07 Julai, 2011

Ayam Goreng Berempah Cajun

Menu ringkas petang semalam..diperap tah berapa lama..hehe..sedap rasa rempah tu..Jom cuba..kena ada cajun la ek..Resepi dari dapur Kak Nor yang femes dengan cajun tuh..


AYAM GORENG BEREMPAH CAJUN

Bahan:
  • 1/2 ekor ayam ~ potong kecil dan toskan
  • 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
  • 1 sudu besar cajun
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu teh madu
  • 1 sudu besar jus limau nipis *Ana guna jus lemon
  • 1 sudu besar air
  • garam
  • minyak

Cara:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan minyak dan gaul hingga sebati.
  • Lumurkan pada ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam
  • Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
  • Hidangkan panas2.
SELAMAT MENCUBA...sedap ni tau..

**maaf..tak sempat meng'online'kan diri lama2 dpn komputer..t.kasih singgah & komen, akan dibalas nanti InsyaAllah**

ROTI KENTANG

Assalamualaikum

Jom Sarapan...Roti kentang, ni kali ke 2 Ana buat, sedap & lembut sangat..sebelum ni dah buat kat SINI, resepi dari LemariResepi & diceduk dari dapur Pn.IzahDaut..


Kali ni disertakan sekali lagi resepinya..yuk..kita meroti..hihi..Layaaannn...


ROTI KENTANG

Bahan:
  • 300 grm tepung roti
  • 100 grm tepung gandum
  • 100 grm kentang, kukus/rebus, haluskan
  • 15 grm susu tepung *tak letak
  • 2 butir telur *Ambil sdkt kuning telur untuk gliss nanti
  • 75 grm gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 grm margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
1 btr kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata *Ana guna lebihan kuning telur dari adunan tadi


Cara membuat:
  1. Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, kacau rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastik, rehatkan doh lebih kurang 30 minit.
  4. Kempiskan/tumbuk2 doh bg keluar angin, timbang 50 grm setiap satu, rehatkan 10 minit.
  5. Bentukkan ikut citarasa, biarkan doh naik 75 minit/ naik 2 kali ganda.
  6. *Paipkan kastard atas doh sebelum bakar, Ana juga masukkan kastard tadi dalam doh roti yang diletakkan dalam paper cup.
  7. Sapu bahan olesan, bakar 190 C selama 12 minit *Ana bakar 175 C lbh kurang 20-25 minit
CARA ANA BUAT :

*Masukkan semua bahan dalam Bread Maker dan ON, biarkan menguli sampai habis. Kemudian teruskan ke langkah no.4 & seterusnya hingga siap.

Bahan Kastard
  • 3/4 cawan susu segar/1/2 cwn susu cair + air
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla

CARA :

  1. Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

SELAMAT MENCUBA

05 Julai, 2011

ROTI MAYONIS II...angin roti dah kembali..

Assalamualaikum

Bersua kembali, semoga semua berada dalam keadaan sihat walfiat & sentiasa dalam lindungan-Nya..insyaAllah. 

Roti lagi..lagi-lagi roti..sedap kan makan roti..nak roti? Pergi buat roti..*peraduan teka berapa bnyk perkataan ROTI* pemenangnya akan dapat gambar Bread Maker..roti yang korang kena beli sendiri...haha..bila dah mula buat roti, semakin seronok nak buat lagi, kiranya angin 'meroti' dah kembali dalam diri..hehe..
Roti yang sama buat sebelum ni, resepi Yani tu..cuma kali ni buat guna sedikit bahan berbeza, takdela beza mana pun, tapi dah guna bahan lain, letak 'II' tu kt nama ia..konon-kononnyala..jangan marah Yani yer..semalam Mas & Kak Anymz pun dah buat & maklumbalas terhadap kesedapan roti ni cukup baik..oh..Nieza pun dah tayang tadi..
Kali ni Ana guna tepung gandum, bukan sengaja pun, masa sukat bahan, tepung gandum dok bertenggek tepi tu, lepas buat water roux kan, terus je tuang masuk BM, bila dah ON BM baru perasan, cepat2 tambah mayonis, takut gak terkeras ke apa, sebab guna tepung gandum ni kan faham-faham jela..hasilnya Alhamdulillah roti tetap gebu, lembut, sedap sangat2 walaupun dah sejuk (sebab buatnya malam tadi untuk sarapan pagi ni). Adam & Akmal bawa bekal ke sekolah lagi..siap ada inti sardin & juga kaya madu..yang dalam cup ditabur sosej & paipkan mayonis ala-ala keju gitu.

