Isnin, 28 Februari 2011

IKAN BAKAR & AIR ASAM YG MEBELES

Assalamualaikum...

Sebelum mulakan n3 tentang makanan dsbnya..Ana nak ucapkan Selamat Hari Lahir yang ke 34 buat suami tercinta, yang jatuh pada hari ini..semoga hidup kita sentiasa di dalam Rahmat Allah sehinggan akhir hayat, InsyaAllah..

Menu yang tengah top kat rumah ni sejak 3 hari lepas..sekali buat, kena buat lagi & lagi..Cik Abe kata sedap sangat,..pernah sekali makan kat Restoran Sekinchan Ikan bakar, Gombak...kebetulan haritu tak masak, jalan2 pun area situ gak, apalagi, masuk & order ler..setakat ni rasanya ok la kot, ikan bakarnya sedap & segar, maklum kita sendiri yang pilih kan..tang nak membayar tuh..RM95.00 lbh krg nya..rasanya sesetengah orang takdela heran sangat kan nak makan kat situ selalu..bagi kami sesekali bolehla..hehe..2 pinggan nasi biasa, 3 pinggan nasi separuh, seekor ikan pari, seekor ikan bawal & sepinggan kerang..sup untuk anak2 sekali..berbaloi le kot..tapi kerang tu sepinggan RM14.00..uiii..terkojut tergodang mak aii...hikhik..apa2pun kira dah kenyang & tak payah masak untuk haritu tak kisahle kan..hehe


Mula2 buat rsp Kak Nor ni, Ana guna ikan sebelah, jenis yg besar & banyak isi, kali ke 2 buat guna ikan cencaru pulak..air asam tu tak habis, letak dalam petiais, boleh makan lagi kan..tapi Cik Abe kata sedap..sedap..dok beli lagi ikan khas utk bakar..maknanya sedap sungguh le tuh....haaa..tak cayer meh buat sesama..kita copy resepi dari dapo kak Nor yang baru usai menyambut besday dia dengan red velvetnya..Happy Birthday kak Nor...

Resepi Ikan bakar


  • 1 keping ikan pari ~ terpulang la kalau nak guna ikan lain
  • 3 sudu besar air asam jawa yg pekat
  • 1 sudu besar cili mesin
  • 1 sudu besar kicap manis
  • sedikit belacan ~ bakar dulu kalau nak lebih sedap..*Ana guna petis udang
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 tangkai daun kesum
  • garam
  • daun pisang ~ optional
Cara-cara :

  • Bersihkan ikan pari dan toskan.
  • Gaul semua bahan2 kecuali daun pisang :)
  • Lumurkan pada ikan pari dan perap sekurangnya 1/2 jam. (letakkan sekali daun kesum pd ikan)
  • Bakar ikan dlm aluminium foil yg dialaskan dgn daun pisang hingga masak. Ni kaedah kalau bakar atas dapur gas.
  • Kalau bakar dgn menggunakan dapur arang kayu lagi best.
  • Nak bakar/gril dlm oven pun boleh, terpulang la ya..
  • Hidangkan bersama dgn air asam.

AIR ASAM



Sumber : Kak Nor punya Style
  • 9 bj cili padi ~ dihiris
  • 1/2 bj tomato besar ~ didadukan
  • 1 labu bawang besar (saiz sedang) ~ didadukan
  • 1 in belacan ~ dibakar
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit daun ketumbar ~ dihiris..*Takde, guna daun kesum, hiris
  • 2 sudu besar sos ikan ~ optional
  • air asam jawa pekat
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu besar gula

Gaulkan kesemua bahan hingga sebati dan boleh la dihidangkan.

 SELAMAT MENCUBA....

AISKRIM COKLAT

Musim panas ke ni? sesuai le dengan menu2 sejuk kan..hihi..tapi kat rumah ni tak kira musim, kalau aiskrim, cepat je nak makan, sejuk ke tidak tu hal lain kan..maklum budak2...yang bukan budak2 pun tumpang sama..sebenarnya aiskrim ni dah selesai dimakan kami anak beranak, dah 3 hari dah pun, baru nak keluar kat sini..haha...



