la..ni teori pakar yang takde tauliah ni...kalau salah jangan saman, ..sikit2 saman..silap saman...mana ai nak cekau duit..haa..

Ok, tengah rajin ni, kita cek2 resepi best ni ya, Sesiapa nak mencuba silakan, isi dalam takleh nak tayang sbb. Ana buat ni untuk tempahan, jadi kita pandang2 jela dari jauh...
Samaada resepi Swiss ni atau Italian BC, ke 2-2 resepi adalah sedap & cantik, rasa lemak2 x manis macam buttercream biasa, dan keistimewaannya ia tidak mudah lembut atau mencair
Resepi ni Ana mula2 tengok di blog Nasi Lemak Lover, siap step by step lagi, mudahnya..TQ SONIA..pastu gugel lagi jumpa kat blog Hana, wah sonang kerja ai, takyah buka kamus nak cek ayat..kekeee...Kopipes kat sini ye Hana, moga2 dikau sentiasa sihat walafiat hendaknya bersama kek2 yang sedap..Ana ikut Hana letak lemon jus, rasa lemon tu bertambah sedap tau.

RESEPI RAINBOW CAKE
SUMBER : MARTHA STEWARD
C & P : ANNAQAWINA, CITARASAWAN DLL

Bahan2 :
  • 430gm tepung gandum/all purpose
  • 4 sk baking powder
  • 1/2 st garam
  • 250 gm mentega
  • 340 gm gula kaster *Ana letak 280grm sahaja
  • 375 ml susu segar
  • 5 biji putih telur suhu bilik
  • 2 st esen vanila/badam
  • Pewarna merah,biru,hijau,kuning,oren,unggu
  • serbuk koko secukupnya(jika perlu)
Loyang 8" di alas dan di gris

Cara-cara :
1-Ayak tepung,baking powder dan garam,ketepikan
2-Pukul gula dan mentega hingga gebu.Masukkan esen vanila diikuti putih telur,sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu
3-Masukkan tepung gandum,berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati
4-Bahagikan adunan dengan enam bahagian yang sama banyak(+-260 gm setiap mangkuk),letakkan pewarna yang berlainan.
5-Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 15 min pada suhu 170C.Bakar sehingga habis
6-Angkat dan sejukkan di atas redai.Keluarkan aras bawah kek
7-Letak lapisan pertama di atas papan kek,sapu krim secukupnya,ayak koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua,buat yg sama hingga habis
8-Sapu tipis seluruh badan kek dgn krim dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4 jam atau semalaman.
Simpan krim slebihnya dalam peti sejuk
9-Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya

SWISS MERINGUE BUTTERCREAM
C & P : HANA'S FAMILY

Bahan-bahan
  • 60gm putih telur (lebih kurang 2biji size L)
  • 100gm gula - hana kurangkan sedikit
  • 170gm butter tanpa garam (keluarkan dari peti sejuk dan potong 10-12 ketul. lakukan sebelum panaskan putih telur utk mengelakkan butter terlalu lembut jika dbiarkan suhu bilik yg lama)
  • hana tambah 1sk jus lemon
Cara-cara
  • Panaskan air di dalam periuk. Satukan putih telur dan juga gula ke dalam mangkuk tahan panas. Letak di atas periuk yang berisi air panas tadi. (kawal kepanasan agar tidak terlampau panas sekitar 65c sahaja). Kacau menggunakan hand whisker sehingga gula larut lebih kurang 3 min. Adunan akan kelihatan seperti krim marshmarllow.
  • Pindahkan ke dalam mangkuk lain. Letakkan mangkuk tadi ke dalam mangkuk yang lain yang diisi air paip dan 3-5 ketul ais (jangan terlalu sejuk! agak2 sesejuk air hujan). Pukul lagi adunan telur lebih kurang 5 min dengan kelajuan sederhana sehingga meringue@kental dan berkilat.
  • Masukkan butter sesudu demi sesudu dan teruskan memutar sehingga very smooth dan kental lebih kurang 6-10min. Boleh letak pewarna yang disukai.
  • Siap.

err..lawo ke? Dah laamaa nak try teknik dip2 & tarik2 nih..tercapai impian..hehe..
 
Silakan mencuba bagi yang berminat

KEPADA YANG BERMINAT UNTUK MEMBUAT TEMPAHAN SILA BELEK2 BLOG ANNABAKED@HOME YA..

Ahad, 21 April 2013

CUSTARD FRUIT TART/TART BUAH BERKASTARD

Assalamualaikum. Yuhuu..update lagi..
 
