Khamis, 27 Oktober 2011

KUIH BAKAR PANDAN BADAM


Adaptasi daripada kuih bakar pandan II sebelum ni, pagi semalam Ana masak untuk makan-makan, kebetulan ada tamu kawan fb datang bertandang sambil ambil tempahan cheese tart, nak buat kek dah tak sempat kan, jadi kuih macam nilah yang sempat sebab senang, bahan2 & cara macam biasala, cuma tambah badam cincang dalam adunan & tabur sedikit atas kuih..Subhanallah..sedapnya..terutama bila gigit kerak tu, memang rangup semacam..idea ni dapat dari seorang cik adik Anum kat fb gakle..sesaja nak mencuba kan..

Ana kongsikan sekali lagi kat sini bahan2 kuih bakar pandan yang sedap & senang ni ya..bila2 masa boleh cuba. Terima kasih sekali lagi buat Joayee@Myresipi yang berkongsi resepi sedap & mudah ni.


KUIH BAKAR PANDAN BADAM

Bahan-bahan ( 6 org ) (Loyang bulat lubang tengah
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan jus pandan (atau air + pandan essence) 
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 1/4 cawan santan (1 1/2 cawan santan kotak + air bagi cukupkan 2 1/4 cawan) 
  • 2 susu besar butter @ marjerin
  • 3 biji telur 
  • 1/2 sudu teh garam 
  • pewarna hijau 
  • 1/2 cawan badam cincang - panggang @ sangai sekejap

Cara-cara
  1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati. Tambahkan badam (tinggalkan sedikit untuk tabur)
  2. masukkan 2 sudu besar minyak masak ke dlm loyang .
  3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan adunan kuih tadi, taburkan baki badam cincang tadi. 
  4. Bakar dengan suhu 180'C sampai brown atau garing (boleh cucuk dengan lidi, kalau tak melekat kuih tu kat lidi, tandanya kuih dah masak)
 SELAMAT MENCUBA

Cheese Tart Sulung

Assalamualaikum.

Apa khabar kawan? Adik kakak yang dirahmati Allah semua harini moga semua dalam keadaan kesihatan yang baik & dipermudahkan segala urusan, InsyaAllah

Sibuknya hari2 yang lalu eh..takdela sibuk mana pun, gitu2 jek..cuma tak sempat nak ngadap pc update apa yang patut..sebenarnya agak kesuntukan masa menaip, Ana tengah belajar2 nak buat cheese tart, huhu..orang lain dah teror kemain kita baru nak bertatih, jadinya lama sikitla masa yang diperlukan, dah tua2 baru nak belajar kan..Alhamdulillah..menjadi jugak & hasilnya sungguh tidak mengecewakan. Setakat ni dah 4 adunan dah berjaya buat, cuma masih perlu diperbaiki skill & teknik mencorak yang tah hape2 ni...bab art memang takleh nak buat apa la, kejung tangan nak melayangkan lidi tuh...nak je soh anak2 tolong deco, budak2 ni kreatif sikit kan..kot2 leh lukis gambar ikan ke..rama-rama ke..diaorang ni lukis bunga lagi cantik dari umminya buat..heee...


Ini adalah hasil pertama kali buat cheese tart, Ana guna resepi Kak Azita Zain yang dah merata dicuba kan..Hari2 dok study kat blog Hasue & Mas, pastu tengok step kat blog Kak Azita,..siap bermesej-mesej dengan Mas & seorang kakak yang giat menjual cheese tart kat Kulim sana..terima kasih Kak Maiza & juga Kak Nadz yang baru2 ni buat, maaf yer, terpaksa kacau malam2 buta dengan mesej kita bertanya itu ini..hehe..

Mintak halalkan resepi ni ye Kak Azita untuk share kat sini pulak, rujukan buat saya akan datang. Cheese Tart Sulung diberi nama kerana inilah hasil pertama buat benda ni..kira anak sulung le,..hehe..

