Isnin, 13 Ogos 2012

AGAR-AGAR MOCHA/STRAWBERY

Menu sejuk-sejuk masuk tekak..sesuai untuk juadah berbuka puasa..layan...


Resepi asal takde layer pun, tapi Ana bahagi 3 bahagian & 1 bhgn tu campurkan stoberi paste..letak jugak baki2 stoberi yang dah layu tu dalam agar-agar ni..


RESEPI AGAR-AGAR MOCHA
Sumber : ReenKhan
Agar-Agar Mocha Strawberry by AnnaQawina

Bahan-bahannya:

  • 20 gram agar-agar tali
  • 5 cawan air
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan serbuk koko Van Houten 
  • 1 sudu kecil nescafe
  • sedikit strawbery paste*Ana tambah

Cara-caranya

  • Cuci bersih agar-agar dan toskan
  • Masak agar-agar dengan 5 cawan air hingga larut.
  • Masukkan gula dan susu pekat manis. Kacau hingga larut. 
  • Pastikan api yang digunakan tidak terlalu besar.
  • Tambahkan larutan koko yang telah dicampur dengan nescafe. Kacau sebati. 
  • *Ana bahagi kpd 3 bahagian dahulu baru campurkan koko dalam 2 bahagian tersebut, 1 bahagian lg tambah strawbery paste.
  • Masak hingga mendidih,tapis kemudian tuang ke dalam acuan yang digemari.*Ana tuang 1 bhgn koko, keraskan, karuk dgn garfu permukaan agar2 kemudian tuang agar2 strawbery, seterusnya langkah yg sama dgn agar2 mocha yang berbaki.
  • Sejuk beku sebelum dihidangkan.

Jumaat, 10 Ogos 2012

UDANG BEREMPAH BERIANI

Resepi dari Kak DayangJack yang sedang sibuk melapis kek..ehhe..makasih kak Dayang..soo sedap..cuma Ana takde daun kari..tu pun dah sedap dah makan dengan nasi panas semasa bersahur tempohari..Alhamdulillah..terima kasih kak Dayang untuk resepi ni ya..Ana share kat sini..


RESEPI UDANG BEREMPAH BERIANI
Sumber : dayang Jack@Dapurku Sayang
Udang Berempah Beriani by AnnaQawina

bahan-bahan : Ana cuma buat separuh dari resepi di bawah
  • 500g/sekilo Udang besar/sederhana
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 1 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1/2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu besar serbuk cili
  • sedikit air sejuk (jika perlu)
  • garam dan gula secukupnya
bahan-bahan kisar :
  • 6 batang serai
  • 6 biji bawang merah
  • 1 inci halia
  • 4 ulas bawang putih

Cara-cara :

  • Gaulkan udang bersama semua bahan di atas dan perapkan selama 30 minit atau semalaman (simpan dalam peti sejuk).
  • Sediakan minyak untuk goreng terendam. Apabila sudah cukup panas, gorenglah udang hingga masak keemasan.
  • Hidangkan bersama nasi putih atau apa-apa sahaja jenis masakan nasi.
SELAMAT MENCUBA

FRESH FRUITS TART

Assalamualaikum w.b.t
Apa khabar kawan2 yang diingati..harap semua dalam lindungan Ilahi sentiasa..semoga Ramadhan yang semakin ke penghujung ini memberi lebih keberkatan buat kita semua InsyaAllah.

Semasa n3 ini keluar, Ana mungkin sibuk di depan oven menyiapkan tart shell yang belum berkesudahan, ada juga penambahan order disaat akhir ni..nak tak nak buatle jugak..mana yang rasa tak sempat tu harap maaf la ye, Ana terpaksa tolak tempahan takut tak terkejar..dengan anak2 yang kurang sihat ni, raya pun dah semakin dekat, karang kita yang tak balik kampung raya ni..hehe..seraamm..



Kali ni nak share pula resepi tart buah-buahan segar..ini adalah tempahan dari Saudari Nas dari PPUM, untuk jamuan berbuka puasa kat hospital tempatnya bekerja tu..Alhamdulillah dapat siapkan, cuma lepas dah hantar tu ada kesilapan teknikal yang tak boleh dikawal..huhu..harap Nas ok kan..harap tart tu sedaple..InsyaAllah.

