Sabtu, 20 Oktober 2012

Donut Gebu IML

Jom mendonat..tambah kegebuan tubuh badan agar sentiasa sihat sejahtera..ehehe..dah lama tak buat donut, kali ni try resepi dari tokey dari Ampang pulak..hmm..sedap..lembut sampai petang/malam..dah seharian pun tetap tak keras kejung..tryla..*ni dah lama buat ni, baru tayang..

Anda bila nak buat nih? Mas..Ika...dah buat..sape lagi? angkat tangan..

RESEPI DONUT LEMBUT IML
Sumber : Izah Daut

Bahan-bahan :
  • 2 sk yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sk gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin

Cara-cara :
  • Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  • Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  • Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
  • Sedia dinikmati.

penggunaan BM(breadmaker):
  • Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.

Izah ni rajin sungguh, buat kuih talam sedap sangat..apalagi APAM polkadot dia tu makaaiii..dah bnyk kali order apam Izah ni, kakak ipar pun suka akan kegebuan dan kelembutan apam tersebut..(skema lak...) so sape2 nak tempah apam ke kuih ke kek ke boleh jenguk blog beliau ya.."BUKAN SEKADAR MUFFIN"<<---klik...hehe

Di bawah ni pula Kak Tun punya..boleh juga tempah dengan beliau ya..mana2 yang korang nakla..jgan lupa Tokey apam(yakni sifu kpd tokey2 lain) iaitu Cendana kasih tu...pandai2le pilih..


SELAMAT BERHUJUNG MINGGU...

Jumaat, 19 Oktober 2012

PAVLOVA KASIH CK

Assalamualaikum..

amboii..ramai yg tayang apam..nasik goreng..kuih goreng..pau...haish..mana rajin nak buat ye..takpela..kita makan pavlova ajek..kelasss kaann...hehe..
                                                   yolah tu.....

Dah femes dah ni, kita je baru cuba..segan2 gitu nak try..hehe...tqvm buat Noorma@CK tu..hasil belajar kat kelas beliau share kat blog..siap call lagi nak tuntut ilmu kat beliau..jangan risau bagi yang nak blajar dgn CK..peramah amat empunya badan tau..tak sempat kita nak nyampok pun ya..laju je pot pet...haahaa..

Izin share kat sini ye CK..senang sungguh membuatnya..tapi AWAS..jgn selalu makan ya..manis ni..tapi takdela mencekik rasa manis tu..krim pula boleh guna freshkrim sahaja ataupun vanilla krim kastard yang yummy...

PAVLOVA KASIH CK
Sumber : CK@Noorma
Pavlova Kasih CK by AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 4 biji putih telur
  • 1 cawan gula castor
  • 1/2 sdt esen vanila
  • 1 sdt cuka makan
  • 1/2 sdb tepung jagung

Cara-cara :
  • Pukul putih telur didalam bekas yang betul2 kering sehingga gebu, kemudian masukkan gula. Pukul lagi hingga adunan likat dan berkilat.
  • Renjiskan esen vanila dan cuka makan, pukul sebentar. 
  • Taburkan pula tepung jagung (Ana ayak tepung jagung kedalam mangkuk adunan). Kaup balikkan guna senduk hingga sebati.
  • Bentukkan meringue diatas loyang beralas kertas minyak.
  • *Buat dasar meringue, ratakan, kemudian paipkan bahagian tepi tinggi sedikit dari dasar pavlova tadi. 
  • *Atau bolehlah bentukkan ikut suka hati..
  • Panaskan oven selama 10 minit suhu 160'C, kemudian masukkan pavlova ke dalam oven, setelah 10 minit, turunkan suhu kepada 140'C selama 50-60 minit.(bab suhu ni CK yg ajar secara online..)
  • Setelah masak, tutup suis oven, biarkan sehingga pavlova sejuk dgn pintu oven sedikit terbuka.
  • *Ana biarkan 10 minit setelah masak, kemudian keluarkan letak kat luar je sampai sejuk, kemudian baru tanggalkan dari kertas perlahan2..Alhamdulillah tak melekat dan pecah.
  • Hiaskan dengan krim pilihan dan buah2an segar.
KRIM I : (CK) 
  • 240grm whipping cream
  • 1 1/2 sdb gula halus
  • 1/2 sdt esen vanila
*Pukul semua bahan hingga kental.