RESEPI CHEESE TART 
Sumber : Azita Kitchen
Sumber ilham : Hasue, MasDuniaku, Kak Nadz, Nieza, Kak Azlita Aziz dll..

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :


  • 170gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. 
  6. *Ana bakar lbh kurang 20 minit, api atas bawah dulu 10 minit kemudian api bawah sahaja sehingga masak*
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
 



Cream Cheese Filling

Bahan-bahan :

  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula kastor / gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :

  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
 Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.

**NOTA KAK AZITA : 
Cara-cara ( rujuk gambar blog Kak Azita yer) :
  1. Tart crust yang sedia untuk dibakar.
  2. Tart crust yang telah siap dibakar dan disusun ke dalam loyang untuk proses seterusnya.
  3. Isikan filling ke dasar crust. Lebih banyak filling..lebih sedap!
  4. Picitkan adunan cream cheese filling ke atas filling tadi.
  5. Untuk melorek, ambil sedikit adunan cream cheese dan titikkan dengan beberapa titik pewarna.
  6. Kacau rata2 hingga mendapat warna yang diinginkan.
  7. Dengan menggunakan pencungkil gigi, buat garis kecil2 di bahagian tepi.
  8. Bilangan garis2 kecil tersebut mengikut citarasa sendiri (lebih banyak lebih cantik...)
  9. Kemudian dengan menggunakan bahagian yang tajam, tarik daripada atas ke bawah untuk mendapatkan bentuk tersebut.
  10. Bakar selama 5 minit. Siap!!!

Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman saya *KAK ITA...) :

  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

Selamat Mencuba..:))

    Isnin, 24 Oktober 2011

    KUIH BAKAR PANDAN II

    Kuih lagi..kuee..kuee..jual kuih lak..sambil bawak bakul kaler biru letak atas basikal, keliling kampung jual kuih..ada yang nak beli tak ni? hehe..Nostalgia gak kan..siapa pernah menjual gini masa zaman keremajaan bawah umo dulu, nak2 bulan puasa kan..mana2 yang ada S.A kat kampung tu mesti segan2 & malu2 je nak lalu.haha..(sape tuh?).sape ada kenangan macam ni..Masih ingat lagi ke....tetiba teringin nak kembali ke masa lalu..isk..*cerita di atas tiada kaitan dengan diri penulis, harap maklum :D*

    Berpijak dibumi nyata..tiada lagi nostalgia ke hape, sekarang ni nak makan ke nak jual ke kena buat sendiri kuih muih ye, kalau dulu harapkan mak2 je, kita taunya makan..makan...tak sedap komplen, haa..sekarang kalau anak2 komplen makanan kita masak tak sedap baru tahu apa perasaan kan..*mulala teringat kat mak ayah nih..* lap2 air hidung mata okey..(*_*)


    Ok jom layan kuih bakar a.k.a bengkang@bingka ni..buatnya petang boleh buat sarapan, bagi yang tak sempat nak buat sarapan atau malas dapatle isi perut pagi2..hehe. Haritu tengok Nieza buat kuih ni bagi makan kat burung2 Finland yang teringin nak makan kuih muih Malaysia..hikhik..(sedap sangat sampai burung pun kidnap kuih dia kan), pastu Kak Naz pulak buat untuk berjualan kat opis beliau dengan jayanya, masyuukk ye Kak Naz..kita pun try jugakla sebab senang, pakai humban dalam blender & bakar..semudah itu je kan..*macam eksen je setelah ada blender baru ni kan..kan..sebelum ni asyik terkulat-kulat je tengok menu2 pakai blender..hee..sekarangle masanya nak guna resepi2 yang diblender, kalau rajin..kalau tetap ada..InsyaAllah..

