Rabu, 29 Februari 2012

Cheese Cake & Cheese Tart

Alhamdulillah, tempahan minggu lepas & minggu ni, sekadar yang sempat update..


Cotton Soft Jappanese Cheesecake ditempah oleh biras Ana utk suprise kat suaminya..amboii..


Fresh Fruit Cheese Tart & Strawbery Cheese Tart ditempah oleh Mashitah Petaling Jaya, t.kasih ya, mudah berurusan dgn beliau ni walau tak kenal pun. Halal mana yg terkurang yer dik..


Cheese tart untuk Intan, nak sikit katanya..kebetulan ada stok terus simpan untuk dia..

Wassalam..

Udang ala2 'bangla'

Assalamualaikum..selamat pagiii..

Wah, pagi2 sempat terjah dapo alam maya dulu yer..dapo realiti berterabur bagai nak rak lagi nih, ada spot check tak..haha..meh kita tengok menu lauk lak, yang buat sabtu lepas, ikutkan hati nak tumis sambal merah tu je tapi teringat yang simple2 udahler..lagipun petang tu jugak kami balik kampung..Alhamdulillah. tak remeh & cukup menyelerakan.


Kenapa letak nama bangla? Masa makan tu suami Ana bgtau teringat menu camni masa beliau ke Bangladesh dulu..*masa ikut jemaah keluar buat usaha dakwah. Katanya simple je diaorang masak..jadi kita nak tayang gakle, kot2 takde peluang pergi Bangladesh, tengok udang ala bangla udahler kan..kuikui..tapi kalaula tak sama dgn Bangladesh punya dish tak tahu lah..gasak jer ni..hehe..

UDANG ALA BANGLA
Resepi : Annaqawina

Bahan-bahan :
  • 10 - 15 ekor udang sederhana besar
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih *Ana suka lebihkan bawang putih dlm masakan
  • 1 inci halia
  • serbuk kunyit
  • garam & gula secukup rasa
  • 2 sd besar sos tiram
  • sedikit air
  • Tomato - belah 4/6
  • Daun bawang, hirisan lada hijau/merah - jika ada stokla
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara :
  • Udang dibersihkan & diperap garam & serbuk kunyit. Ketepikan seketika.
  • Hiris halus bawang2 & halia.
  • Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak untuk menumis.
  • Tumis bahan hirisan sehingga wangi, 
  • Masukkan udang yg diperap tadi.
  • Masukkan sos tiram & sedikit air. Biarkan mendidih.*Nak berkuah blh lebihkan air ya.
  • Kemudian masukkan bahan2 lain spt tomato, hirisan cili & daun bawang.
  • Perasakan & tutup api. Siap.
  • Hidangkan bersama nasi panas.

SELAMAT MENCUBA

Aura Arora..

Assalamualaikum

Bersiaran jam 2 pagi waktu Malaysia *macamla dok kat obersi kan..*..sambil2 tunggu cheese tart sejuk & masuk esbox, sempat hapdet sikit aa..sian lak nanti kat diri sendiri yang tertinggal kapal selam ni kalau dibiarkan lama-lama lelabah buat sarang kang.....Kek yang tetiba jadi femes ni dah ramai benar yang buat kan...Ana pun dah lebih seminggu @ masuk 2 minggu lepas kot buat kek ni..hehee..maka pagi in buatla tayangan amal sikit..kot2la ada yang lapar kan..kot2 buleh kenyang..sape lak pakai kot nih??


Oh ya..Tahniah buat Hana yang dah dapat gegirl yg cumell sgt tu..lambat benar berita semasa ni bersiaran kan..hehe..takpela, moga Hana & family sihat hendaknya disamping keluarganya yg terchinta..


Kita kongsikan resepi Kek Batik Arora ni kat sini lak..T.kasih Nuanza..Kek ni ala-ala kek butter/kek marble, cuma cara melayer/mem'batik'kan adunan tu yang lain kot kan..& adunan agak besar & gebu sebab bnyk pakai telur.

