Rabu, 29 Jun 2011

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN

 Assalamualaikum

Update menu untuk adam & Akmal bawa bekal ke sekolah tadi, masa & kaedah nak buat tu kejap je, sambil2 masak lauk ala kadar utk makan tengahari budak2, sempat siap muffin ni, dah banyak kali buat resepi ni sebab senang & sedap..


Atas tu saje tabur badam cincang, bila makan gigit kacang asyik gak kan..Kita semak resepi yang dah femes nih..bila2 masa boleh cuba..


Resepinya Ana dah alih bahasakan & ikut apa yang kita letak, senang nak rujuk..hehe..terima kasih penyumbang resepi & mereka yang menghebahkannya..

CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
Source : Rima, Kak Nor, HaSue

Bahan kering :
  • 1 3/4 cwn tpg gandum
  • 2 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat
  • 2 sdb serbuk koko
  • 3/4 cwn gula castor
  • 1 cwn chocolate chips (asingkan 1/4 cwn drpdnya untuk ditabur)
  • sedikit badam cincang *saja tambah

Bahan Basah :

  • 1 cwn susu segar/cair
  • 1/3 cwn + 2 sdt minyak sayuran / mnyk masak 
  • 1 biji telur
  • 1 sdt esen vanila

 

Cara-cara :
  • Alaskan acuan muffin dengan cawan kertas*Kalau guna acuan muffin 
  • Panaskan oven pada suhu 175 C
  • Satukan bahan-bahan kering bersama di dlm mangkuk. *Ana ayak dulu tpg + b.p + soda + koko 
  • Satukan bahan-bahan basah di dalam bekas berasingan. Kacau sebati.
  • Satukan bahan basah & bahan kering bersama. Jangan terlebih gaul, asal bersatu dah cukup.
  • Sudukan ke dalam muffin cup sehingga 3/4 penuh.
  • Taburkan baki chocolate chips (1/4 tadi ) di atasnya *Ana tabur badam cincang sekali 
  • Bakar selama 20 minit @ sehingga masak. boleh test dgn lidi utk tahu dah masak ke belum. Kalau lidi keluar bersih tandanya dah masak le tu.

**Isi adunan 3/4 cup muffin sahaja
**Bakar menggunakan api bawah selama 10 minit, kemudian teruskan dengan api ats bawah sampai masak

Selasa, 28 Jun 2011

KUIH LAPIS TRADISI

Assalamualaikum & Selamat Bertemu Kembali.

Harap kawan2 semua sihat walafiat & diRahmati Allah hendaknya walau dimana berada..Terima kasih yang tak terhingga kepada yg masih sudi meluangkan masa menjengah kita ni, walau dah makin suam-suam kuku nak update blog, kebelakangan ni dah makin kurang aktiviti masak-memasak & cerita yang nak dikongsikan pula takde yang menarik..hehe..kadang2 makanan seharian pun ada yang main tunjuk je..apa nak buat, ada masa badan rasa tak larat, ada masa semangat terlebih pun ya..InsyaAllah, Allah permudahkan setiap yang dilalui..Amin.


Ok..berbalik kepada situasi hari ini, hehe..dah sarapan? Kami sarapan dengan kuih lapis yang sedap ni, Ana buat malam tadi, seronok rasanya bila anak-anak suka makan & siap berbekal ke sekolah. Biasanya budak2 suka tarik selapis demi selapis kuih ni bila nak makan..agaknya ada 'feel' kot menikmati saat2 'tarik' lembaran kuih tu..hehe..Resepi dari Kak Raihan..Ana mintak halal simpan kat sini untuk rujukan lain kali..sape2 yang nak cuba silakan.


KUIH LAPIS TRADISI

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan sederhana pekat (caranya-campurkan 1 cawan santan pekat(kotak) dengan 1 cawan air)
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir- boleh kurangkan 1 sudu besar jika ingin kurang manis
  • 1/4 sudu teh garam
  • sedikit pewarna merah dan perisa ros

Cara membuatnya:

  • Panaskan pengukus dan sediakan loyang berukuran 7 inci. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sebentar biar jadi suam-suam kuku. Tutup api.
  • Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam ke dalam mangkuk. Masukkan santan. Gaul rata hingga tidak berbintil.
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. (adunan ini menghasilkan lebih kurang 600ml bater) bahagi kepada 300 ml +/- setiap satu. Warnakan satu bahagian dengan warna merah dan letakkan perisa ros.
  • Masukkan loyang ke dalam kukusan. Tuang 100 ml adunan tanpa warna ke dalam loyang. Kukus selama 5 minit dengan api kuat. setelah lapisan pertama masak, tuang 100ml adunan merah. Kukus lagi. Ulang proses hingga habis 6 lapisan dengan diakhiri dengan lapisan merah. K.An tambah sedikit lagi pewarna merah untuk lapisan akhir agar warnanya lebih menyerlah. *Ana ikut gak
  • Setelah siap, sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Kuih lapis yang elok, boleh dimakan selapis demi selapis seperti kat gambar tu..(tgk blog Kak Raihan) budak-budak paling suka bab ni..