RESEPI CRUST <----Klik


RESEPI KRIM KASTARD & FRUITS TART
Fresh Fruits Tart by AnnaQawina

Bahan2 Untuk Kastad :
  • 1 cawan tepung kastad
  • 2 cawan susu cair
  • 2 cawan air
  • 3/4 cawan gula (boleh dikurangkan kepada 1/2 cawan)
  • 1 camca besar marjerin@mentega

Cara2 :
  1. Masukkan semua bahan kecuali marjerin ke dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana besar sehingga pekat.
  2. Masukkan marjerin. Matikan api dan kacau hingga marjerin cair sepenuhnya.
  3. Masukkan ke dalam piping bag. 

**Buah2an :
Mengikut selera sendiri - anggur hijau, anggur merah, peach, strawberry, kiwi
Potong mengikut citarasa masing2.
**Sebaiknya potong buahan dahulu sebelum mengadun krim kastard kerana kastard cepat membeku dan akan menyukarkan kita meletakkan buah-buahan diatasnya.


**Coklat masakan yang dicairkan guna kaedah double boiler (optional)

Cara Untuk Menghias :
  1. Sapu nipis coklat masakan yang dicairkan terlebih dahulu..ketepikan seketika.
  2. Picitkan adunan kastard ke atas tart crust.
  3. Susun buah2an pilihan.
  4. Glis buah2an dengan piping jelly - supaya nampak berkilat.

Nota :
  1. Untuk adunan kastad, boleh juga menggunakan 4 cawan air sahaja (tanpa menggunakan susu). Dengan ini adunan kastad akan nampak lebih striking / keemasan lagi.
  2. Semasa memicit adunan kastad, boleh juga menggunakan nozel berbentuk bintang.
  3. **Ana pernah cuba guna air sahaja tapi hasilnya agak kurang kena dengan selera, jadi kali in guna susu cair ikut resepi di atas..Alhamdulillah sedap 
  4. Tujuan menyapu coklat cair ke atas crust adalah supaya crust tahan lama tak mudah lemau bila diletakkan adunan krim kastard.
SELAMAT MENCUBA KEPADA YANG NAK CUBA BUAT TU..KEPADA YANG NAK BUAT TEMPAHAN MUNGKIN UNTUK JAMUAN RUMAH TERBUKA HARI RAYA NANTI BOLEH HUBUNGI ANA TERUS YA..terima kasih buat yang berkunjung..Wassalam

Ahad, 5 Ogos 2012

Ayam Goreng Berempah Simple

Selamat menunaikan ibadah puasa ya teman2...dah pun pertengahan Ramadhan ni..ada yang dah buat kuih raya nampak..tukang jahit pun rasanya dah tak lelap mata ni..ehhe..apapun semoga anda semua sihat walafiat & diberi kemudahan & kesempatan yang lapang untuk beribadah kepadaNya..
 
Sekarang menu kesukaan anak-anak pula..kali ni guna ayam, hajat nak buat macam Noorsha tu..ada rempah bagai dengan rosemary lagi..tapi apakan daya..hehe..tak cukup bahan, maka bersilat le jugak nyudahkan yang simple2, Alhamdulillah..anak-anak suka ni..siap ratah lagi..


Saja nak kongsikan di sini untuk kenangan & panduan dilain hari oleh anak-anak mungkin..ehhee

RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH SIMPLE
Sumber : AnnaQawina

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil & dibersihkan
  • 1 ulas Bawang merah besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • serbuk kunyit
  • Serbuk cili
  • Rempah cajun
  • Serbuk lada hitam
  • garam
  • serbuk perasa@gula
  • daun kari
  • 2 sudu besar tepung jagung

Cara-cara :
  • Tumbuk bawang merah, putih & halia hingga lumat.
  • Gaulkan semua bahan termasuk bahan tumbuk dengan ayam yang dah cuci tadi.
  • Perap lebih kurang 2@3 jam.
  • Goreng dengan minyak yang banyak guna api sederhana sehingga masak.
  • Sedia dihidang.
  • *kalau nak rasa lebih pedas boleh tambah cili api yang ditumbuk kasar

SELAMAT MENCUBA..simple kaann..

