Kek yang lembut macam kain cotton? errkk..
bukan..bukan..lembut macam kapas..*gulp!!
eh korang pernah makan kapas ke? haha..
dah agak lama tak buat kek ni, minggu lepas dapat tempahan untuk kek keju yang lembut ni, lepas tu ada pulak seorang makyung dari Wangsamaju nak jugak..ngidam anak ke 5 tak silap Ana..
Alhamdulillah Allah permudahkan penghantaran kek ni ke rumah beliau, terima kasih buat IZAH yang sudi tolong kami hantar kek ni sampai depan pintu rumah kak Ina..kami ni kalau jauh2 dari PJ susah sikit nak hantar kek..selain Sabtu dan Ahad tu InsyaAllah boleh hantar tu pun tengok keadaan jugakla kan..
(30-10-2012) Order dari Kak Ina- Wangsamaju KL
Resepi mudah ni kita share lagi kat sini ya..versi mula2 buat dulu boleh jenguk kat link ni ya..Cotton Soft Japanese Cheesecake kot2 ada yang masih mencari2 tapi tak jumpa..ke malas nak cari?..(^_^)
Sumber : Alma@myresepi, (kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni)
Cotton Soft Japanese Cheesecake by AnnaQawina
Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci
- 250g cream cheese
- 50g butter
- 100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml
- 6 biji kuning telur
- 1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila
- 1/4 sdk garam
- 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
- 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
- 140g gula kastor
- 6 biji putih telur
- 3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar
Cara-cara:
Step I : Utk adunan A:
- Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
- Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
- Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati).
Step II : Utk adunan B:
- Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
- Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
Step III :
- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati.
- Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak perlu gris ya.
- Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
- Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas.
- Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
- Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.
Blueberry Topping
Sumber : alongRoz@myresipi
- 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
- 30ml Air
- 150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan
Cara-cara :
- campurkan gelatin/agar2 dgn air.
- Panaskan sebentar & campurkan blueberry.
- Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.
(29-10-2012)Order dari Kota Damansara(lupa nama dah) beliau juga order kek karamel untuk jamuan dirumahnya. Terima kasih ya dek..hampir 2 bulan tak silap Ana adik ni q order..Alhamdulillah..
SELAMAT MENCUBA