**tips galakan

-boleh juga ditambah 1 sudu teh tepung sagu pada lapisan akhir bagi mengilatkan permukaan kuih lapis
- kuih lapis ni jika dipotong ketika panas akan menyebabkan lapisan kuih tertanggal.. jadi sabar ye.. tunggu sejuk sikit, baru potong.

Ahad, 26 Jun 2011

Puding Roti Pandan Kukus CT Delima

Assalamualaikum

Pagi ahad yang sepi..sepi ke? Yela..ramai yang keluar kot, tambahan pulak sale raya dah mula ni kan..ada yang mula me'nyoping' baju raya..hehe..meriah betul kalau kat supermarket ni..dah jadi macam pasar malam kan..

Meh makan puding/bingka roti ni, Ana buat malam tadi, lepas masak dah hampir jam 12 tengahmalam, suam-suam dah ngap dengan rakyat jelata dalam rumah ni yang belum tidur..bakinya, harini sejuk-sejuk keluar dari peti ais..nyaman buukk..meh ambik ni..ada lagi..


Rsepi asal dari MIL Kak Ct Delima, Mama Hawa, HaSue pun dah buat, tapi Ana copy dari blog Wanieyra..cuma kali ni Ana tak blend daun pandan sebab takde, guna perisa pandan & pewarna hijau je..kaler pun tak terang sangat kan..tq untuk semua..share kat sini pulak ye..letak nama Kak Ct sikit kat belakang tu, senang nak ingat..hehe..jangan marah ye kak..


PUDING ROTI PANDAN KUKUS CT DELIMA
Resepi Original CT (from my MIL)

Copy : Wanieyra


Bahan-bahan:
  • 12-14 keping roti putih/gardenia (tak perlu buang kulit tepi)
  • 15 helai daun pandan *Tak letak
  • 1 biji kelapa parut *200ml santan kotak
  • 5 cawan air *jika guna santan kotak - 4 cawan air
  • 2 biji telur (dipukul ringan)
  • 1 cawan gula pasir *Ana letak 3/4 cwn + 2sdb je
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 20 gm kismis (untuk tabur-optional)
  • * sedikit pewarna hijau
  • * sedikit garam
  • *sedikit perasa pandan *Ana tambah


Cara-cara:
1. Bersihkan daun pandan, kerat kecil2, blend dengan kelapa parut dan air. Tapis utk mendapatkan santan yg kini telah berperisa pandan. *kalau guna kelapa parut
2. Dalam mangkuk besar, masukkan telur, gula pasir, dan santan tersebut. Kacau sekejap untuk melarutkan gula tersebut.
3. Masukkan esen vanila dan pewarna hijau, kacau lagi hingga rata.
4. Celupkan roti dalam campuran santan tersebut hingga serap sepenuhnya dan susun dalam loyang. Buat sampai habis. Akhir sekali taburkan kismis sebagai hiasan.
5. Kukus roti tadi selama 15-20 minit. Sejukkan baru di potong.


SELAMAT MENCUBA

Jumaat, 24 Jun 2011

Non Baked Cheesecake - KEK KEJU KORDIAL ANGGUR

Assalamualaikum w.b.t

Salam ukhwah buat teman-teman yang bertandang, walau tuan rumah asyik letak status bizi je sejak kebelakangan ni kan..tak habis-habis..hehe..bizi kita kerana beberapa hal..Alhamdulillah dapat juga jenguk kawan-kawan & terima kasih buat yg bertanya khabar..Hari ini, akhirnya ke'bizian' itu terjawab...buat kek rupanya..alaaa...itu pun nak kecoh kan..haha..mesti Izah takpun HaSue kata gitu...ooo..Izah dah dapat title 'mak labu' yer...hehe

