Sabtu, 31 Mac 2012

Nasi Lemak Sambal Tumis Ikan Bilis Bersantan

Assalamualaikum kawan2..pekabo? Haii..nak update blog sebulan sekali buleh gamaknya ya..hehe..tenggelam timbul je ni..
 
Layan nasi lemak hijau (edisi lama dah ni..)..yang biasa2 je, cuma sambal tumis tu yang meletop..dah 2 kali buat sambal stail Noorsha ni..anak2 Ana memang suka nasi lemak, tambah pulak ada sambal bilis yang sedap, memang menepati piawaian tekak mereka ni..


Ok..dah pagi dinihari ni, meh layan resepi sambal tumis, nasi lemak tu buat cam biasa2 jela, tambah kaler hijau sket, garam, santan & bawang putih seulas, daun pandan kalau ada, kalo xde x payah la..blasah mana yang adoo..


Terima kasih Sha..akak share kat sini buat tatapan & renungan sepanjang zaman..hehe
 
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSANTAN
Sumber : Noorsha
Sambal Tumis Ikan Bilis Bersantan by AnnaQawina

Bahan²
*25 tangkai cili kering - Ana guna cili giling siap
*1 labu bawang besar
*5 ulas bawang putih
*1 inci belacan
2 labu bawang besar - hiris halus
Segenggam ikan bilis
1/5 cawan santan kotak
Asam jawa - sebesar ibu jari + sedikit air
1 sb gula - Ana tukar kepada 1/4 keping gula melaka@nise
1 st garam


Cara²
1. Blend bahan² bertanda (*)...panaskan minyak dan tumis bawang besar yang diracik halus hingga kekuningan.
2. Masukkan bahan² yang diblend halus tadi dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan larutan air asam jawa, garam dan gula serta ikan bilis. kacau rata. biarkan merenih seketika.
4. kemudian masukkan santan pekat, kacau hingga sebati. kecilkan api dan biar sambal masak hingga pecah minyak.kacaukan sesekali.
5. sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan bersama nasi lemak tadi.. :) Selamat Mencuba :)
 
Ini Ana bungkus untuk bekal Adam & Akmal ke sekolah tempohari..ala2 kedai mari..hehe

Rabu, 28 Mac 2012

New taste..

RED VELVET CUPCAKES

Kek Cawan Baldu Merah yang sedap, lembut & ada kelainan dari segi rasanya. Rasai keenakannya dengan gandingan cream cheese yang sedap sekali.




TIRAMISU STRAWBERY IN A JAR

Pesen baru ni kan, kek & krim dalam botol..olahan & gandingan yang sedap sangat, dengan krim keju & bluebery/strawbery filling. Sesuai sekali untuk dijadikan hadiah, buah tangan & juga hantaran..Boleh pilih untuk letak hiasan & sticker.


Harga akan diupdate kemudian, jika ada soklan, sila email / sms yer..

OK..setakat ni dulu, nanti sambung lagi..nak upload gambar pun berejam..hurmm..

Isnin, 19 Mac 2012

MOIST CHOCOLATE CUPCAKES with Vanilla Buttercream

Assalamualaikum
Isnin yang ceria & segar bugar yer..no lazy2..no Monday bluesss ok..seceria my cute cupcakes kat bawah ni..

meh makan kapkek ni, rasa cuppies ni moist & lembut gebu, Cuma bila dah masak tu, ambik seketul rasa panas2 suam lagi masa tu, saya kurang gemar akan rasa soda dalam cuppies ni, mungkin lepas ni kalau nak buat lagi kena kurangkan sikit soda, tapi kan, bila dah letak buttercream takde lak rasa soda tu, lepas sehari jadi sedap pulak..agaknya memang camtu kot kan..sape tahu jawapan tolong bagitahu yer..

Puan CK (Cik Kiah??) kata sedap, sebab Ana bawa cuppies ni masa bertandang kat banglo beliau semalam, nak buat kek karamel tak sempat, hulur apa yang ada jela..yang hangin sikit anak kita yang terlebih emo bila tengok cuppies ni kat meja CK, nak makan, buruk siku kan..hehe..

pst :CK = Cendana Kasih@Noorma tu..^_^..