    KUIH BAKAR

    Bahan-bahan ( 6 org )
    • 1 cup gula 
    • 1 cup jus pandan (atau air + pandan essence) 
    • 2 cup tepung gandum 
    • 2 1/4 cup santan (atau 1 can santan-450ml ) 
    • 2 tbs butter 
    • 3 biji telur 
    • 1/2 tsp garam 
    • colour hijau 
    • bijan
     
    Cara-cara
    1. campurkan semua bahan. blend sampai sebati.
    2. masukkan 2 tbs minyak dlm loyang .
    3. panaskan loyang dlm oven. bila minyak dah panas, masukkan mixture tadi kuih, taburkan bijan. bakar @180 sampai brown atau garing

     **Masa buat kuih ni santan tak cukup, maka kurangle rasa lemak tu..lain kali boleh cuba lagi dengan santan yang mencukupi..memang lazat..** Terima kasih penyumbang resepi & kawan2 yang telah mencuba..

    Ahad, 23 Oktober 2011

    Apam Pisang Coklat Rice

    Assalamualaikum w.b.t

    Selamat beristirehat buat semua yang yang bercuti harini, kecuali yang bercuti Jumaat harini takde cuti la ye..yang memang cuti sentiasa tu mesti ada yang gantung periuk belanga sempena Ahad yer..kot2la pergi kenduri ke, pergi mancing ke *sapela tu?*,  jalan-jalan cari makan ke..kalau makan free best la jugak, kalau JJCM kena bayor rasa tekanan sikit kot ...heheee..gurau jelah..mana ada gitu kan..


    Jom buat apam pisang, kena ada pisang le, kot2 pokok pisang baru tanam kena tunggu berbuah dulu baru buat, jangan ambik pisang jiran sebelah lak yer..kang tak pasal2 kena parang dek tuan tanah..hehe..mula2 buat kuih ni letak dlm acuan lompang tu, macam Kak Nor buat, pastu saje nak menerai acuan putri ayu macam Ros buat, cantik le buat gitu..acuan putri ayu tu dah bertahun2 beli tak pernah guna, sekarang dah tinggal 6 biji je, tupun hasil selongkar bakul mainan anak2..mana belen tu agaknya kena selongkar lagi la kot..hihi *nak guna baru cari kan..

    Terima kasih Puan punya resepi ni Ros@JintanManis & Ana tengok masa Kak Nor buat baru2 ni, mintak izin kongsikan kat sini lak yer.. eh..lupa lak, ni apam yang buat hari apa ya..Jumaat kot, bagi budak2 ni bekal ke sekolah. Selebihnya makan-makan kat rumah, sekali hadap jela dah licin..

    APAM PISANG COKLAT RICE
    Sumber C & P : Kak Nor@SecubitGaram

    Bahan-Bahannya
    • 3 cawan tepung gandum ( di ayak bersama baking powder)
    • 1 sudu kecil ovalette
    • 1 sudu kecil baking powder
    • 3 biji telur
    • 1/2 cawan minyak masak
    • 3/4 cawan gula
    • 3/4 cawan pisang yang telah dilenyek
    • 1/2 cawan susu segar@ santan@bancuhan susu pekat manis@bancuhan susu tepung *Ana guna susu cair + sedikit air
    • beberapa titik esen vanila
    • 1/2 cawan coklat rice

    Cara-caranya
    1. Lecek pisang yang telah ranum hingga hancur, selepas itu dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga betul-betul kembang.

    2. Kemudian masukkan pisang yang telah dilecek tadi, minyak masak dan esen vanila, pukul lagi, selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar, kacau sebati. Akhir sekali baru masukkan coklat rice, kacau rata.

    3. Panaskan kukusan, pastikan acuan di sapu dahulu dengan sedikit minyak, sudukan adunan apam pisang tadi di dalam acuan, dan kukus selama 8 ke 10 minit, letakkan aduna 3/4 bahagian acuan untuk memastikan apam pisang naik cantik apabila siap dikukus nanti. Selamat Mengukus. : )

     

    Nota ROS : - ros gunakan acuan kuih lompang yang warna merah tu, ros alaskan dengan cawan kertas mini, dan selebihnya ros hanya kukus dalam acuan kuih puteri ayu. *Ana letak juga 1/4 adunan tu dalam loyang petak kecil..nak cepatsiap..