KEK BATIK ARORA
Sumber : Nuanza
Bahan-bahan:- (loyang bulat 8 inci)*Ana guna loyang 9 inci
  • 250 g mentega
  • 100 gram gula castor
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 250 g tepung gandum
  • 6 biji telur
  • 2 sudu teh baking powder
  • 5 jenis pewarna dan perisa

Cara-Cara:-
  1. Gris dan alaskan loyang dengan baking sheet, ketepikan.
  2. Pukul mentega bersama gula sampai kembang memutih.
  3. Masukkan susu pekat manis dan pukul sebati.
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi hingga sebati.
  5. Sementera itu, ayak tepung bersama baking powder, kemudian masukkan kedalam adunan dan pukul lagi sampai adunan sebati (guna speed sederhana perlahan)
  6. Bahagikan adunan kepada 5 bahagian dan warnakan atau perisakan ikut kesukaan.
  7. Tompok-tompokkan setiap warna dlm loyang sampai habis atau ikut kreativiti masing-masing (*akak tompokkan jugak - 2 sudu besar setiap adunan, atur selang seli atas setiap tompokan).
  8. Bakar kek ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam (akak bakar pd suhu 165 C selama 50 minit).

Tengok sape kawan2 yang dah cuba : Mama Hawa, Kak DIANA, Kak Yatie, CMG, Kak UMMI, Kak Ayu S'pore, AlongRoz, dan raaamaaiii lagi..tq bagi yang memeriahkan dunia baking nih..SELAMAT MENCUBA

Rabu, 22 Februari 2012

Blueberry Cheese Tart

Assalamualaikum..

Menu apa petang ni ek? Nak buat tart rasanya kalau ada crust readymade dlm balang sempatla kot kan..kalau baru nak buat crust tu alamatnya esokla makan..hehe..Biasa buat untuk tempahan, kali ni buat bagi lebih sikit, nak makan jugak tuan tanah kedaung ni kan, maunya tak ngences tengok cheese tart orang punya..huhu..anak-anak apa lagi, memang suka sangat dapat makan walau tak banyak yang dibikin lebihnya kali ni..sekadar lepas ngidam bolehla..


Kali ni saja cuba resepi lain, kalau perhatikan cheesetart ni resepinya lebih kurang je, cuma kaedah & bhn2 sampingan tu yang ada beza sikit. Resepi ni tak mengecewakan, cuma masa siap crust tu, Ana bagi suami rasa, katanya manis sikit, tapi bila dah isi filling takde rasa manis sangatla, cuma rangup tu memang terasa. seharian dalam peti ais pun masih terasa rangup lagi crustnya, cuma xdela serangup sebelum isi filling kan, tak tahula kot2 keajaipan tetiba berlaku masa tu..ngehehee..kiranya kali ni masih menepati piawaian anak tekak la..

Resepi Blueberry Cheese Tart

Bahan untuk Pastri:(+/-80pcs crust saiz 4cm)
  • 125g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum guna
  • 63g gula icing/ gula biasa di blend
  • 250g tepung gandum
  • 1 kuning telur (saiz B)
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu besar air
 Cara-cara:
  1. Tepung dan gula campur sekali dan ayak.
  2. Masukkan butter dalam tepung dan gula tadi, gaul rata hingga jadi seperti pasir/crumb.
  3. Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila dan air, gaul sebati hingga jadi doh.
  4. Cover dan rehatkan pada suhu bilik selama ~15min sebelum dimasukkan kedalam acuan tart.
  5. Tidak perlu guna sebarang gris untuk acuan. Pastikan acuan kering untuk elak adunan melekat pada acuan selepas bakar.
  6. Bakar pada suhu 180C selama ~20-25min atau hingga sedikit perang shj. 
  7. Kalau nak buat banyak2 boleh gandakan adunan, bila tak sempat habiskan boleh simpan dalam plastik & ikat kemas, masukkan dalam peti ais.
  8. Kuantiti crust terpulang kepada besar/kecil acuan tart & juga tebal/nipis doh dicanai.