"Ada yang mesej tanya, macamana nak letak edible image atas kek/kapkek, kita cuma perlu gunting gambar edible yg kita nak, sapu ganache ataupun buttercream atas kek kita tu, kemudian buka pelekat edible kat belakang dia tu, terus tampal kat kek, kalau kek/kapkek kita tak rata@bermasalah, anda boleh cairkan coklat masakan putih(hitam pun boleh je), sapu rata kat belakang gambar edible, biarkan keras sikit, baru letak atas kek yg dah disapu ganache/buttercream. Cara ini lebih cantik terletaknya edible image kita."


Nah resepinya, malas nak translate, korang semua dah teror omputeh ni kan..nanti rajin Ana update dlm bahse Jawa ok..*yela tuw..


MOIST CHOCOLATE CUPCAKES with Vanilla Buttercream

Ingredients :
  • 1 cup sugar
  • 1 cup brown sugar (not packed)
  • 1 3/4 cup flour
  • 3/4 cup cocoa powder 
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 2 eggs 
  • 1 cup milk 
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 tsp vanilla
  • 1 cup boiling water

METHOD :
  • Preheat oven to 350 degrees farenheit.  
  • Fill muffin pans with 24 cupcake liners.  
  • Sift dry ingredients into a mixing bowl.  (I recommend a batter bowl to easily pour the batter into the cupcake liners).  
  • Add eggs, milk, oil and vanilla.  
  • Beat with a mixer for about two minutes, occasionally scraping the sides of the bowl with a rubber spatula.  
  • Add the boiling water, and beat, just until blended.  (Don't be alarmed - the batter appears watery).  Evenly ladle (or pour) the batter into the liners.  
  • Bake for 20-25 minutes, until the center of the cupcakes spring back when lightly touched.  
  • Cool and frost.

Vanilla Buttercream Frosting 
**Ana tak buat yg ni, guna resepi lain(kendian update)

Perfectly sweet, but not overly so, and light and creamy just like you'd want on a cupcake.
  • 1/3 cup butter, just slightly cooler than room temperature
  • 3 1/2 cups powdered sugar 
  • 2-4 tablespoons milk, depending on desired consistency
  • 1 1/2 tsp vanilla 
  • food coloring, if desired
METHOD :
  • Beat butter in a medium-sized mixing bowl until creamy.  
  • Gradually beat in 3 cups of the powdered sugar.  
  • Beat in milk and vanilla.  Blend in remaining 1/2 cup powdered sugar.  
  • If desired, tint with food coloring.  (For the perfect pastel colored frosting, only 1 drop of food coloring is necessary).
 
Ops..rupa dalam kek cawan ni lupa nk letak, nantila yer..tapi yg pasti anak2 mmg suka & berebut pilih corak dan gambar tu..macamla lawa sgt ummi diaorang ni nyonteng cuppies tu..hehe..

SELAMAT MENCUBA

Jumaat, 16 Mac 2012

Tempahan Kek..

Assalamualaikum

Alhamdulillah..diberi ruang & peluang untuk terus berkarya di atas keyboard & bersuai kenal sesama insan dialam maya..Syukur kita masih menyedut udara segar bumi Allah nan indah ini..

Update gambo2 tempahan kek yang tak seberapa sebelum bercuti hari tu..adala sikit2 rezeki kan..Syukur Alhamdulillah. sambil2 tu sempat gakle buat kek untuk makan2 kat kampung..



Kek Karamel Berhias Coklat ditempah oleh Mar untuk besday anak bujangnya, dihiasi coklat ganache & coklat susu serta gambar edible image kecil 'besday boy', taknak gambar besar2 katanya, takut nanti anaknya taknak makan..hehe..dan sebiji lagi kek karamel untuk makan2 jugak serta sebiji kek coklat moist(x sempat snap pic.) Tq Mar..


Kek Karamel diorder oleh Intan, Damansara Damai. TQ Intan..



Kek Coklat Moist & Edible Image, dilapisi buttercream & blueberry filling, ditempah oleh anak buah Ana, surprise kononnya utk keluarga dia, tapi sayang tuan punya badan tak dapat balik..hehe..*kes silap paham tarikh order la nih*. Sory ye Wawa..lenkali tempah lagi..