KRIM II -custard cream filling : (TryMasak)
Bahan-bahan :
  • whipping cream (200gm )
  • susu segar (1/2 cawan)
  • vanilla (1/2 sudu kecil)
  • kuning telur (1 biji )
  • gula kastor (33gm )
  • tepung kastard (13gm )
  • mentega (25gm )
Cara-cara :
  • Pukul whipping cream dengan kelajuan tinggi sehingga kembang. Jika ia tidak jatuh apabila bekas pemukul terbalikkan, bermakna ia telah siap dipukul. Simpan di dalam peti ais terlebih dahulu.
  • Campurkan semua bahan-bahan didalam periuk, dan masak sehingga pekat dengan api yang sederhana. 
  • Apabila pekat, Sejukkan campuran kastard ini terlebih dahulu.
  • Kemudian, pukul sekejap campuran kastard bersama whipping cream tadi. 
  • Akhir sekali, letakkan custard cream filling di atas base pavlova. Susun buah-buahan segar pilihan yang disukai di atas filling.
  • Pavlova sudah pun siap untuk dihidang.
Untuk lebih jelas boleh juga rujuk blog Kak Citarasawan, anda akn mudah memahami aturan membuat pavlova ni..

SELAMAT MENCUBA.
Nak Order? Boleh juga...sedia menerima tempahan InsyaAllah

Khamis, 18 Oktober 2012

RED VELVET CUPCAKES


Assalamualaikum..

Bersiaran kembali, maaf untuk setiap kunjungan tidak berbalas, InsyaAllah akan BW sekiranya masa mengizinkan..Sebenarnya kebanyakan posting kat blog ni adalah auto-post, berjadual..otometik keluar ikut time..heehee..takpe kan..


Entry RVCC ni pun dah terperap sejak isnin lagi, sikit2 buat draf tapi tak siap jugak..apa daa..maka harini ter'keluar' sudah..Maka layaann ajer cupcakes yang dah yilek ni..yummmyyyyy..

Resepi yang semakin ramai dah cuba dan mendapat respon positif, Alhamdulillah, jika perkongsian yang amat sedikit ini memberi manfaat besar bagi yang meemrlukan, apa salahnya dikongsi bersama. banyak lagi resepi2 istimewa yang belum dikeluarkan, harap yang teringin nak resepi tu bersabar ya, ada yang sms, telefon terus pun ada, tak cukup tu..email pulak..Alhamdulillah, InsyaAllah akan saya respon bila ada peluang..bukanlah sibuk buat kek ke apa..banyak benda yang perlu disibukkan, maklumla, anak 5 orang ni rumah dah tunggang terbalik, waktu rehat pun tah kemana, nak pulak layan anak2 yang tak sihat kebelakangan ni..dugaan..

Resepi rajin pulak letak lagi..tq buat yang dah berjaya buat RVC ni..Hasuriah, Mas, Kak Lieza, kak Sam, Izah, CK(Norma) , Ros di Jepun dan lain2 ...

RED VELVET CUPCAKES
Sumber : Nurul@Cakes2U
RVCC by AnnaQawina

Bahan-bahan
 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese frosting.

CREAM CHEESE FROSTING (Utk Cupcakes, gunakan separuh dari resepi dibawah)
Cream Cheese Frosting by AnnaQawina

  • 500 grm whipping cream-brand VIVO
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm butter
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda
************************************************************************************
************************************************************************************

Ini pula edisi sebiji kek, guna resepi yang sama, dilapisi krim keju dan blueberry filling yang sedap. InsyaAlalh puas hati. Untuk lebih informasi boleh layari AnnaBaked@Home ya.

Wassalam

Rabu, 17 Oktober 2012

FLUFFY MOCHA PANCAKE

Assalamualaikum w.b.t..dah sarapan? eh..dah lunch?hehe..nampak sangat baru singkap langsir nih..

Dah berapa hari dah buat ni..lama betul tak buat sarapan, beli je..hehe..

Lepas nampak Kak Nor tunjuk haritu dok berangan nak buat, akhirnya terlaksana..resepi ni sbnrnya dah biasa buat sblm ni, suka tekstur gebu pancake ni..

Tapi Kak Nor punya Cuppuchino, Ana punya Mocha..blasah jer..takde rasa mocha sgt sbb letak sikit sangat kot..kaler pon tak cerah, maklum MOCHA..hehe./.