Resepi sekali lagi letak kat sini. Terima kasih Yani yang sudi kongsikan hasil tangannya, jgn lupa cipta lagi resepi lain yang best2 & senang yer..hehe

ROTI MAYONIS II
Sumber asal :Yani@Deco Choco

Bahan-bahan:
  • 300g tepung gandum/tepung roti
  • 110g air suam
  • 50g water roux
  • 50g mayonis +20g lagi *tambah sdri
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung *tak letak 
masukkan doh dalam paper cup ni,biarkan doh naik,tabur sosej yg dicelur & paipkan mayonis kemudian bakar, dah hampir masak, keluarkan & paipkan sos cili & mayonis lagi jika suka*idea dari dapur ibundo nih*

Cara-cara:-
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON. (kalau brand Cosway tu pilih no.7 ye, 1 jam 30 mnt)
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik *Ana timbang 30g stp doh
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit *Ana bakar api bawah dulu 10 minit, kemudian teruskan hingga masak guna api atas bawah.

JOM SARAPAN..(^_^)

04 Julai, 2011

DONUT BALL

  

2 singgit..2 singgit..cepat-cepat..panas-panassss...!!!

Hehe...donut yang mudah nak buat sebab Ana dah ikut apa yang Kak Nor ejas, tak lembik & tak keras..sedang-sedang ajer..kiranya memang untungla kan kita yang buat lewat2 dari orang lain kan, boleh ikut je mana yang dah di'ejas' bagi memudahkan diri kita nak buat..ramai sangat yang dah cuba menu nih, siap berpandan-pandan lagi tu..rajin kan orang-orang itu..hihi....

Resepi yang Ana letak kat sini adalah yang Kak Nor dah ubah, jadi ikut jela..tapi jutaan terima kasih buat Kak dayang yang kongsi resepi ni..


Donut Ball
Bahan-bahan:
  • 2 1/4 cawan tepung gandum @ tpg high protein*Ana campurkan ke 2 jenis tepung tu
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung *tak letak
  • 1/2 sudu besar yis mauripan + 1/4 caw. air suam (direndam hingga berbuih)
  • 1 sudu kecil ovallette
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/3 cawan air / susu segar (-/+)
  • gula saduran
  • **(jika menggunakan susu segar, tidak perlu letak susu tepung)

Cara-cara :

  • Kisar semua bahan (kecuali tepung, ovallette, yis dan gula saduran) hingga sebati.
  • Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya. Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisar tadi, yis dan ovallete. Uli hingga menjadi doh. Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
  • Bahagikan doh kepada 20-22 bahagian dan bentukkan seperti bebola. Gunakan sedikit tepung untuk membentuknya (sekiranya doh melekat di tangan). Susunkan di atas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung. Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
  • Sediakan minyak untuk menggoreng. Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi hingga keperangan. Toskan.
  • Sadurkan dengan gula icing/gula halus atau hiaskan dengan topping kesukaan.

* K.Nor humban semua dalam BM tapi part campuran yis dan 1/4 cawan air tu mmg K.Nor bancuh dulu. *Sama macam Kak Nor, cuma kita tak humban semua tu, kita masuk perlahan2 je dalam BM..ngeheheee..