ok...berbalik kepada bebizian yg tak habis2 tu, selepas seorang kakak yg baik hati lagi cantik & masih muda jelita tu walau dah ada anak bujang..ehem..sapo lak aihh..dgn seihklas hatinya mengirimkan sekotak Gelatin HALAGEL yang susah benar nak dapat masa pergi hypermarket haritu..kita pun berangan2 nak buat cheesecake..cari punya cari resepi, kebanyakan bahan takde dalam simpanan, bukan tak nak beli, tapi memikirkan keadaan yg dah tak mengizinkan ni, risau juga kalau beli freash cream ke..benda2 yng jarang2 guna kan, lama-lama rosak lak..dalam pantang mana boleh tengok benda2 tu kan..kan..makan tak boleh..tengok pun tak bolehla...hehe..akhirnya teringat dalam majalah lama ada resepi yang simple2, tapi dah lupa tahun & bulan bila..maknanya..kena selongkar balik majalah satu demi satu..haaaa...sape lak nak kemas tuh? *blom kemas balik lg ni..*..maka jumpalah resepi ni..mata dah terbayang akan kejadiannya, tiba-tiba..*jeng...bunyi muzik suspen..* seorang Ratu Desert iaitu Kak Nor@Secubit Garam menayangkan menunya yang membuatkan "hijau mata biru Hasue.."..waaaahh...sebijik le lebih kurang resepi tu..makin semangat nak buat sebab Kak Nor dah buktikan kejadian cheesecake itu..walau ada beza sikit2..tapi semangat tu penting kan Kak Nor? *Kak Nor dah angguk dah..*..hehe..


Haaa..tu baru muqaddimah..makaiihh..punyala berjela, maklum dah berapa hari dah tak bebel kat sini..hihi..kali ni kita keluarkan kek yang masih segar ni, En.Somi & anak-anak bujang belum balik lagi..tengok pun belum ni..tapi tukang buat bersama anak dara berdua ni dah balun 2 potong..aduuuiii..sedap amat..tak muak..bahan yang ringkas & mudah didapati..bolehla cuba ya..


Ana takde loyang yg boleh buka dasarnya..cuma guna loyang biasa & lapik dgn alum.foil kemas2 dalamnya..Alhamdulillah..nak keluarkan kek tu pun senang, angkat alum.foil tu je, jgn bg koyak sudahla..hmm..nak kecek2 sikit org sebelah ni utk beli loyang khas tuk cheesecake kena tengok selera diaorang dulu, klau dapat sambutan bolehla kot..kot la..tak pasti lagi....hehe..

Ok, ini resepinya..kalau nak tengok versi epal cun melecun boleh tengok kat dapo Kak Nor..

KEK KEJU KORDIAL ANGGUR
Sumber : Resepi GlaxoSmithKline(Ribena)@Majalah SDK Jan.2008

Bahan-bahan:

A) Lapisan Dasar :
  • 150 grm biskut digestive *Guna biskut Merrie je* - dihancurkan halus
  • 60 grm mentega - dibiarkan lembut pd suhu bilik selama 15 minit

B) Inti (kek)
  • 100 ml air
  • 2 sdb butiran gelatin Halagel
  • 1 blok (250 g) keju krim, dibiarkan lembut pd suhu bilik
  • 75 grm gula castor
  • 250 ml yogurt asli *
  • 50 ml yogurt *Ana guna yogurt asli juga
  • 75 ml kordial Ribena *Ana guna kordial anggur biasa je
  • Sedikit pewarna ungu *opt. ini Ana tambah

C) Hiasan :
  • 100 ml air
  • 2 sdk butiran gelatin Halagel
  • 80 ml kordial Ribena/amggur
  • 2 sdk blueberry paste *Ana tambah


Cara-cara :

LAPISAN DASAR : 
  • Gabungkan biskut yg dihancurkan dgn mentega di dalam mangkuk. Kemudian ratakan pada dasar acuan berukuran 20/22 cm (dgn bhgn dasar boleh dikeluarkan) & tekan dgn menggunakan bahagian belakang sudu, bagi padat & sejukkan sehingga keras di dalam peti sejuk. Kemudian bolehla diletakkan adunan kek/inti.