Tayangan istimewa..istimewa lah sangat ni, ada yang tanya resepi tp macam dah x ingat sape..hehe..Pernah makan fruits tart? aa pernah kan, meh buat sendiri kalau rajin, try guna rsp Kak Wan pulak..Sebelum ni biasanya Ana guna resepi Chef Noraini untuk buat jualan, crust lak buat guna resepi biasa buat. Boleh klik SINI ya. 

Kali ni resepi Kak Wan jadi pilihan sebab ada banyak sangat kuning telur dalam simpanan , lebihan dari putih telur buat pavlova..Sesiapa nak mencuba silakan, lepas ni Ana share lak resepi Chef tu, cari2 link x jumpa, publish resepi Kak Wan dulula..hehe

Buah-buahan tu je yang sempat interprem, besar dabak ih ih..x nyempat nak perhalus..stobery dah licin kena rembat dek nak-anak dara ambo..gasak jela..janji adoo

"Seksiss tak ai??"
Moh skodeng resepi.

CUSTARD FRUIT TART
Sumber : Citarasawan
Sumber : AnnaQawina

Bahan Pastri Tart
  • 60gm gula ising
  • 250gm tepung gandum
  • 125gm mentega sejuk di potong dadu
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar air sejuk
  • 1/2 sudu teh esen vanila/esen badam

Cara-cara :
1.  Satukan gula ising dan tepung gandum.  Dengan menggunakan hujung jari, ramas mentega sejuk ke dalam adunan tepung sehingga menjadi serbuk roti.
2.  Masukkan kuning telur, esen vanila, gaul sebati di ikuti oleh air sejuk.  Uli hingga menjadi doh yang lembut.
3.  Rehatkan selama 15-20 minit.  Ambil sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tart mini.  Trim lebihan dibahagian atasnya.
4.  Cucuk sedikit dengan garpu dan bakar selama 15 minit  atau hingga masak pada suhu 160C.
5.  Keluarkan dari oven dan sejukkan dahulu kulit tart sebelum di isi filing kastard dan buah-buahan segar.

 
Resepi Filing Kastard
  • 400ml susu segar
  • 100gm gula kaster
  • 60gm tepung kastard
  • 1 biji kuning telur
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1/2 sudu besar mentega
  • Hiasan - Buah strawberry, blueberry, kiwi, mandarin oren dsbnya
Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan filing kastard kecuali mentega.  Masak di atas api sederhana hingga kental.  Masukkan mentega dan kacau hingga licin dan berkilat.
2.  Masukkann ke dalam mangkuk, tutup dengan plastik wrap untuk mengelakkan kastard bahagian atas mengeras dan simpan di dalam peti sejuk.
3.  Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam kulit tart, hias dengan hirisan buah-buahan.

Selamat Mencuba

Sabtu, 20 April 2013

Homemade Dadih..sonang jola..

Assalamualaikum w.b.t

Lamanya tak mengarang, karangan pun dah tak tau buat canne, so kita terus ke tajuk utama..ngehehee..

Homemane dadih, hmm anak2 suka yg pink dgn coklat tu je, yang lain terpaksa la empunya pengarang blog ni makan, Takpe, janji sedap, sejuk2 makan kan..suami Ana lak tak gemar sangat makan kuih2 gini..selamaattt...hehe
Perasa coklat ni Ana bancuh dengan serbuk minuman Ovaltine je, sedap je pon.
Ada rasa jagung, bandung dan anggur kordial

Moh tengok resepi.

DADIH HOMEMADE
C & P : Tun Telani

Bahan2:
  • 10gm serbuk agar2
  • 2 tin susu sejat (800ml)
  • 1 1/4 cawan gula (atau 17 sudu besar gula)
  • 2.4 liter air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 2 sudu besar air
  • perasa pilihan ( tun guna 1 sk coklat emulco, dan 1 sk pandan paste)
Cara2:
  • masak serbuk agar2 bersama air hingga mendidih. tun larutkan agar2 dgn sedikit air dulu supaya tak berketul.
  • masukkan susu sejat, garam, gula, tepung jagung dan perasa pilihan. masak dgn api sederhana dan selalu dikacau. apabila nmpk hampir mendidih, tutupkan api. jgn masak lama, takut dadih keras.
  • kalau nk buat 2perasa, lepas masukkan susu sejat, garam, gula, dan tepung jagung, kacau2 kejap dan bahagikan dulu baru masukkan perasa.
  • tapis ke dalam bekas kecil2. sejukkan dan blh dimakan.
Selamat mencuba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...