    Nota: Kalau nak letak soda bikarbonat pun boleh, tapi pastikan ayak tepung dua kali, kerana jika soda bikarbonat tak rata atau terlebih letak, apam pisang akan berasa pahit. sebab tulah dalam adunan ni ros hanya letak baking powder dan ovalette sahaja.

    Nota Kak NOR :* rasanya lain kali kalau buat K.Nor nak humban semua dlm mangkuk mixer (kecuali pisang dan coklat rice yg akan dimasukkan last). saja nak ngetest gitu. kalau sapa2 yg ada mixer yg strong sket tu boleh lah buat kaedah ni ya..


    Selamat Mencuba.. 

    Khamis, 20 Oktober 2011

    Kek & Cupcakes Coklat Kukus Keju Koktel

    Tarraaaa....jumpa lagi di hari yang sama..Nak hidang kek yang sangatla sedap ni buat semua teman2...sila..sila...

    Dah jumpa resepi kek coklat yang TERBEST? belum? ish..ish....apa kata buat kek ni? Memang terbaik dari kukusan nih..tak payah letak topping cheese beryogurt tu pun takpe, still sedapppp makan begitu saja *iklan roti..sungguh sedap sungguh bagai dikata dgn bersungguh-sungguh ni..*brp bnyk sungguh  daaa..* Tapi harusla buat sendiri ye untuk tahu setara mana kesedapannya itu, yela kalau tak buat mana nak tahu kan. Betol tak Mas?*Mas dah buat tu..Kak Azlita Aziz pun kan, eh Ila dah buat jugak nampak....tapi ini pengakuan ikhlas tekak kita la yer..hehe


    Pertama kali makan kek ni masa gader2 kat Ampang haritu, terus rasa nak makan lagi, apakan daya tuan rumah di Ampang nun takde lak bekalkan saya setipuware kek ni untuk dimakan kat rumah bersendirian..kat rumah orang naik segan lak nak pulun banyak2 kan..nyesal!! Haha..sah kena sekeh dek Izah ni kalu dekat..Lepas tu kan..*iklan ke tadi tu?* terus risik2 rsepi, tapi tak buat jugak walau bahan semua dah ada, tangguh dulu kononnya. Pastu hari apa yer buat kek ni untuk pertama kali, menjadi keknya & sedap lak tu, taapiii...takde tayangan umum, sekadar jeling2 dalam esbox & ngap sendiri jek..sebab..sebab...............

    uhuu...topping cheese tu tak mengeras walhal seharian dah dok dalam peti ais, try jugak letak tempat beku tu, sampaikan semua ikan ayam terpaksa 'berpanas' kat luar jap, nak bagi laluan kat kek ni, maklumle peti kita kecik je..haha..bila nak potong still meleleh macam kena curahan yogurt lak., rasanya sebab jenis serbuk agar2 yang kita gunakan ni lain sikit sukatan dia (rasanya la...)...hampa sungguh, sampai tak lena tido malam..tipu *tapi takdela sampai letak tangan ats dahi kan..*malampau benar gitu..bukan apa, sayang wei cream cheese & yogurt tu, mahai tau..guna pun jimat2 je..anak2 nak makan yogurt tu pun kita tak bagi semata2 nak buat kek ni....mulala ada yang kata "hukum karma" sebab kedekut ngan anak2 kan..sapela yang kata gitu yer..sekeh patploh kali dia tuh....