ROTI MAYONIS

Assalamualaikum

Sarapan pagi Ahad, dah agak lama En.BM bercuti, dah berhabuk pun, sian ia kan..bila tengok ramai kawan2 yang baru beli Bread Maker (BM), tergerak hati nak uli roti..hehe..maklumle, teringat kita masa mula2 dapat BM dulu, hari-hari buat roti @ donat..kiranya takde hari cuti bagi En.BM itu..bekerjalah ia sekuatnya..*sila nyanyi sikit ala2 lagu patriotik yer*
Kelmarin nampak Pn.Yani tayang roti Mayonis, bahan yang mudah, kebetulan water roux yang buat untuk letak dalam pau masih berbaki & akan luput kegunaannya haritu (water roux tak boleh simpan lebih dari 3 hari kan), maka terhasillah ini roti..bab mayonis ni kat rumah memang sentiasa ada stok, rasanya tak pernah putus Mayonis Jasma ni..Memang sedap roti ni, petang semalam pun masih lembut tak jejas sikit pun, sedap tau..kawan2 mesti cuba, doh nampak macam lembik tapi bila kita nak bentukkan takde masalah pun, kenyal je.

Meh kita tengok cemana nak buat..eh..salin resepi dulu ye..takde En.BM sila uli pakai lengan tangan eh..harap maklum. Terima kasih buat Yani, simpan resepi kat sini lak aih..hallalan toyyiban yer puan..hehe

ROTI MAYONIS

Bahan-bahan:
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung *tak letak
Cara-cara:-
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON. (kalau brand Cosway tu pilih no.7 ye, 1 jam 30 mnt)
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik *Ana timbang 30g stp doh
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit *Ana bakar api bawah dulu 10 minit, kemudian teruskan hingga masak guna api atas bawah.
  6. *Selepas dah masak, Ana sapu sedikit marjerin atas roti
**Disebabkan masa uli roti ni, dah agak lewat malam, jadi nak cepatkan doh naik, Ana letak loyang roti dalam oven, apit di kiri kanannya dgn cawan berisi air panas, biarkan ia meruap dalam oven tu, cepat je naik & boleh bakar..*JGN LUPA KELUARKAN CAWAN AIR TU SEBELUM ON OVEN YE..hehe..kang meletop lak..

Ok..selamat menjamu mata..nak jamu perut roti dah ilang tah mana dah..hehe..g godek sendiri.

SELAMAT MENCUBA..^_^

02 Julai, 2011

Nasi Minyak Hujan Panas & Ayam Mayonis

Assalamualaikum..

Salam pagi yang ceria di hari Sabtu yang damai..Alhamdulillah, diberi peluang & ruang untuk bersiaran lagi, semoga hari anda juga ceria seperti selalu InsyaAllah

Projek semalam, buat nasi warna warni ni, masa salin resepi ni, Ana tulis nasi briyani, belek punya belek resepi semula, rupanya nasi minyak..haha..apa daa..boleh pulak silap nama menu..kalau kat restoran ni sah2 kena marah kan, order lain, dapat makanan lain..takpela, menu ni pun dah selamat dihadam dah pun, makan nasi macam tu je pun sedap, kami makan dengan lauk Ayam Mayonis lagi, suka sangat buat ayam mayonis ni, dah kali ke 4 kot buat menu ni, semalam nampak Kak Anymz pun dah cuba..

Ok, banyak kerja nak buat di hari Sabtu, kain baju nak ditarah, bagi rendah sikit pun dah cukup..hehe..nak di dobi pun banyak,sape2 free tu bolehla mai tolong...kita tengok resepi dari MYR ni..

NASI MINYAK HUJAN PANAS

 

Bahan-bahan ( 5 orang makan )


  • 4 cawan beras basmati
  • 5 cawan air
  • 2 kiub ayam*Ana guna 3 sdk serbuk pati ayam
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna merah, kuning dan hijau
Bahan tumis :
  • 1/2 inci halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyak sapi *takde stok, Ana gantikan dengan planta
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga 
Hiasan :
  • bawang goreng
  • kismis

 Cara-cara


  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
  2. Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang
  3. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi
  4. Masukkan beras dan gaul rata.
  5. Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
  6. Masaklah nasi sehingga masak
  7. Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
  8. Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka

SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MENIKMATI HUJUNG MINGGU BERSAMA INSAN TERSAYANG...(",)

01 Julai, 2011

Ayam Goreng Ala-Ala KFC tuu..