INTI/KEK :
  • Sukat air (100 ml) ke dalam mangkuk & renjiskan gelatin (jgn kacau). Birkan selama 10 minit utk membolehkan gelatin kembang. 
  • Kemudian letakkan mangkuk gelatin tadi ke dalam mangkuk besar berisi air panas (utk mencairkan gelatin). Setelah gelatin cair, alihkannya daripada mangkuk ir panas & biarkan sejuk pada suhu bilik.
  • Kemudian, pukul krim keju & gula sehingga halus & berkrim.
  • Masukkan gelatin tadi bersama 250 ml yogurt, kacau sebati.
  • Sukat keluar 300 ml adunan tdi ke dalam mangkuk lain & campurkan dgn 75 ml kordial Ribena/anggur. *tambahkan pewarna ungu & kacau*
  • Baki bancuhan tadi campurkan dgn 50 ml yogurt lagi.
  • Letakkan ke dua-dua bancuhan ini berselang seli, (guna senduk kecil) ke atas lapisan dasar yang dah keras tadi.  Ana mulakan dgn adunan warna asal & berakhir dgn adunan kordial..
  • Buat sehingga habis & sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam..Ana simpan peti ais sehari semalam..hehe

HIASAN :
  • Sukat air (100 ml) ke dalam mangkuk & renjiskan gelatin (jgn kacau). Biarkan selama 10 minit sehinggan gelatin kembang, kemudian letakkan magkuk gelatin tadi ke dalam magkuk berisi air panas. 
  • setelah gelatin mencair, alihkan & biarkan di suhu bilik sehingga sejuk.
  • Campurkan 80 ml kordial ribena/anggur & kacau sebati. biar seketika*Ana tambahkan sedikit blueberry paste*
  • Tuangkan ke atas kek keju tadi yg dah beku & sejukkan sehingga keras (letak dlm peti lbh krg sejam)
ini cara orang takde loyang yang betul..hehe

**Hidangkan kek dalam keadaan sejuk. Teksturnya lebih elok sekiranya dibiarkan pd suhu bilik seketika utk melembutkannya (jika tdk, teksturnya adalah sedikit kenyal)

**Basahkan pisau dgn air panas, kemudian lap kering, baru potong kek, agar kek nampak elok..


Nampak panjang kan..tapi pendek je..baca betul2..hehe..Selamat Mencuba..

Khamis, 23 Jun 2011

PUDING LAICI DANGDUT

Menu beberapa hari lepas..sedapnyaaa...tapi 3 anak kami tak suka, sebab rasa laici katanya..huhu...Kami dengan si kecik Hannah je yang laju makan..lembut & sejuk..nyaman je masuk perut..hehe..budak-budak ni nak yang warna coklat katanya..kena tunggu hari lain la buat yang coklat2 tu..banyak kerja kena setel ni..*tak habis-habis lagi?* ..huhu..


Konon buat layerla..bagi meriah sikit..hehe..tapi bila makan kena scoop dgn sudu gak, sebab tu namanya dangdut tu kot..goyang-goyang je..hehe.. 


PUDING LAICI DANGDUT

Bahan

  • 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula
  • 2 tin laici [asingkan airnya]
  • 1 tin susu cair

Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendidih.
2. Masukkan gula. Biarkan mendidih lagi. [jika gunakan agar2 biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.


NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....



 
**Ok..layan diri ye..Ana nak pergi klinik petang ni kalau sempat, InsyaAllah, dah masuk 32 minggu..nak tengok perkembangan 'orang dalam' ni..** nanti akan jenguk kamooo...^_^..rindu nak BW..

Roti Goreng Rangup Lagi-bekal harini..

STATUS : BIZI..

Haish..tak habis-habis lagi kebizianku ini...harap maklum & maaf jika belum berkesempatan menjengah anda yang datang..hehe..


Update bekal anak-anak harini, pagi & petang, senang & sedap..mesti lebihkan untuk dibawa ke sekolah sebab kawan-kawan diaorang mesti mintak kalau tengok bekal yang agak lain dari kebiasaan..hehe..Ok..nak resepi? Ada SINI..tryla..tak rugi cuba ni, sedap sangat & dah terlalu ramai yang buat..ni pun dah berapa kali buat menu ni untuk makan2 & bekal budak-budak..kali ni berintikan Coklat buatan sendiri..resepi inti ada SINI..


Goreng bagi garing sikit..krup krap..krup krap makan yang garing2 tu..

SELAMAT MENCUBA..*_*

Rabu, 22 Jun 2011

APAM GULA HANGUS

Assalamualaikum w.b.t

Meh tengok apam ni..tengok jela ye..buatnya dah beberapa hari untuk dihantar ke tempat kelas fardhu ain kanak-kanak Ahad lepas, macamana boleh lupa nak share kat sini..hehe..Ana buat 2 adunan sekaligus, dapat dalam 45-50 biji lebih kurang..masa nak cairkan butter tu, tengok2 butter takde lak, terus timbang minyak masak je, kemudian kandungan gula pun dikurangkan lagi, bila dah masak, sedang-sedang elok manisnya..lembut je kejadian apam ni, nak buat pun senang..ni kes tengok Mas dah berkali2 buatla ni, tu yang terfikir nak buat apam ni je bila suami tanya kuih apa nak bawa untuk budak-budak haritu..