Kek Coklat Moist Lapis Keju & Kek coklat Moist Upin Ipin ditempah oleh kawan ofis Ida, Damansara Damai..tergesa2 buat kek ni..Alhamdulillah sempat gak siap walau ada kejadian tak diingini berlaku kan Ida? hehe..



Kek karamel serta kek coklat dari resepi black forest cake (versi durhaka la nih) untuk makan2 kat kampung. Resepi kek ni akan menyusul..sedap kek ni..

OK..SEKIAN...

Khamis, 15 Mac 2012

Fluffy & Moist Chocolate Cake

Assalamualaikum

Bersua kembali, senangnya dalam hati setelah beberapa hari berkampung dirumah keluarga, melepaskan rindu pada ayahbonda tercinta..dapat balik kampung 2/3 hari pun dah syukur sangat, apatah lagi kesudian suami bercuti dari kerjanya amat2 dihargai, bukan senang nak bercuti tengah minggu yang sibuk kan..boleh buat sujud syukur nih..huhu..

Alhamdulillah kami selamat pergi dan kembali dengan perjalanan yang lancar jugakla walaupun ramai sangat rakyat Kelantan yang beratur kat jalan, tak sangka lak ramai yang balik kampung hari Ahad & kembali ke bandar hari Rabu..tapi takdela sampai tahap 'jem gileerr" macam masa nak raya tu kan..

Dah..kita tengok kek cokelat lak..


Hari ni nak kongsikan satu lagi resepi kek coklat yang sangatla sedap..betul ni, tak tipu..nak tahu kena cuba ya..resepi asal dari Kak Kam, Ana jumpa kat page mana ya, yang dikongsi oleh Nora Dany Hary, cuma Ana dah ubah sedikit bahan2 tu, yang menjadikan kek ni manisnya sedang2 & rasanya lebih moist dgn penggunaan gula perang. Harap tuan punya resepi tak kisah ya..nama pun dah tukar sebab dah banyak sangat resepi kek coklat, tak tahu nak letak nama apa dah..hehe..

Kek ni boleh dibakar & juga dikukus..ke dua2 cara dah Ana cuba, memang sedap & lembut gebu. Kalau taknak guna mixer, cukup sekadar mengadun menggunakan whisker agar adunan kek ni sebati. Jom semak resepi mudah ni. 

FLUFFY & MOIST CHOCOLATE CAKE
Sumber resepi asal : Kak Kam

BAHAN A :
  • 2 biji telur GRED A
  • 1 cwn susu pekat
  • 3/4 cwn gula halus 
  • 1/4 cwn + 2 sdb gula perang 
  • 1 cwn minyak masak
  •  **(resepi asal guna 1 cwn gula halus kesemuanya)
BAHAN B :
  • *1 cwn serbuk koko
  • *2 cwn tepung gandum 
  • *1 s/k baking powder
  • *1 s/k soda bicarbonat
  • *secubit garam
  • 1 sdk esen vanila
BAHAN * DIAYAK BERSAMA...

BAHAN C : 
  • 1 cwn air panas...


CARA2: 
  • Pukul telur bersama gula sehingga gula hancur dan kembang.
  • Masukkan susu, putar lagi sekejap.
  • Masukkan minyak dan putar sebentar.
  • Perlahankan kelajuan mixer, masukkan bahan2 yg telah diayak dan esen vanila.
  • Apabila dah sebati masukkan air panas dan kacau cepat2 sehingga sebati.
  • Masukkan kedalam loyang yg telah disapu dengan majerin dan dialas kertas.
  • Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, 1 jam @ sehingga masak mengikut kepanasan oven masing2(Ana guna 165'C, api bawah sahaja & api atas bawah sepuluh minit terakhir)
  • Boleh juga dikukus, panaskan dulu kukusan & tutup loyang dengan alum.foil @ balut tudung periuk pengukus dengan tuala bersih supaya air wap tidak menitik atas kek.
  • Kalau mls nak mixer, guna whisk je kacau sebati.
  • Hiaskan dengan coklat ganache jika suka.


COKLAT GANACHE
  • 200 grm coklat masakan (coklat compound lebih sedap)
  • 100 ml susu cair
  • 1 sdt butter

CARA : 
  • Double boiler coklat masakan bersama susu cair. 
  • Kemudian tutup api & masukkan butter, kacau2 kemudian biarkan seketika, dah agak suam, baru tuangkan atas kek, jangan sapu, cuma goyang2kan kek tu je, biar ganache turun sempurna. Sejukkan. Siap.