FLUFFY MOCHA@CUPPUCHINO PANCAKE
Fluffy Mocha Pancake By AnnaQawina

Bahan:

  • 1 1/2 cawan susu
  • 4 sudu besar cuka/jus lemon
  • 2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
  • 3 - 4 sudu besar gula castor
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonate
  • 1/2 sudu teh garam
  • 2 biji telur A
  • 1 sudu besar cappuccino paste ~ boleh dibeli di kedai bakeri*Ana guna mocha paste
  • 4 sudu besar butter ~ dicairkan

Cara:
  • Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
  • Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
  • Masukkan gula dan kacau hingga rata.
  • Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan cappuccino paste. Kacau. 
  • Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
  • Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
  • Kacau hingga adunan sebati. * Perapkan adunan 10 - 15 min ut mendapatkan hasil pancake yg cantik dan gebu *Tak perap pun, lupa..
  • Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
  • Masak hingga pancake masak dan angkat.
  • Hidangkan pancake dgn jem/butter/sos coklat/madu/golden syrup atau apa2 yg disukai. (K.Nor suka makan dgn susu pekat hehe)...hee sama la...
Syifa' & Hannah, 2 puteri kecil kami sedang sibuk nak colet susu tu, kuihnya dah lunyai dicampak aje..pastu ambik yang lain lak cicah susu..heehe..

SELAMAT MEN'PANCAKE' 

**Jangan lupa singgah blog biz. Ana ya..

Selasa, 16 Oktober 2012

AnnaBaked@Home

ASSALAMUALAIKUM..
 
SINGGAH JAP...SAPU2 HABUK KAT BLOG..

NAK PROMO BIZ.KAT BLOG LAGI SATU YA..YANG SEMPAT UPDATE..sudi2kanlah jenguk..hehe..blog kesayangan saya ni akan berupdate kemudian, jika diizinkan Allah. terima kasih buat semua yang masih sudi menjengah..


bagi yang nak order pun sila rujuk kat blog satu lagi ni ya..

ANNABAKED@HOME (sila klik)

HARAP MAKLUM..PUAN TANAH SIBUK AMAT..*tah hape sibuk tak taule..
WASSALAM

Selasa, 9 Oktober 2012

SPONGE VANILA CAKE WITH BLUEBERRY & FRESHCREAM

Kek Span dengan lapisan filling blueberry dan freshkrim..order dari Nadia sempena 2nd anniversary bersama suaminya..untuk makan 2 orang je katanya..okla..maaf la deco semberono je ni..order last minit..

Alhamdulillah sedap & suaminya suka kek ni..TQ Nadia..


Kek span anda boleh guna mana2 resepi pun, dah siap bakar sejukkan kemudian potong kepada 3@4 lapisan, tiap lapisan boleh letak blueberry filling, kemudian freshkrim, tutup dengan kek dan ulangi step yang sama sampai habis lapisan kek, kek yang dah siap dilapis 'wrap'kan dan masukkan dalam freezer beberapa jam sebelum dihias dengan krim. 

Ini bertujuan untuk mengelakkan lapisan kek kita tergelincir@ herot2 bila dipotong nanti sbb licin dengan krim kan..bila dah sejuk dan kek dah mantap kedudukannya, bolehla dihiaskan dgn whiiping cream@freshkrim yang dipukul kaku. Paipkan blueberry filling di tepi kek jika suka.

SELAMAT MENCUBA..

Note : Untuk melihat pelbagai kek jualan Ana, boleh layari blog AnnaBaked@Home, Ana dah asingkan produk2 jualan dgn n3 kat blog ni, harap lepas ni blog lebih teratur kot..hehe..tapi buat masa ni belum lengkap sepenuhnya, masih dalam proses..Terima kasih

Rabu, 3 Oktober 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake

Kek yang lembut macam kain cotton? errkk..

bukan..bukan..lembut macam kapas..*gulp!!

eh korang pernah makan kapas ke? haha..

dah agak lama tak buat kek ni, minggu lepas dapat tempahan untuk kek keju yang lembut ni, lepas tu ada pulak seorang makyung dari Wangsamaju nak jugak..ngidam anak ke 5 tak silap Ana..

Alhamdulillah Allah permudahkan penghantaran kek ni ke rumah beliau, terima kasih buat IZAH yang sudi tolong kami hantar kek ni sampai depan pintu rumah kak Ina..kami ni kalau jauh2 dari PJ susah sikit nak hantar kek..selain Sabtu dan Ahad tu InsyaAllah boleh hantar tu pun tengok keadaan jugakla kan..

 (30-10-2012) Order dari Kak Ina- Wangsamaju KL

Resepi mudah ni kita share lagi kat sini ya..versi mula2 buat dulu boleh jenguk kat link ni ya..Cotton Soft Japanese Cheesecake kot2 ada yang masih mencari2 tapi tak jumpa..ke malas nak cari?..(^_^)

Sumber : Alma@myresepi, (kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni)
Cotton Soft Japanese Cheesecake by AnnaQawina
 
Bahan-bahan : Loyang bulat 9 inci

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon @ 1 sdt  esen vanila
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine @ guna tepung gandum, ayak 3 kali
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:
  • 140g gula kastor
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar

Cara-cara:
Step I : Utk adunan A:
  • Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati.
  • Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
  • Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 

Step II : Utk adunan B:
  • Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). 
  • Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).  