Terima kasih buat Kak Jun@Myresipi, Mas juga Izah yang share resepi & olah sedikit sebanyak..kita simpan kat sini lak..sila layan diri ye, tuan rumah ada projek belum selesai, nanti akan balas kunjungan mesra anda kemudian, InsyaAllah.

APAM GULA HANGUS
  • 150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
  • 70 gm butter - cairkan *Ana guna minyak masak (timbang 70gm)
  • 75 gm susu cair 
  • 1 biji telur dipukul
  • 150 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus*Ana letak 50gm gula castor

Cara membuatnya :
  1. Masukkan butter yang dicairkan(minyak), susu cair dan telur ke dalam gula hangus(yg dah sejuk).
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang.
  4. Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.

Isnin, 20 Jun 2011

KUIH SOM-SOM

Assalamualaikum
Usai sudah makan malam ye..mesti dah bersandar kekenyangan ni kawan-kawan sekalian kan..hehe..meh jamu kuih lembut ni..sedap makan sejuk-sejuk dengan kuah gula melakanya..sebelum ni pernah buat guna resepi kak fida@myr tu,cuma tak masuk blog je sebab bawa untuk makan2 kat rumah kakak ipar haritu.. kalini cuba pula hasil perkongsian dari dapur AlongRoz..hasilnya tetap sedap lembut..anak-anak pun suka..cuma sememeh sikitle kuih kita ni, versi nak cepat..


Nanti boleh cuba ye, malam ni makan yang ni dulu le..ambik sikit sorang yer..hehe..tak cukup boleh tambah menu desert rumah Kak Nor tu..ambooii..kemain lagi dia berahsia menunya kan..takpe..kita sabor jek..


KUIH SOM-SOM
Source: RinnChan & AlongRoz@HomeKcreation
  • 100g Tepung Beras
  • 30g Tepung Hoen Kwee (atau Tpg Pulut)*Ana guna tpg pulut
  • 1 st Garam
  • 1000ml Santan 
CARA2:
    • Satukan kesemua bahan di dalam periuk sehingga sebati.
    • Masak atas api sederhana sehingga likat, menggelegak dan berkilat. 
    • Sudukan ke dlm bekas2 kecil. 
    • Sejukkan di suhu bilik & dlm peti sejuk.
    • Hidangkan dgn sirap gula melaka.

     


    SIRAP GULA MELAKA (resepi ALong sendiri)

    • 1/4 cwn Gula Melaka 
    • 1/4 cwn gula pasir
    • 1/2 cwn air
    • 1 helai Daun Pandan
     

    - Satukan & masak sehingga gula hancur.
    - Sejukkan sebelum di gunakan


    SELAMAT MENCUBA...Jumpa lagi esok InsyaAllah

    Peria Katak Dalam Sambal Udang

    Dah nak petang ni, dah siap menu untuk harini? haa..meh makan sama-sama. Sape nak lauk? Meh ambik..hehe..sesekali layan sayur peria sedap jugak..peria katak ni tak pahit macam peria yang besar tu kan..ke kami yang makan tak terasa pahit tak tahule..hihi..sedap tau..eh..korang dah tau..takpela..meh layan meh..bawak nasi masing-masing yer..tuan rumah sedia lauk je..kedekut jap..hehe..


    Cara buatnya lebih kurang je, macam buat sambal biasa tu, korang semua dah teror dah..Peria tu kalau takut pahit rendam sekejap dalam air garam, tapi yang ni Ana tak rendam pun, elok je makan, tak pahit pun, cuma sebelum masukkan udang tu masukkan peria yang dah dipotong terlebih dahulu, baru masukkan udang. ..Siap..hehe..


    sila jamu selera ^_^..sekadar berkongsi idea menu bersama, takle bosan sangat kan..
    pst : ni lauk bila ek? kelmarin kot..huhu..

    APAM GULA MELAKA

    Assalamualikum w.b.t

    Bersiaran kembali..menemui sahabat2 blog & alam maya ni, harapan semoga anda semua sihat walafiat & dilindungi Allah hendaknya..Terima kasih buat yang sudi bertandang, ada kesempatan InsyaAllah akan balas kunjungan ye..