Sabtu, 4 Ogos 2012

Asam Pedas Ikan Tenggiri Cara Kak Anim

Assalamualaikum

Ni haaa...menu femes emes sekarang ni bagi penggemar asam podeh...resepi rahsia warisan asli dari Rembau...sape lagi..iaitu Kak Anymz..wah..glamer hakak kita sekarang ni tau..banyak menu2 yang best kat blog beliau..sila..sila...jenguk sana ya....


RESEPI ASAM PEDAS ANYMZ 
Sumber asal : Kak Anim
Copypaste : Noorsha & Mas

Bahan :
  • 1 ekor ikan talapia hitam.(noorsha & Ana guna ikan tenggiri)
  • 20 tangkai cili kering - didihkan sebentar angkat dan toskan - dikisar
  • 1 labu kecil bawang besar - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • sedikit halia - dikisar
  • sedikit kunyit hidup - dikisar
  • 1 kuntum bunga kantan - dikisar
  • 2 batang serai - dikisar
  • sedikit daun kesum - di kisar
  • belacan -dikisar ( noorsha tambah )*Ana tak letak
  • air asam jawa secukupnya
  • 1 kiub ikan bilis - (noorsha ganti ngan 1sb udang kering yang dikisar)
  • garam secukup rasa
  • beberapa batang bendi 
  • tomato - dibelah 4
  • sedikit serbuk kunyit 
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara memasak :
  1. Ikan di bersihkan dan dilumur garam dan sedikit serbuk kunyit.Ketepikan
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar hingga terbit minyak @ pecah minyak.
  3. Pastikan cili betul2 masak @ garing, masukkan sedikit air asam jawa, kacau sedikit.
  4. Masukkan ikan dan didihkan sebentar, kemudian masukan garam dan kiub ikan bilis.
  5. Masukkan lebihan air asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Kemudian baru masukkan  bendi ,tomato @ terung jika suka.
  6. Kecilkan api dan didihkan hingga masak.Tabur sedikit serbuk lada hitam, biaekan seketika dan boleh tutup api dan sedia untuk di hidang.

Khamis, 2 Ogos 2012

Butter Bread Pudding

Assalamualaikum..
Bersua kembali..masih di bulan yang mulia ini..macam2 menu keluar ya..rajin sungguh mummy2 semesta alam ni..teruskan..eheh...kita je yang tak rajin sangat buat kuih muih ni, mana yang sempat je..nipun nak habiskan pisang yang mak kirim..buah-buahan kering & juga chocolate urai yang ada sejuk2 dalam peti ais..Alhamdulillah licin jugakla..


Cuma masa nak makan tu Ana siram dengan susu cair je, nak buat sos kastard tak sempat la..heehee..sedap makan sejuk..anak2 lak suka makan yg bahagian atas garing2 tu..rasa kayu manis & coklat urai serta gula perang sangat ngam kan..tryla..

Oh ya..Kak Anymz pun ada keluarkan versi beliau pagi tadi nampak menggunakan resepi dari Kak Nor....eheh..ni menu hari Isnin tak silap Ana..layan jela..mana2 yg nak ikut boleh pilih nak makan yang mana satu..

Butter Bread Pudding
(Untuk step by step boleh rujuk blog kak Dayang ya)
 
bahan-bahan : 4-5 orang makan
  • 8 keping roti
  • 2-3 biji pisang ranum- dihiris nipis
  • mentega secukupnya
  • peanut butter secukupnya
  • chocolate rice / chocolate chips secukupnya
  • kismis secukupnya
  • sedikit parutan kulit oren sunkist - optional
 
Bahan A :
  • 2 cawan susu segar/susu cair
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 3 biji telur 
  • 1 sudu kecil esen vanilla
 