Bahan untuk Filling:
  • 250g cream cheese - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 20g butter (salted) - bagi lembut sikit sebelum pukul
  • 60g gula halus/gula castor
  • 1 biji telur (saiz B)
  • Blueberry filling, strawberry filling atau apa2 filling yg digemari secukupnya 
Cara-cara :
  1. Pukul cream cheese, butter dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan telur, pukul sekejap sahaja ~1-2min bagi telur sebati dgn cheese tadi.*Ana pukul bagi halus & gebu. Kejap je..
  3. Pipekan filling dalam pasteri(crust) yang telah dibakar. Bakar lagi pada suhu 180C ~ 15min. *Ana bakar agak2 je, 5 minit lbh kurang, cuba sentuh dgn jari permukaan cheese tu, kalau x melekat kat jari kira dah masak.
  4. Jika saiz kecil kurangkan masa membakar bagi pasteri dan filling.

SELAMAT MENCUBA..Kalau nak tempah pun dipersilakan yer..email & no fon ada kat sebelah tu..(^_^)

Udang Masak Lemak Jintan

Menu berulang, semalam punya. Maaf tak dapat berkunjung ziarah blogwalking, anak-anak Ana iaitu Hannah & Syifa' tak sihat, terpaksa jugak berkejaran kat dapo masak apa yang patut & anak2 kejap lagi nak balik sekolah & pastu nak pergi sekolah agama lak..dah lapang nanti InsyaAllah akan kubalas kunjungan teman2 ya..semalam tercari2 menu simple, nampak kat rumah Kak Nuridah, belek2 dah pernah buat sblm ni kan, jadi teruskan ajelah, nenas tu Ana letak labu air je..cili api pun tak banyak letak sebab anak2 nak makan sama.. 


Sumber : Kak Ummi@Home Sweet Home
C & P : Kak Nor, Anna

Bahan2:
  • 1/4 bj nanas muda ~ k.nor guna 7 bj belimbing buluh
  • sedikit minyak masak
  • 2 cawan santan cair
  • 4 ekor udang galah/udang besar ~ k.nor guna udang biasa
  • sedikit garam
  • 1 cawan pati santan
  • 4 bj cili padi ~ dibelah dua
  • 6 biji cili merah ~ dibelah

Bahan ditumbuk halus:
  • 2 sudu teh jintan manis
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai
  • 2 cm kunyit hidup

Cara2:
  • Potong nanas kecil2 dan ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak di dalam kaserol dan tumis bahan tumbuk di atas api perlahan. Kacau hingga wangi.
  • Masukkan santan cair dan masak hingga mendidih.
  • Bubuh nanas dan udang galah, kacau.
  • Masukkan garam bersama pati santan, cili padi, cili merah dan kacau hingga mendidih.
  • Angkat dan hidang.

Isnin, 20 Februari 2012

Ayam Ala Bali

Assalamualaikum

Rasa lapar nasik lak kan..heheh..dah ramai sangat yang dah cuba resepi Kak Diana ni, tapi lemau jugak nak buat, asyik2 ayam goreng jela..tapi lepas Kak Yatie tayang & war-warkan, maka terbuka sudah napsu makan ni nak buat....
 

T.kasih buat yang berkongsi, Ana makan lauk dgn nasi putih je, tapi kan, punyala kasar2 bahan hiris tu..ya ampoon..tak perasan masa potong, nak cepat katakan, dah siap baru rasa, siap boleh buat ulam lagi neh..rasa dia macam masak kicap ada, macam masak merah pun ada..ke orang lain masak rasa lain ek? heheh..gasakler..janji sedap..


AYAM ALA BALI
Inspirasi : Kak Yatie, Kak Nor, Mas, Kak Madiha dan ramai lagi kan..