    Ini menu sarapan pagi Ahad..hari minggu sempatlah peram kuih ni, makan lewat sikit..kebetulan kelapa parut ada lagi, tu yang buat kuih ni, sedap & lembut, manis yang sederhana je..Alhamdulillah, menjadi santapan kami sekeluarga untuk sarapan hingga ke minum petang, hehe..banyak juga dapat..tengok laporan masakan, rasanya Kak Nor, Hana, Quinnie, Noorsha, Tun Telani, Izah dan ramai lagi le dah buat ni..rajin betul diaorang ni kan..ok..meh cek bahan2 & caranya..

    APAM GULA MELAKA

    Apam Gula Melaka by AnnaQawina

     

    Bahan-bahan ( satu family/ loyang 7 inci )

    • * 1 cwn air
    • * 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
    • * sehelai daun pandan
    • 2 cwn tepung
    • 1 sk dry yeast
    • 3/4 cwn air
    • 3 sb gula pasir ( boleh kurang atau tambah ikut suka nak manis mcmmana )
    • secubit garam

    Cara-cara

    1. Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
    2. Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata.
    3. Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
    4. Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
    5. Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
    6. Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam. 

    SELAMAT MENCUBA BAGI YANG TERINGIN TU YE...(",)

    Sabtu, 18 Jun 2011

    PENGAT LABU

    Ni sesaje nak tumpang simpan memori bergambar..hehe..menu ringkas minum petang..menghabiskan stok labu yang dah 2 minggu beli, ni pun  buat untuk makan petang semalam...layan jela..nak resepi ke? laaaa...korang semua dah teror sesangat le wat kuih muih ni kan...nak jugak ada kat SINI ek..hehe...


    Dah habis yer..hehe..


    Salam Ingatan Tulus Ikhlas..^_^

    SAMBAL TELUR REBUS

    Sekadar berkongsi idea masak-memasak kan..tak salahnya nak letak juga menu-menu yang dah pernah dicuba, yang penting kita sendiri yang masak..hehe..beberapa hari lalu ramai yang buat sambal telur rebus, maklumle, baru lepas cuti sekolah, musim kenduri kendara..banyak dapat stok telur rebus sebagai 'berkat' @ 'siso' @ 'bunga telur'..kat tempat Ana orang panggil 'siso'..kat belah hubby orang panggil 'berkat'..mana-manala kan..


    Ok..ni resepi sendiri je, masak pun edisi kanak-kanak, maklumle, anak-anak kecil lagi, kena kurangkan pedas, nak tengok versi cun melecun boleh rujuk Sambal versi kak Nor, Mas@Duniaku, Love dan ramai lagi yang biasa buat kan..

    SAMBAL TELUR REBUS
    Sumber : AnnaQawina

    Bahan-bahan :
    • 3 biji Telur ayam - direbus 
    • 1 biji bawang besar - hiris bulat
    • 3 ulas bawang putih
    • sedikit halia
    • 2 sudu besar cili giling
    • 2 sudu besar sos tiram
    • 2 sudu besar sos tomato
    • 1 sudu besar sos cili
    • garam/gula secukup rasa
    • 1 biji tomato - belah 6
    • minyak untuk menggoreng & menumis
    • sedikit air.

    Cara-cara :
    • Kupas kulit telur rebus & goreng seketika di dalam minyak panas. Angkat & ketepikan
    • Bawang putih & halia ditumbuk lumat. Tumis di dalam minyak yg sedikit sehingga terbit bau.
    • Masukkan cili giling, menggunakan api perlahan, kacau-kacau sehingga terbit minyak (sedikit gelap).
    • Masukkan pula sos tiram, sos tomato & sos cili, tambahkan sedikit air, kacau sebati.
    • Masukkan telur, bawang besar & tomato..kacau sebati, sehingga telur tadi bersalut dengan sambal.
    • Rasa garam & gula..angkat & sedia dihidangkan..

    PUDING COKLAT SOS KASTARD

    Assalamualaikum...
    Ambe terkejar-kejar ala-ala berlari anak ni nak update blog, nak biar makin lama tak update makin lemau pulak nak mula balik..hehe..harapan semoga anda semua sihat walafiat hendaknya & dilindungi Allah walau dimana jua berada..

    Pagi-pagi nak letak mangkuk puding atas meja, sekadar mangkuk jela..pudingnya dah berapa hari dah licin, tak sempat nak masuk blog..sedap sangat puding yang dah femes ni, cuma kita je yang baru sampai seru nak buat..anak-anak semuanya suka, nak-nak lagi bila makan yang bahagian atasnya tu..laju je tengok-tengok mangkuk dah bertimbun atas meja..