    Ok, berbalik kepada kejadian kek ni, hehe..kali ke 2 buat, keknya tetap macam biasa, menjadi elok.*macam eksen je kan*..mulala berdebar nak buat topping..puasla dok kaji nak ejas sana sini, konon berlagak pandai le tuw..takut terjadi kehampaan macam yang sebelumnya kan..maka dengan gumbiranya saya umumkan..BERJAYA..!! eh..teruja sungguhla, boleh siap terbalikkan kek tu toppingnya tak jatuh tau..takde lak keras kejung, tetap lembut nyut2 gitu & tidak cair seperti sebelumnya.....kira sedang2 elok kalau nak buat hantaran ke,nak bawak balik kampung ke kan..


    Jadi..begitulah alkisahnya...korang kena cuba buat kek ni, tak payah buat topping macam ni pun tetap sedap, teksturnya memang rasa lainla..macamana nak gtau, takleh nak taip kat sini, silalah rasa sendiri..kan Izah? Ana buat ni 1 adunan, separuh di kukus dalam loyang & separuh lagi letak dalam cups muffin, sebahagian dikukus & sebahagian lagi dibakar..semuanya moist..Resepi asal dari Chef Hanielieza, di cuba oleh Izahdaut dengan pemantauan oleh Kak Nor Ganu..hehe..boleh gitu eh? Bolehla kan..tak reti dah nak buat karangan nih..terima kasih buat semua yang terlibat..:)

    KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL
    Sumber C & P : Izahdaut
    Bahan A

    • 2 cawan tepung gandum - diayak
    • 1 cawan serbuk koko - diayak
    • 1 s/k baking powder - diayakkan
    • 1/2 s/k soda bikarbonat - diayak
    • *izah tambah 1 sk serbuk nescafe*Ana tak letak
    Bahan B
    • 1 cawan susu pekat
    • 1 cawan butter cair
    • 1 cawan air panas
    • 2 cawan gula perang
    Bahan C
    • 4 biji telur 
    • 1 s/k esen vanilla -  kacau rata dengan telur

    Cara membuatnya :

    1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
    2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
    3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
    4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
    5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
    6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

     ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    Bahan krim keju: **Yang Ana buat tulisan bewarna kat bawah tu yer
    • 250 gm keju cream philidephia
    • 1/2 cawan gula halus
    • 1/2 cawan air agar-agar *masak air dengan 1 sb serbuk agar2
    • 1 cawan yogurt perisa mangga 
    • 1 tin buah2 koktel
    • 1/2 cawan air dalam buah2 koktel

    **Yang ni Ana buat, dah ejas kandungan serbuk agar2 & air, baru menjadi. Buat separuh dari adunan asal sebab nak topping kat separuh adunan kek je. Menggunakan serbuk agar2 brand NONA.
    • 125 gm keju cream philidephia
    • 1/4 cawan gula halus
    • 3 sudu besar air + 1 sudu besar serbuk agar-agar*masak jap ats api slow
    • 1/2 cawan yogurt perisa mangga 
    • 1 /2 tin buah2 koktel
    • 1/4 - 1 sdb cawan air dalam buah2 koktel

    Cara membuatnya:
    1. Pukul keju cream dan gula sehingga rata @ lembut.Masukkan yogurt dan pukul lagi.Masukkan air koktel & cecair agar2 dan kacau rata.
    2. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam. Potong dan hidangkan

    NOTA IZAH :
    1. Saya guna yogurt plain, jadi topping tu sedikit masam. Jadi memang disyorkan guna yogurt  buah la kan. Lepas tu saya rasa nak buat kek ni sesuai guna loyang yang boleh buka sisinya tu. Sebab topping tu agak cair dan memakan masa untuk mengeras. Bila ada loyang gitu jadi kek boleh dihidang dengan cantik. Tapi pada pandangan saya, bagi yang tak de loyang buka sisi tu, boleh je gunakan idea yang lain, mcm saya. 
    2. Saya pernah buat kek ni dengan dihidang didalam loyang kaca. Kukus sesiap kek, pastu terbalikkan kek ke loyang kaca yang elok ukuran n ketinggian. Kemudian curah topping keju di atas kek. Sejukkan dan hidangkan. Maknanyer dihidang terus kek di dalam bekas kaca tula.
    atau pun
    1. kek coklat di keluarkan dari loyang, letakkan di atas pinggan. kemudian ambil aluminium foil, lipat dua, dan tepekkan foil disekeliling kek mengikut bentuk kek. Haruslah foil tu tinggi dari kek untuk menampung  topping keju tadi.  Curah topping. Biarkan sehingga topping keras. Hidangkan. Macam nie..(^_^)..