Bahan B :
  • 1/4 sudu kecil serbuk kayu manis* - optional
  • 1-2 sudu besar gula perang/pasir * (satukan kedua-dua bahan ini)

Cara-cara :
  1. Bahan A : Pukul telur bersama gula hingga hancur dengan whisk. Kemudian masukkan susu segar/susu cair dan esen vanilla. Kacau sebati. Ketepikan.
  2. Sapukan roti dengan mentega dan peanut butter.
  3. Potong roti kepada 4 bahagian.
  4. Sementara itu, lengserkan bekas/mangkuk tahan panas dengan mentega. Kemudian susunkan roti dan hirisan pisang seperti dalam gambar. 
  5. Taburkan dengan sedikit chocolate rice dan parutan kulit oren jika suka. Lapiskan lagi dengan kepingan roti dan pisang yang sudah dipotong mengikut citarasa sendiri. Buat hingga habis. 
  6. Setelah itu, tuangkan bahan A tadi sehingga rata. Taburkan chocolate rice, parutan kulit oren, kismis dan juga bahan B. 
  7. Biarkan sebentar sehingga ia serap. Sementara itu sediakan dulang yang berisi air panas. Letakkan bekas/mangkuk roti tadi di tengah-tengahnya.
  8. Bakar selama lebih kurang 35-40 minit atau hingga keperangan dengan suhu 160C. 
  9. Setelah masak, bolehlah dihidangkan samada panas atau sejuk. 

TIRAMISU II

Satu lagi resepi Tiramisu..kali ni Ana buat sebab ada permintaan dari Niza, Hosp. Tawakal..harap berpuas hati & disini Ana share resepi untuk panduan bersama.  


Sebelum ni ada n3 TIRAMISU jugak kan..tapi versi lain sikit..kali ni versi Nescafe..Ana buat dalam bekas plastik supaya senang nak bawa & simpan.

RESEPI :
Sumber : Citarasawan
Tiramisu by AnnaQawina
  • 200ml thickened cream@whipped cream
  • 250 grm mascarpone cheese@ cream cheese
  • 110 grm gula kastor
  • 2 sdb kopi segera@ nescafe + 1 cawan air panas(bancuh & sejukkan)
  • serbuk koko secukupnya
  • biskut lady fingers @ kek span yang dihiris nipis

Cara-Cara:
  • Pukul cream sampai kental, ketepikan.
  • Dalam mangkuk lain, pukul krim keju dengan gula kastor hingga licin & tidak berketul, masukkan thickened cream @ whipped cream yang dah dipukul tadi,
  • Kaup balik hingga rata.
  • Celup biskut dalam air kopi, atau susun biskut/kek dalam bekas/loyang, siran air bancuhan kopi tadi perlahan2 dengan sudu.
  • Tuang adunan krim keju & ratakan. Hentakkan bekas sedikit agar rata.
  • Susun kek/biskut & ulangi langkah tadi hingga selesai.
  • Ayak serbuk koko di atas permukaan cream keju & hiasakan ikut suka.
  • Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA..


Di harap Niza puas hati ya..selain tu Niza juga tempah sebiji kek karamel saiz mini..Harap semua dalam keadaan baik ya..Mana yang terkurang tu harap dimaafkan & sila bagi komen jika perlu penambahbaikan..maklumle bertatih lagi ni haa..Terima kasih..Wassalam.


Rabu, 1 Ogos 2012

Ayam Oohh Ayam...

Assalamualaikum..

Malam-malam tayang ayam takpe kan..kot2 lapar leh makan..eheh...menu yang selalu sangat ulang2 & menjadi kegemaran anak-anak..siap ratah2 yang baki tu..buat jangan pedas-pedas sangat okla..menu hari pertama puasa tak silap Ana..hari2 buat pon takpe..


Resepi blasah je..sbb dah teror kan..muehehee...ni kita lauk feberet sepanjang jalan..eheh..letak kat sini kot2 ada yang tengah termenung tengok ayam tergolek tak tahu nak masak apa..buat jela gini..senang & sedap..

Ok..selamat bersahur ya..eh..ada yang kat Finland baru nak berbuka..selamat berbuka Nieza..

Wassalam..