    Terima kasih buat Kak Dayang & Kak Nor yang kerap mewar-warkan resepi ni (dah ramai sangat yang buat & tempek resepi, tapi kita terjah kat 2 dapur tu yang kerap sangat..)hehe...bagi yang dah mencuba pasti tahu kesedapannya kan..kita tayang resepi tu kat sini pulak ye..

    Sumber : Kak Dayang@DapurkuSayang & Kak Nor@Secubit Garam
    Copy resepi dari : dayang_jack@Myresepi

    Bahan-Bahan :

    Puding Coklat :-
    • 10 g serbuk agar2
    • 500 ml susu segar (k.nor lebihkan 100ml)
    • 250 ml susu cair
    • 100 ml air
    • 3/4 cawan gula pasir
    • 2 sb susu pekat
    • 2 sb serbuk koko (bancuhkan dgn sedikit air panas)
    • 1 sb tepung kastard + 2 sb air
    • 1 sb mentega
    • 1 sk esen vanilla

    **Ana guna 500 ml susu cair + 250 ml air menggantikan susu segar

    Cara-cara :
    • Larutkan agar-agar dan gula bersama 100 ml air. 
    • Kemudian, masukkan susu segar, susu cair dan susu pekat. 
    • Kacau sebati dgn api perlahan.
    • Setelah itu, masukkan koko, esen vanilla, tepung kastard dan mentega. Sebatikan. 
    • Tutupkan api. Tuangkan ke dlm bekas bersesuaian. Sejukkan.
    Bahan Sos :-
    • 2 cawan susu segar/susu cair
    • 2 sb tepung kastard
    • 4 sb gula pasir
    • 1 sk esen vanilla

    Cara-cara :
    • Satukan kesemuanya di dlm periuk. Kacau hingga tepung larut. 
    • Kemudian, dipanaskan dgn api kecil hingga sos kelihatan pekat. 
    • Tutupkan api, dan tuangkan ke dalam bekas puding tadi. 
    • Sejukkan terlebih dahulu. 
    • Kemudian, hiaskan dgn coklat urai jika suka.

    **maaf : nak copy link dari dapur Kak Dayang & Kak Nor tak boleh, masalah internet @ apa tak tahula..harap maklum..**

    SELAMAT BERISTIREHAT & SALAM UKHWAH..^_^

    Khamis, 16 Jun 2011

    PANCAKE GEBU

    Menu bekal Adam & Akmal sekolah kebangsaan harini, cadang nak buat pagi tadi, tapi 'R' kurang pagi-pagi kan..hehe..jadinya untuk petang la..sedap huuiii...memang gebuuss..taaapiiii dapat tak banyak, walaupun dah buat saiz kecil2, tetap dapat 8 keping je..mungkin akan buat lagi untuk sarapan pagi esok ni..tapi kena gandakan adunanla kan..maklum..anak-anak ramai..*umminya makan sikit jek..korang tak cayer kan?*

    Jomla layan gambo jek..pancakenya dah licin ye..rasanya resepi ni dah ramai yang cuba kot..tengok kat MYR banyak jugak laporan masakan tu..sesiapa yang suka pancake harus cuba yang ni..


    PANCAKE GEBU by AlongRoz@MyResipi

    Pancake Gebu by AnnaQawina

     

    Bahan-bahan ( lebih kurang 8 biji )


    • 115g Tepung Gandum
    • 1 sudu kecil (5ml) Soda bikarbonat
    • 1 sudu kecil (5ml) Krim tartar
    • 25g Butter*marjerin je
    • 1 biji Telur
    • 150ml Susu Segar*guna 100ml susu cair + 50ml air
    • 1 sudu besar Gula
    • Secubit Garam

     Cara-cara


    1. Campurkan tepung dan soda & krim tartar - kalau rajin ayaklah 
    2. Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti - jgn di gaul terlalu lama nanti berketul macam doh.
    3. Lubangkan tepung di tengah2 nya. Gaulkan telur (di pukul dulu sedikit) & susu. Tambah bahan2 lain juga. Gaul sebati. 
    4. Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancake yg panas & di lenser dgn sedikit minyak.
    5. Masak sehingga ada buih2 udara & tunggu sehingga buih2 tu pecah baru di terbalikkan.
    6. Hidangkan dgn sirap favourite anda - maple syrup, honey, butter atau icecream. Makan panas2 lagi best.