    atau pun
    1. Kukus kek di dalam bekas loyang chiffon. Kan ke loyang chiffon tu boleh buka sisinyer tu kan. Tapi alas loyang guna foil takut adunan kek coklat tu nanti bocor keluar. Tapi Saya buat tu, tak de pulak kek coklat tu keluar, cume ada sikit2 je la. Kemudian bila kek sejuk curah topping di atas kek. Dan  biar keras, baru buka sisi loyang tu. Potong kek dan hidangkan.
    2. Ni cara yang mudah nyer la. Ada lagi kot cara yang lain boleh dishare kan juga ye.tq
    JEMPUT MAKAN...(*_*)

    Steamed Chocolate Blossom..tah mana 'blossom'nya

    Assalamualaikum w.b.t.

    Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi kerana dikurniakan kesihatan yang baik untuk terus menjalankan rutin harian & menambah amal ibadat kepada-Nya. Mensyukuri nikmat sebagai hambaNYa dalam setiap hela nafas kita, InsyaAllah..

    Maaf kerana beberapa hari dah tak jengah blog kawan-kawan, agak sibuk dengan macam-macam perkara, ditambah pula ada ank kecil ni tak sihat, naik ulser kat lidah & dalam mulut, meragam sepanjang hari, malam2 pun asyik nangis je, kita nak tidur rasa risau, sekejap2 jaga tengok apa yang perlu buat, siang2 kita pun banyak tidur la kan, rehatkan badan. Harap2 harini dah beransur2 sihat, bolehla dia makan macam2 yang kita masak.

    Apam yang sedap & gebu..Ana buat apam ni dah 2 kali. sekali masa Mas sampai kat rumah sebelum ni, masa tu takde apa nak jamu, tergugel kat MyResipi, dapat Apam resepi Kak Fida ni. Tengok bahan2 & cara buat yang mudah, terus buat..Mas sampai pun kuih ni suam2 lagi..Semalam buat lagi untuk bekal anak-anak ke sekolah rendah..tapi agak terkilan sebab ke dua-dua kalinya kejadian apam ni tak mekar sejambak, tapi tersengih macam isi kerang yang dah siap rebus..hehe


    Rasa segan nak letak 'Blossom' tu rasa macam tak kena lak nak letak kat kuih ni, dengan kejadian kuih ni macam tu kan, tah apa silap, ..hehe..apapun okla jugak sebab sedap & lembut je apam ni, anak-anak seka makan, tapi ada rungutan jugak, kata suara2 halus " chip tu sikit sangat Ummi bubuh, lain kali letakla banyak2.."  haha..Ana letak 3 ketul choc.chips je setiap biji kuih tu..bukan kedekut yer, jimat tau..barang2 semua dah mahal nak ooii..ish..bukannya budak2 tahu kan..

    Resepi dari Kak Fida ni Ana kongsikan kat sini, kot2 ada yang nak cuba & hasilnya jadi mekar sejambak mana tahu..try yer..tak rugi mencuba sebab sedap. Anak-anak anda pasti suka InsyaAllah.