Step III :
  • Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. 
  • Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking.  tepi loyang tak perlu gris ya.
  • Tuang adunan kek dlm tin kek. Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.  
  • Waterbath = sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. 
  • Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak.
  • Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.

Blueberry Topping
  • 1 tsp Gelatin / Serbuk agar2*Ana guna gelatin Halagel
  • 30ml Air
  • 150g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan
Cara-cara :
  • campurkan gelatin/agar2 dgn air. 
  • Panaskan sebentar & campurkan blueberry. 
  • Sapukan ke atas cheesecake & sejukkan sebentar.

(29-10-2012)Order dari Kota Damansara(lupa nama dah) beliau juga order kek karamel untuk jamuan dirumahnya. Terima kasih ya dek..hampir 2 bulan tak silap Ana adik ni q order..Alhamdulillah..
 
SELAMAT MENCUBA

 

Isnin, 1 Oktober 2012

KEK BALDU MERAH @ RED VELVET CAKE

Alhamdulillah..jumpa lagi diarena blogging..hehe...Isnin yang cerah, Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih berpeluang bernafas dibumi Allah ini..Alhamdulillah, kami sihat2 aje..*macam ada yg tanya..)


Perkongsian harini dengan anda, RED VELVET DGN KRIM KEJU yang sedap..Alhamdulillah..InsyaAllah sedap, ada 2 resepi, satu yang gebus ala2 kek span, satu lagi yang moist dan sering digunakan untuk jualan..oh ya..warna kek red velvet ni bergantung kpd jenis serbuk koko dan pewarna yang kita guna, kalau serbuk koko tu jenis dark atau kadang2 jenis tulis "local" tu agak gelap & lebih rasa koko jadi boleh kurangkan sukatannya. apapun, percubaan kita yang tak jemu2 InsyaAllah akn membuahkan hasil yang kita ingini..


Tulisan kat atas kek tu, kalau nak cantik, yang bahagian bewarna tu gunakan piping gel ya, lagi terang, Ana takde masa lak nak bancuh pewarna masa tu..hehe..nak tgk yg cantik boleh cedok idea boleh teropong blog Kak Tun..Cup Of Cakes by Ruby's Delight. Subhanallah..cantik2 kek beliau..


sape2 nak try yang mana silakan..tak perlu nak call & mesej kat hp saya bgtau "..minta halalkan resepi ye Puan Anna.." hehe..mana yang dah keluar kat blog memang saya halalkan, lgpun bukanlah saya yg reka sendiri resepi, sekadar perkongsian mana yang dah cuba & kena dgn selera, disamping buat jualan..

**********************************************************************
RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U
Red Velvet Cake by AnnaQawina.blogspot
 
Bahan-bahan
 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  • Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
********************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************

RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Olahan : AnnaQawina

Bahan -bahan : 
  • 5 biji telur gred B@4 bj telur gred A
  • 250 gram mentega beku tanpa garam
  • *3 cawan tepung naik sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt baking powder)
  • *3 sudu makan serbuk koko
  • 2 cawan gula kastor
  • 2 sudu makan pewarna oil base
  • 1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
  • 1 sudu teh garam- x letak
  • 1 sudu makan bicarbonate of soda @baking powder- Ana guna baking powder
  • 1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma

BUTTERMILK:
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon  
 Cara :
  • Satukan semua bahan dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

CARA-CARA:
  • 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
  • 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  • 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  • 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  • 5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
  • 5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  • 6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
  • 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
  • 500 grm whipping cream-brand VIVO
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm butter
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda


 
Cara mudah menyiapkan red velvet dengan krim keju
 
Ini gambaran salah satu teknik memotong kek agar lapisan kek kita sekata tak nipis tak tebal..upload dari fb Norlie Harumaini (Jazakallah buat saudari/Puan Norlie, harap tak kisah Ana share kat sini)
SELAMAT MENCUBA
*
*
*


T.kasih IZAH DAUT kerana berani order kek dengan Ana..mengidam katanya, bukan beliau yang mengidam kek ni, tapi encik suaminya yang terlebih idam..hehe..tq Izah untuk n3 kek ni kat blog..

Ini pula ditempah oleh Norul, jauh berjalan ke Melaka kek ni asalnya untuk seprais buat suaminya, tapi yang datang ambik kek ni suami isteri jugak..hehe..harap Norul dan suami puas hati ya..*baru dapat feedback dari Norul..sedap sangat katanya..Syukur Alhamdulillah..*

Untuk tempahan boleh text ke 0193004358 @ email : anna_qawina@yahoo.com

Wassalam..terima kasih buat yang sudi singgah..(^_^)