    Kuih Kaswi Gandum

     Assalamualaikum..
    Bersua kembali, semoga semuanya dalam keadaan sihat walafiat & dikasihi Allah s.w.t hendaknya..Terima kasih kepada yang bertandang & mendoakan kesihatan Ana..Alhamdulillah, harini diri ini sihat & semoga diberi kesihatan yg baik sentiasa.

    Pagi ni nak kongsi salah satu menu minum petang semalam, kuih yang sedap, tak sangka anak-anak suka pulak, ada yang makan dgn kelapa, sorang yang kecil tu taknak kelapa..kuih yang mudah & cepat nak sediakan..bolehlah cuba ya..

    Ana buat separuh adunan je, saja nak mencuba, takut juga tak kena dgn selera ahli rumah kan, kalau anak-anak & suami makan, maknanya akan ada ulangan nanti, InsyaAllah.. t.kasih Izah yang mencuba & mewar-warkan resepi sedap & ringkas ni. Kita panjang-panjangkan yer..

    KUIH KASWI GANDUM
    Sumber : Chef Hanieliza
    Sumber : IzahDaut
    Kuih Kaswi Gandum by AnnaQawina
     
    Bahan Sirap
    • 5 cawan air
    • 1 cawan gula merah
    • 1 cawan gula pasir
    • *saya tambah beberapa helai daun pandan *tak letak
    Masakkan semua dan sejukkan

    • 2 cawan tepung gandum
    • 1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung*Ana guna tpg jagung
    • 1 sudu kecil kapur kueh [optional]*Ana letak
    • Kelapa parut ( yang muda)
    • Sedikit garam
    Cara:
    1. Panaskan kukusan.
    2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan plastik saiz loyang]
    3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
    4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
    5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
    6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. *Ana kukus kejap
    7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

    **Ana tak letak gula merah, tetapi gantikan dengan gula perang & 1 keping gula melaka, gula pasir pula letak separuh dr resepi je..nampak warna kuih yang agak gelap kan..hehe

    **edited : ada yang marah sbb tak bgtahu..dah siap masak tu, mulut asyik dok kunyah je kuih ni walau kelapa belum tabur, sedap tau.. risau jugak kang habis sebelum ahli rumah belum sampai kan, tapi memang siyes la mulut susah nak henti ngunyah..!!..**kekeekeekeeee...meh gelak kat IZAH..

    Rabu, 15 Jun 2011

    APAM GULA MERAH..yang tak merah (*_*)

    Assalamualaikum.

    Tayangan amal pagi ni, kejadian yang agak kurang menyerlah sebab tak cukup gula merah, masa bancuh air gula tu baru perasan gula merah tinggal sikit, terus Ana campurkan dengan gula perang..hehe..tapi dah habisla..Adam & Akmal bawa bekal ke sekolah agama pagi tadi, selebihnya buat sarapan kami kat rumah, buat setengah adunan, dapat pun tak banyakla kan...


    Ok, tuan rumah ada sesuatu untuk diuruskan, kejap lagi budak-budak balik sekolah agama & nak pergi sekolah rendah pulak, banyak benda belum selesai, kepada yang berkunjung, terima kasih, & akan dibalas kunjungan anda InsyaAllah..

    APAM GULA MERAH

    Bahan A
    • 1 cwn gula merah*
    • 1/2 cwn gula pasir*
    • 1 cwn air*
    • 2 helai daun pandan*(* di masak dan sejukkan)

    Bahan B
    • 1 sudu besar yis mauripan
    • 1/4 cwn air suam
    • 1 sudu kecil gula pasir
    Bahan C
    • 3 cwn tepung gandum
    • 1/2 cwn tepung beras
    • 1 cwn air

     Cara-Cara
    1. Masak bahan2 (A) bertanda* hingga gula larut dan sejukkan.
    2. Bancuh bahan B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
    3. Campurkan ke semua bahan C ke dlm mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yg telah sejuk tadi.(Masukkan dlm blender lagi senang *Ana gaul guna senduk je)
    4. Gaul sebati dan masukkan bahan B tadi. Gaul sebati, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1 jam atau naik 3 x ganda.
    5. Lenserkan loyang dngn sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 10 minit.
    6. Kukus adunan selama 40 minit dngn api sederhana kuat.
    7. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong dngn pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
    8. =Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam. *Ana kukus sekejap kelapa parut & garam tu
    SELAMAT MENCUBA