Kes tergoda dengan entri Tun Telani pagi tadi, terus masuk dapur buat ayam goreng ni, bagi anak-anak makan tengahari beserta bekal ke sekolah harini, bakinya 3 ketul sempatla buat makan malam sebentar tadi..dah 3 ketul..berebutla pulak..hehe..sedap kunyah rapuh2 gitu kan Tun..tapi Tun buat ada mash potato lagi, Ana buat ayam jela, kentang yang tanam belum bercambah lagila Tun..haha..

Akak kongsikan kat sini eh Tun, kot2 nak buat lagi, senang nak buat rujukan. Terima kasih penyumbang resepi & penyumbang virus ni..hehe

AYAM GORENG ALA-KFC

Bahan Untuk Perap Ayam
  • 6-8 ketul ayam *Ana lebihkan
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk (tun dan MaDiHaA lebihkan 2 ulas lagi)
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • Secubit baking powder
  • Secubit serbuk perasa

    Bahan untuk tepung 
    • 1 cawan tepung jagung
    • 1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe)
    • 3 ulas bawang putih ditumbuk (tun dan MaDiHaA skip yang ini.. tapi lebihkan bawang putih utk perap tu)
    • Sedikit garam
    • 1 sudu besar serbuk cili
    • 1 sudu kecil lada hitam
    • Secubit baking powder
    • Secubit serbuk perasa
    • 1 bj telur

      Cara-cara :   
      • Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam
      • Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas
      • Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
      • Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
      • Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
      • Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan

      *pst : Anak Ana bagitau, kat kantin sekolahnya ada jual ayam macam ni, yang ketul besar harganya RM1.50/ketul..yg kecil RM1.00
      *Tadi diaorang bawa bekal ayam ni 3 ketul sorang..hmm..berbaloi kan..siap ada kawan minta lagi..hehe

      Ok..selamat mencuba..^_^

        PAU GEBU (Water Roux)

        Assalamualaikum

        Bertemu kembali, harap sihat sejahtera & sentiasa dalam lindungan-Nya sentiasa..Salam Jumaat yang penuh berkat..Di pagi yang cerah & penghulu hari ini, mari kita sama-sama renungkan..

        Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud :
        "..dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan menjadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatny daripada kesabaran.." (Riwayat Bukhari & Muslim)

        Pau resepi Ros@Jintanmanis ni Ana buat petang semalam, ingatkan boleh buat sarapan pagi ni, rupa-rupanya setelah ditolak bekal anak bujang berdua tu (4 biji sorang) yang tinggal hanyalah 2 biji, sebiji Cik Abe yang makan, sebiji lagi Ana kongsi dengan Hannah..hehebukannya sedikit dapat, maklumle 500 grm tepung, tapi petang semalam tak masak makan malam, Cik Abe ada jemputan doa selamat, bawa anak-anak bujang sekali, petang tu dah masak pau terus makan, entah berapa biji sorang yang ngap tak tahula..maka yang tinggal tak banyak mana, sibbaik sempat bergambar pau nan sebijik ni..hehe..

        Kita kongsikan resepi Ros yng dah lama simpan ni, baru tergerak hati nak buat sebab ada buat inti coklat dah lebih seminggu dah. Terima kasih Ros.

        Pau Gebu ( water roux)
        Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

        Bahan-bahanya

        • 500 gram tepung pau ( low protein flour) *Ana guna tepung gandum*
        • 3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
        • 220ml air suam+1 sudu kecil garam
        • 3 sudu besar gula 
        • 2 sudu kecil baking powder
        • 4 sudu besar water roux
        • 2 1/2 sudu kecil yis
        resepi water roux
        • 25 gram tepung gandum
        • 125 ml air


        cara-cara untuk membuat water roux

        water roux
        • -masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.





        variasi inti bagi pau








          ( Ros gunakan semua bahan yang berwarna putih, bagi mendapatkan pau yang putih apabila di kukus nanti, jangan gunakan marjerin ataupun minyak masak bagi menggantikan shortening. )

        Cara-caranya :

        1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

        2.  Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan masukkan 2 sudu kecil inti kelapa dan tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.

        3. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, 

        4. Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
        -ros buat pau kecik-kecik je, biar senang nak masuk mulut dan paling penting pastikan air kukusan tidak jatuh pada permukaan pau, bagi mengelakkan pau berkedut apabila selesai dikukus nanti. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

        BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

        Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...