 SELAMAT MENCUBA..

Ahad, 11 Mac 2012

Bercuti...

Assalamualaikum w.b.t

Kehadapan kawan2 yang diingati..kami sekeluarga akan bercuti beberapa hari menziarahi ayah bonda tercinta serta kaum keluarga. Andai ada rezeki umur yang panjang harap kita ber'sua' lagi. Segala salah silap dalam berblog & berbicara antara kita harap dimaafkan. Segala kunjungan kawan2 sekalian yang sudi amatlah Ana hargai..Doakan perjalanan kami sekeluarga selamat & dipermudahkan segala urusan. InsyaAllah..

Sekian terima kasih.

**Rindunya mek & ayoh kat kampung...(*_*)

Sabtu, 10 Mac 2012

Sotong Beriani Masam Manis

Assalamualaikum w.b.t

Terkejar2 sambil bakar kek ni, sayang pulak kalau terlepas update blog kan. Menu bila ya..2 minggu lepas gamaknya..punyala buat2 bizi,,nak update blog sendiri pun tak sempat..konon2..alasan munasabah tu boleh diterima gamaknya ya..

Jom terai resepi mudah ni, senang dan pastinya sedap..Ana guna rempah beriani homemade dari Johor ni, beli melalui online je, sungguhla canggih kan, esok lusa ikan ayam pun order dgn internet je..hihi..sah2 makcik pakcik yg jual ikan kt pasar tu memasing bawak laptop pergi niaga..zaman dah berubaahh..   
       
Rempah beriani MAK SAL(ambik pic.tuan tanah)
"edisi promo nih...rempah beriani ni sedap, memang ada beza dengan yang kita beli kt kedai runcit, tak percaya?? Silala cuba tempah dengan PUAN NORJIHAN IDRIS ni..InsyaAllah puas hati"

Dah..kembali kepada tajuk..iklan percuma je tadi tu..Terima kasih penyumbang resepi iaitu CMG dan Kak Nor yg dah cuba.Ana ubah mana yang patut ya.. 

SOTONG BERIANI MASAM MANIS 
  • 8 ekor sotong saiz sederhana
  • 1 1/2 camca besar rempah beriani MAK SAL
  • 1/2 biji red capsicum, didadu
  • 1/2 biji green capsicum, didadu
  • 1/2 biji yellow capsicum, didadu
  • 1 biji bawang besar, hiris
  • 2 ulas bawang putih hiris halus
  • 1 camca besar sos lada hitam *Ana guna lada hitam tumbuk bancuh dgn sdkt air
  • 1 1/2 camca besar sos cili thai
  • Sedikit garam, jika perlu
  • 1/4 cawan air
  • Hirisan daun bawang, sebagai hiasan
  • Bawang goreng, sebagai hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Sotong dibersihkan, buang kulitnya, dawat, muncung dan juga mata. Badan sotong dikelar2 tapi tak putus, buat hingga siap, cuci dan toskan (tak payah kerat kecil2). Gaul dengan rempah beriani, ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan sos lada hitam dan sos cili, kacau rata dan masukkan red/green/yellow capsicum tadi, kacau rata.
  • Masuk sotong dan gaul rata, tuang air dan masak hingga kuah pekat, rasa dan jika perlu boleh tambah garam. Bila pekat, angkat dan alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng...Hidangkan segera..

* K.Nor tambah daun kari, hirisan cili padi dan perahan limau nipis
** sotong tu K.Nor goreng dulu sekejap( selepas dah gaul dgn rempah), biar keluar air dulu dan ketepikan.
*** air tu digunakan balik dan tak perlu lagi tambah air lain.
 Ana ikut cara Kak Nor..

HUBUNGI PUAN NORJIHAN UTK TEMPAHAN REMPAH ISTIMEWA MAK SAL :  0197123553

Sabtu, 3 Mac 2012

Nasi Lobak Merah (Nasi Karot)

Assalamualaikum

SELAMAT BERHARI MINGGU YA KAWAN-KAWAN SEMUA. JAMU MATA DENGAN NASI KAROT YANG SEDAP NI.