Bahan² :
  • 950 gm ayam yang telah dibuang kulitnya dan dipotong kecil
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1/2 inci lengkuas - dihiris
  • 2 batang serai - dihiris menyerong
  • 2 - 3 helai daun limau purut - dimayang / dicarik²
  • Serbuk kunyit
  • Garam
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan² Kisar ( Kisar menggunakan food processor/blender )
  • 10 ulas bawang merah
  • 6 ulas bawang putih
  • 6 tangkai cili kering ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing² )
Bahan² A :
  • 2 tbsp ABC soy sauce
  • 2 tbsp sos tomato Maggi
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula merah secukup rasa _ boleh juga menggunakan gula melaka
  • Garam jika perlu
Cara memasak :
  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Panaskan minyak yang banyak.. Goreng ayam sehingga masak tapi jangan terlalu kering.. Angkat dan toskan.. Ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang lain.. panaskan sedikit minyak ( boleh juga menggunakan kuali dan minyak gorengan ayam tu tadi.. tinggalkan sedikit minyak tu untuk menumis ) dan tumis bahan² kisar hingga terbit aromanya.
  4. Kemudian masukkan halia dan lengkuas.. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  5. Masukkan serai serta daun limau purut dan tumis lagi seketika hingga wangi.
  6. Tambahkan bahan² A dan gaul rata.
  7. Setelah mendidih dan sedikit pekat.. bolehlah dimasukkan ayam goreng tadi dan gaul rata.
  8. Masak seketika dan sesuaikan rasa.
  9. Tutupkan api dan sedia untuk dihidang bersama nasi putih panas.
 
Bersama hidangan nasik ni ada bulat2 tu apa? teka jom..heehee..itu kopok lekor yang dibebolakan..sedap sangat..nak resepi ke? Takyah la ek..nak jugak??
.............................................................................................................................................
mmmmmmm.......Ok..ok...


nanti suruh cik abe g tanya kat tokey kedai kopok lekor belakang rumah ni..kalo dia bagi resepi adala, kalo takde pandai2 ler korang beli..kishkishkish..

Takde tajuk..(*_*)

Update blog saje2..ingat nak boh resepi kira ni tgh ambik mood nak berblog balik macam biasa..hehehe..layan jela, order awal2 bula Febuari yang lalu. T.kasih..hasil yg agak kurang memuaskan, harap maaf kpd yang tempah semua ni jika terkurang ya..


Milky Marble Cake & Deco.Simple tempahan dari IDA utk jamuan perpisahan kat ofis beliau.



100 pcs Tart Mini Buah Peach & Brownies, tempahan dari Kak Aisah Kepong (saya agak kurang puas hati dgn hasilnya, ampon ya Kak Aisyah)


Kek Coklat Moist Simple tempahan dari rakan ofis suami saya.



50pcs Blueberry Cheesetart & Kek Coklat Moist + Edible Image tempahan dari Riza (kastemer tetap ni) t.kasih Riza


50pcs Blueberry Cheesetart anak buah yang tempah untuk makan2..


Kek Karamel (Mini Size) tempahan dari Intan. Jiran 1 kawasan ni..hehe


TQ SEMUA>>(^_^)

Khamis, 9 Februari 2012

Cocktail Fruit Tart@Tart Buahan Koktel

Fuuhh..sibuknyeee..Jom ngetat buah lak, resepi ni kastardnya sedap tau, creamy rasanya & sangat sedap dimakan setelah seharian dalam peti sejuk. Ana buat ni takde meriah sgt tau, tapi untuk jualan ada 2 jenis, buahan koktel, peach & buahan segar..sila pilih ye kalau nak tempah..layannn..

 

 

Resepi Cocktail Fruit Tart

Sumber asal : NisaMPB@myresipi

Cocktail Fruit Tart by AnnaQawina

RESEPI CRUST GUNA YANG BIASA ANDA GUNA, KALAU ANA GUNA RESEPI KAT SINI (sila klik).

