03 Mac, 2012

Nasi Lobak Merah (Nasi Karot)

Assalamualaikum

SELAMAT BERHARI MINGGU YA KAWAN-KAWAN SEMUA. JAMU MATA DENGAN NASI KAROT YANG SEDAP NI.


Kak Nor pun ada tayang semalam, makan nasi saja pun dah sedap kan kak nor..hehe..ini kali ke 2 Ana masa nasi karot, sebelum ni buat siap je terus hidang makan..takde bergambar dah ler..


Daun tu anak bujang Ana iaitu Adam yg suruh letak, katanya.."ummi, letak daun boleh? Buat macam sayur.." ish..time tu teringat napela tak buat acar mentah..sedap gak kan..InsyaAllah lain kali boleh buat lagi.

Sumber : Chef Hanieliza

Bahan2nya
  • 6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
  • 2 cawan carrot ( potong dadu kecil) – saya parut kasar-kasar.
  • 1/2 cawan susu cair
  • 8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
  • 1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
  • 1 sudu kecil gula
  • garam

Bahan Tumis
  • 2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani
  • 5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih –  mayang halus atau tumbuk kasar
  • 2 cm halia -mayang
  • 3 sudu besar minyak sapi *Ana guna butter
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar…..mayang
  • daun pandan……..simpulkan

Cara

1. Panaskan minyak sapi/butter dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu/parut dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur. Saya hidang dengan ayam bakar yogurt dan acar karot. *Ana mkn dgn ayam masak merah je.
**Ana guna beras biasa, jd sukatan air & susu cair ikut sukatan beras yg biasa kita masak.

SELAMAT MENCUBA

02 Mac, 2012

Red Velvet Cake @ Si Baldu Merah

Assalamualaikum

Entry basi..hehe..semua sihat ker? Kalo tak sihat meh kita wat kek..huhu..1 terapi jugak ni tau, kalau badan rasa lenguh2 tu cuba cari resepi baru & buat kek ke muffin ke kuih muih ke kan..*sape punya terapi tak tahu la..hehee


Kek yang dah jadi bualan bagi sesetengah penggemarnya, Alhamdulillah disukai anak2 & suami juga, tak terkecuali mak mertua pun suka kek ni, siap tanya macamana nak buat..nantila mak yer..nak makan bgtau jer, kita buatkan..hehe


Okla ya..banyak kerja lagi tertunggak, kena layan rumahtangga dulu baru g gebang2 kat tingkap dapo kawan2 ya... 


RED VELVET CAKE (Joy of baking)
RUJUKAN : Joy of baking ,IrmaNaz COSK @ovenkecil.blogspot.com
Red Velvet Cake by AnnaQawina 
Inspirasi : Kak Anymz, Kak Zai, Citarasawan dan ramai lagila..
Bahan-bahan :
 
Bahan A - Untuk diayak bersama.
  • 250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp garam
  • 2 tsp cocoa powder

Bahan B -campur dan kacau sebati.
  • 240 ml buttermilk**
  • 2 tbsp pewarna merah

**Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.

Bahan C -
  • 113 gram butter
  • 300 gram gula kastor
  • 2 biji telur gred A
  • 1 tsp esen vanilla

Bahan D -
  • 1 tsp cuka masakan
  • 1 tsp baking soda

Cara-Cara Buat Kek:
  1. Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
  2. Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
  3. Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
  4. Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati.
  5. Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
  6. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki). 
  7. Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah.
  9. Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
  10. Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.

Cream Cheese Frosting.
Sumber : Dapur KakZU @ Kakzu semanis gula
  • 500 gm creamcheese
  • 240 gm butter anchor
  • 240 gm gule icing

Cara-cara :
  • Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.

FILLING: *jika suka
  • 500gram blueberry filling - ini untuk dilapiskan didalam kek...

RED VELVET CAKE


  • Ana guna 1 loyang sahaja, lepas kek dah masak & sejuk sepenuhnya(letak dalam peti ais) kemudian dipotong melintang kepada 3 bahagian.
  • Letakkan lapisan pertama atas papan kek, paipkan rata2 cream cheese frosting , kemudian paipkan pula blueberry filling
  • Lapiskan satu lagi lapisan kek & buat cara sama spt tadi.
  • Lapisan terakhir, setelah diletakkan kek, sapu rasa nipis2 cream cheese frosting keseluruhan kek, ini bagi mengelakkan serdak2 kek akan tertarik semasa proses melepa frosting nanti.
  • Sapu rata frosting menggunakan piping bag lagi senang, kemudian rapikan dengan spatula
  • Hiaskan ikut suka.

SELAMAT MENCUBA..sedap kek ni tau..nak order pun boleh ya..sila email & sms untuk pertanyaan. Terima kasih..hehe

BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...