    STEAMED CHOCOLATE BLOSSOM
    Sumber : Kak Fida@MyResipi

    Bahan-bahan ( 30-35 biji )

    • 140 g gula halus*Ana letak 120 g je
    • 160 g tepung gandum*
    • 20 g serbuk koko*
    • 2 sk baking powder* ( * diayak bersama )
    • 2 sk ovallete
    • 2 biji telur - A (yg sejuk dr peti ais)
    • 110 g susu sejat
    • 1 sk choc. paste (opt) *Ana letak 1 sdk choc.emulco
    • secukup choc. chip atau choc. masakan yg didadu - untuk inti 


      Cara-cara

      1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali inti dan pukul hingga kembang dan pekat.
      2. Sediakan acuan kecil berlapikkan papercup,bubuh 1 sk adunan,isikan inti choc. dan tutup dengan 1 sk lagi adunan.
      3. Kukus hingga masak selama 10-15 min. 

      SELAMAT MENCUBA

        Sabtu, 15 Oktober 2011

        BOM MANIS..yang tak meletup..

        Assalamualaikum..maaf ya..nak cepat, ada urusan tertangguh lak..tapi nak jugak update sebelum internet buat hal lagi. Bom ni tak meletup ye, jgn risau..hihhi..


        Sedap sangat bom atau cekodok ni..tapi adunan ni dapat sikit je tau, kalau anak branak ramai macam kat rumah ni kena buat 2/3 adunan baru cukup, suka je tengok bulat2 dalam kuali masa goreng..ops...Ana bancuh je, yg sudahkan adik..Ok jom layan menu petang semalam, petang ni hajatnya ada lagi kot buat..sebab semalam buat 1 adunan je, tak cukup..hehe

        BOM MANIS

        Bahan2 :
        • 1 sdt yis
        • 1 cawan tepung gandum
        • 2 sdb gula
        • 3 sdb susu pekat manis
        • secubit garam
        • air secukupnya
        • minyak untuk menggoreng

        Cara-cara :
        • Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
        • Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
        • Perap aduna dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
        • Panaskan minyak masak.
        • Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
        • Hidangkan..yummyy...


        Masak Lemak Udang & Kambas

        Assalamualaikum..salam hari Sabtu yang permai..bersyukur untuk kesekian kalinya kepada DIA YANG MAHA ESA..

        Uiikk..pagi2 td dah berblog ye..nak cepat tp ada problem apa tah nak update tak boleh, maklum, sabtu memang sibuk, ni dah mula panaskan dapur untuk menu minum petang, buat awal2 nanti nak masak untuk makan tengahari pulak, suami kerja half day kalau Sabtu.  Pagi tak masak, makan sekut cap ping pong cicah teh tarik jek..kikiii..rajiinn..

        KAMBAS? PERIA daa..haha..mula2 memang tak tahu apa itu kambas..pas belek dapo Kak Anymz baru tahu..menu malam tadi..baru usai makan nasi..pastu baru teringat nak ambik gambar nak anto laporan bergambar kat Kak Anymz..hehe..sibbaik ada belen kan..kalau tak, tunjuk kuah jela..jimat bawang menu gini kan..tapi pedas tu kena pandai2 ejasla, kang tak termakan kalo pedas sangat..ikut resepi Kak Anymz ni sedapla..berselera makan nasik..Ana kongsikan kat sini ye kak..boleh buat rujukan lain kali..sesiapa yang nak cuba makanan nismilan boleh try yg ni..

        MASAK LEMAK UDANG & KAMBAS/PERIA

        bahan2

        1/2 kilo udang di buang semua kulit-bersihkan. belah belakang dan cuci bersih
        santan dari 2 biji kelapa atau santan segar 1/2 kg

        1 batang kambas-di buang biji di hiris halus dan rendam dgn air garam
        1 senduk cili api yg siap di kisar-tak suka pedas???-kurangkan-

        1 batang serai di titik


        3 keping asam gelugor


        garam secukup rasa.