 

Bahan-bahan Inti Kastad: 

  • 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung*Ana guna tpg kastard
  • 8 tbsp gula kastor
  • 2 cwn (500ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 tbsp (30 gm) mentega
  • Buah Utk Hiasan: Peach dalam tin, dihiris ikut suka (atau apa2 buah yg berkenan d hati, asalkan jgn buah derian sudah haa)kekekee..

Cara-cara:


  1. Buat doh untuk crust macam biasa. Ketepikan. (blh buat awal2 ni)
  2. Buat inti kastard.
  3. Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
  4. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
  5. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
  6. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
  7. Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
  8. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart. 
  9. *Ana sapu choc.ganache/choc.filling dahulu atas crust sebelum paipkan inti kastard. Ini terpulang masing2 la ye nak letak ke tak. 
  10. Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat) 
  11. Crust yang dah disapu coklat filling
  12. Hiaskan dengan buahan2 koktel @ apa2 aje yg anda suka..
Udah ngak adee..ngehehee..
Jika berminat nak tempah@ harga blh send kat email sebelah tu @ sms ya.. TQ..(*_*)ngantuknyeee..


Selamat Mencuba.

    Rabu, 8 Februari 2012

    KEK LAGI..biasa2 aje..

    Assalamualaikum.

    Masuk jap jenguk & letak gambar(ada yang request nk tengok sbnrnya) kek masa kenduri haritu, buat kek hantaran Kek Coklat Moist dgn bunga gumpaste (beli siap) & juga kek utk makan2 pengantin konon2nyalah..hehe..


    Kek Pengantin ni besar, lebih kurang 14 inci, berat dalam 3kg lebih, layer dengan coklat ganache & topping dgn ganache, edible image serta hiasan buttercream yang simple sebab kita tak pandai sangat nak deco kek ni..

    Alhamdulillah, kek ni dapat pujian sedap..memang sedapla..bukan nak puji sendiri tapi dah orang puji..kekkeee..eh..pengantin & mak pengantin pun kata sedap tau..



    Ni kek hantaran untuk pihak lelaki (dah tayang tadi kan..gegeegege..ada yang geram tengok coklat ganache tuh..resepi rahsia..ahahaaa..(jgn marah) nanti2 ada masa bnyk lapang Ana update resepinya ya..

    Apapun ini sekadar langkah awal utk melebarkan sayap yang tak berkepak nih..harap semua dapat beri tunjuk ajar & sokongan padu, InsyaAllah sama2 beroleh rezeki & berkat..terima kasih buat yang mendoakan saya ya..sayang semua yang setia dengan persahabatan kita..(^_^)

    Update...sesaje...

    Tempahan minggu lepas..huh..tak sempat malasnya nak update blog kan..ada yang nak tolong tak? huhu..Ini sesaje tayang apa yang kita buat sepanjang minggu lepas la nih..kot2 ada yang ingat kita dok makan tido je kan tak update blog....*sbnrnya betul jugak..hee



    Tempahan dari kakak ipar sempena kenduri kahwin anak sulungnya, 2 biji Milky Marble Cake, 2 biji Brownies Coklat Permata & sebiji kek hantaran yang diminta oleh pengantin sendiri..Maceh kak..


    Tengah2 sibuk buat tempahan kenduri tu ada sorang 'mek' tu sms nak order kek coklat kukus & nak layer dgn cheese..sibbaik ada cukup bahan, maka siaple tempahan Kek Coklat Layer Cheese + Ganache, katanya nak makan dengan kawan2nya, tapi hamba kurang percaya pulak, entah2 tuan hamba sorang yang ngap kan IDA??..haha..gurau je..Maceh Ida..


    Order dari Kak Aisyah Kepong, untuk besday ank buah katanya, harap semua suka dgn kek Upin Ipin ni ye..T.kasih kak Aisyah.