Assalamualaikum
Bertemu kembali, harap sihat sejahtera & sentiasa dalam lindungan-Nya sentiasa..Salam Jumaat yang penuh berkat..Di pagi yang cerah & penghulu hari ini, mari kita sama-sama renungkan..
Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud :
"..dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan menjadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatny daripada kesabaran.." (Riwayat Bukhari & Muslim)
Pau resepi Ros@Jintanmanis ni Ana buat petang semalam, ingatkan boleh buat sarapan pagi ni, rupa-rupanya setelah ditolak bekal anak bujang berdua tu (4 biji sorang) yang tinggal hanyalah 2 biji, sebiji Cik Abe yang makan, sebiji lagi Ana kongsi dengan Hannah..hehebukannya sedikit dapat, maklumle 500 grm tepung, tapi petang semalam tak masak makan malam, Cik Abe ada jemputan doa selamat, bawa anak-anak bujang sekali, petang tu dah masak pau terus makan, entah berapa biji sorang yang ngap tak tahula..maka yang tinggal tak banyak mana, sibbaik sempat bergambar pau nan sebijik ni..hehe..
Kita kongsikan resepi Ros yng dah lama simpan ni, baru tergerak hati nak buat sebab ada buat inti coklat dah lebih seminggu dah. Terima kasih Ros.
Bahan-bahanya
- 500 gram tepung pau ( low protein flour) *Ana guna tepung gandum*
- 3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
- 220ml air suam+1 sudu kecil garam
- 3 sudu besar gula
- 2 sudu kecil baking powder
- 4 sudu besar water roux
- 2 1/2 sudu kecil yis
resepi water roux- 25 gram tepung gandum
- 125 ml air
cara-cara untuk membuat water roux
|
water roux |
- -masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.
variasi inti bagi pau
( Ros gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening. )
Cara-caranya :
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.
2. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.
3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam,
4. Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
-ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.