        Cara :

        masukkan cili api,asam gelugor,garam,serai dan santan ke dalam periuk.
        toskan kambas yang di rendam tadi-ketepikan
        kalau gunakan santan segar tambah 2 atau 3 cawan air.
        kacau hingga mendidih.
        masukn udang dan peria.
        masak hingga peria empuk

        sedia untuk di hidangkan

        rasakan garam

        **maaf mungkin berterabur je n3 sya kali ni, guna notebook adik..kecik sangat..haha

        Jumaat, 14 Oktober 2011

        Ayam Kicap Berlada Hitam

        Menu ayam yang sangat seedaapp..memang sedap ayam masak kicap ni tau..kali ke 2 dah buat baru sempat masuk dalam blog. Ana tambahkan kentang sebab anak-anak memang suka sangat kentang kalau letak dalam masakan. ..Kuah yang pekat tu boleh gaulkan dengan nasi panas, takpayah toleh lauk lain dah..suka sangat nie..sebab baru lepas makan tadi..hehe..cuma tersilap beli daun bawang, resepi Kak Dayang letak daun sup..apapun memang sedap ler..cuba tau..Ana simpan resepi kat sini ye Kak Dayang yang cantik manis..hehe..


        Ayam Kicap Berlada Hitam

        bahan-bahan :


        • 1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak)
        • 1 labu bawang besar (dihiris bulat dan digoreng)
        • 1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
        • 1 sudu makan cili kisar/cili giling
        • 1 sudu makan kicap pekat
        • 1/2 sudu makan sos tiram
        • sedikit kicap manis
        • sedikit hirisan daun sup
        • sedikit madu/gula dan garam
        • sedikit air asam jawa
        • rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)

        bahan-bahan kisar :

        • 5 biji bawang merah
        • 2 ulas bawang putih
        • 1 inci halia
        • 1 batang serai



        Cara-Cara :

        1. Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam. 
        2. Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak. 
        3. Masukkan sos tiram dan kacau sebati.
        4. Kemudian masukkan ayam. Gaulkan rata-rata. 
        5. Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika. 
        6. Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api. Masukkan bawang goreng tadi dan gaul-gaulkan. 
        7. Hidangkan panas-panas bersama nasi putih, nasi beriani, nasi serai, nasi tomato dan sebagainya. Sedap!

        Roti Sosej Berkeju Rangup

         Assalamualaikum..Salam Jumaat yang penuh berkat..

        jom makan roti yang sedap dan pasti digemari sekeluarga terutama anak2..Nak makan kena buat sendiri la yer..ni yang semalam punya, buat untuk habiskan keju & juga memang berhajat nk buat untuk bekal Adam & Akmal pergi sekolah. Serbuk roti dah agak lama beli sebab nak buat benda lain tapi tak jugak terbuat..heee..Terima kasih buat Kak Nor penyumbang resepi..sedap makan ni tak sedar dah habis..hehe..


        ROTI SOSEJ BERKEJU RANGUP
        Boleh tengok : Mas, Izah, Kak Yatie, Juwita

        Bahan-bahan
        • 10 keping roti putih
        • 10 batang sosej ~ direbus sekejap dan toskan
        • 10 keping slice cheese
        • 1 biji telur ~ dipukul sedikit
        • breadcrumbs @ serbuk roti secukupnya
        • minyak utk menggoreng


        Cara membuatnya :
        1. Gelek roti hingga leper (boleh buang kulit tepi jika suka)
        2. Letakkan sekeping slice cheese dan letakkan pula 1 btg sosej.
        3. Sapukan hujung gulungan roti dengan sedikit telur (untuk melekatkan)
        4. Gulung dengan kemas. Buat hingga habis.
        5. Dengan menggunakan brush, sapu keseluruhan roti dgn telur yg dah dipukul sedikit tadi.
        6. Golek2kan ke dalam breadcrumbs dan goreng dalam minyak yg dah dipanaskan.
        7. Goreng hingga golden brown, angkat dan toskan.
        8. Hidangkan bersama sos kegemaran spt sos cili, mayonis dan jalapeno cheese.