Kak Nor pun ada tayang semalam, makan nasi saja pun dah sedap kan kak nor..hehe..ini kali ke 2 Ana masa nasi karot, sebelum ni buat siap je terus hidang makan..takde bergambar dah ler..


Daun tu anak bujang Ana iaitu Adam yg suruh letak, katanya.."ummi, letak daun boleh? Buat macam sayur.." ish..time tu teringat napela tak buat acar mentah..sedap gak kan..InsyaAllah lain kali boleh buat lagi.

Sumber : Chef Hanieliza

Bahan2nya
  • 6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
  • 2 cawan carrot ( potong dadu kecil) – saya parut kasar-kasar.
  • 1/2 cawan susu cair
  • 8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
  • 1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
  • 1 sudu kecil gula
  • garam

Bahan Tumis
  • 2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani
  • 5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih –  mayang halus atau tumbuk kasar
  • 2 cm halia -mayang
  • 3 sudu besar minyak sapi *Ana guna butter
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar…..mayang
  • daun pandan……..simpulkan

Cara

1. Panaskan minyak sapi/butter dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu/parut dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot. *Ana mkn dgn ayam masak merah je.
**Ana guna beras biasa, jd sukatan air & susu cair ikut sukatan beras yg biasa kita masak.

SELAMAT MENCUBA

Jumaat, 2 Mac 2012

Red Velvet Cake @ Si Baldu Merah

Assalamualaikum

Entry basi..hehe..semua sihat ker? Kalo tak sihat meh kita wat kek..huhu..1 terapi jugak ni tau, kalau badan rasa lenguh2 tu cuba cari resepi baru & buat kek ke muffin ke kuih muih ke kan..*sape punya terapi tak tahu la..hehee


Kek yang dah jadi bualan bagi sesetengah penggemarnya, Alhamdulillah disukai anak2 & suami juga, tak terkecuali mak mertua pun suka kek ni, siap tanya macamana nak buat..nantila mak yer..nak makan bgtau jer, kita buatkan..hehe


Okla ya..banyak kerja lagi tertunggak, kena layan rumahtangga dulu baru g gebang2 kat tingkap dapo kawan2 ya... 


RED VELVET CAKE (Joy of baking)
RUJUKAN : Joy of baking ,IrmaNaz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Red Velvet Cake by AnnaQawina 
Inspirasi : Kak Anymz, Kak Zai, Citarasawan dan ramai lagila..
Bahan-bahan :
 
Bahan A - Untuk diayak bersama.
  • 250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp garam
  • 2 tsp cocoa powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.
  • 240 ml buttermilk**
  • 2 tbsp pewarna merah

**Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -
  • 113 gram butter
  • 300 gram gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan D -
  • 1 tsp cuka masakan
  • 1 tsp baking soda

Cara-Cara Buat Kek:
  1. Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
  2. Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
  3. Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
  4. Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati.
  5. Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
  6. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki). 
  7. Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah.
  9. Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
  10. Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.

Cream Cheese Frosting.
Sumber : Dapur KakZU @ Kakzu semanis gula
  • 500 gm creamcheese
  • 240 gm butter anchor
  • 240 gm gule icing

Cara-cara :
  • Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.

FILLING: *jika suka
  • 500gram blueberry filling - ini untuk dilapiskan didalam kek...

RED VELVET CAKE


  • Ana guna 1 loyang sahaja, lepas kek dah masak & sejuk sepenuhnya(letak dalam peti ais) kemudian dipotong melintang kepada 3 bahagian.
  • Letakkan lapisan pertama atas papan kek, paipkan rata2 cream cheese frosting , kemudian paipkan pula blueberry filling
  • Lapiskan satu lagi lapisan kek & buat cara sama spt tadi.
  • Lapisan terakhir, setelah diletakkan kek, sapu rasa nipis2 cream cheese frosting keseluruhan kek, ini bagi mengelakkan serdak2 kek akan tertarik semasa proses melepa frosting nanti.
  • Sapu rata frosting menggunakan piping bag lagi senang, kemudian rapikan dengan spatula
  • Hiaskan ikut suka.

SELAMAT MENCUBA..sedap kek ni tau..nak order pun boleh ya..sila email & sms untuk pertanyaan. Terima kasih..hehe