Dah ramai yang cuba buat aiskrim sendiri ni,mula2 tertarik dengan tayangan kat dapo IZAH, pehtu MAS lak keluarkan aiskrimnya dari peti ais..tak boleh tahan, kena gak buat..anak2 suka sangat, balik2 sekolah terus tanya, mana aiskrim..resepi asal ialah Ice-Cream Vanilla bersama puri mangga, tapi Ana cuba buat separuh adunan & menggunakan susu coklat..maka jadilah aiskrim Coklat kan..hehe..

Ok, ini resepi Aiskrim Coklat yang Ana buat..
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar perasa Coklat Dutch Lady
  • 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 susu besar coklat emulco
Cara :
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan. Ana guna blender je
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer/blender sekali lagi hingga lembut. Teksturnya lebih halus.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan coklat chips & coklat urai berwarna
Ini pula resepi asal Aiskrim Vanila bersama puri mangga, Ana nak letak kat sini untuk rujukan akan datang..*sbnrnya skrng ni tgh buat aiskrim vanila tau..*hehe..

Sumber resepi : Kak Wana

Resepi Ice-cream Vanilla bersama puri mangga

Bahan-bahan untuk Ice-Cream
  • 2 1/2 cawan serbuk coffemate
  • 2 1/2 cawan susu segar 
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 3 sudu besar gula

Cara membuatnya
  • Satukan semua bahan kemudian pukul dengan mixer hingga kembang, berbuih dan ringan.
  • Simpan di dalam bekas bertutup kemudian bekukan dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku keluarkan semula dan hancurkan semula kemudian pukul dengan mixer sekali lagi hingga lembut.
  • Masukkan semula kedalam bekas bertutup dan bekukan semula di dalam peti sejuk.
  • Bila telah beku boleh lah di hidangkan dengan puri mangga.

Puri Mangga.
  • 2 biji mangga yang telah masak
  • 1 biji lemon ( ambil jusnya)
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 cawan air
cara-caranya
* Satukan semua bahan kemudian masak di atas api hingga gula larut dan agak pekat sedikit. Kemudian  sejukkan.

Cara menghidang.
Cedukkan ais krim ke dalam sandy glass kemudian lapiskan dengan sos mangga. Buatlah 2 lapis kemudian hidangkan dengan potongan hirisan mangga segar.

BINGKA JAGUNG

 Assalamualaikum w.b.t.

Selamat pagi buat semua..harap sihat2 adanya ya..dah sarapan ke? Harini Ana cuma masak nasi putih bersama sambal kerang je untuk suami yang nak pergi kerja tadi..budak-budak pulak makan donut mayonis yang Ana buat petang semalam, goreng kejap & simpan dalam peti ais, pagi ni cuma goreng balik kejap..bekal pun donut itulah..senang kan..

 


Di samping tu, petang semalam juga, sambil2 tunggu BM uli donut, sempat juga bancuh kuih bingka jagung ni, ada jagung krim yang dah banyak hari buka, nak dibiarkan lama-lama tak elok kang terbuang je..jumpa resepi simple kat Myr..sedap sangat tau, manis pun sedang elok, nak buat tu senang aje..cuma jagung tu Ana blender bagi hancur sikit, takle rasa ketul2 jagung bila makan..

 

 

Ana kongsikan pula resepi tu kat sini, terima kasih tuan empunya resepi..Ana buat separuh dari adunan, guna loyang petak 7 inc. Makan masa suam-suam, terasa nikmatnya..hehe...

 

Sumber resepi : fidadaud@myresipi

 

Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 250gm tepung gandum
  • 2 sdb tepung kastard
  • 250gm gula pasir
  • 400 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 4 biji telur
  • 2 sdb butter - cairkan
  • sedikit esen vanilla
  • 1-2 titik pewarna kuning
  • secubit garam
  • 1 tin jagung krim

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan kecuali jagung. Adun sebati.*Guna senduk je..
  2. Masukkan pula jagung. Jika anda tidak suka jagung agak kasar, bolehlah kisar sedikit jagung tin ini terlebih dahulu.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang digris dengan minyak/butter. Bakar pada suhu 180 degree selama lebih kurang 1 jam 20min. Jika suka kuih yang lebih garing pada bahagian luarnya, boleh lebihkan masa membakarnya sehingga bahagian tepi berwarna keemasan.

Sabtu, 26 Februari 2011

UDANG/SOTONG BERSOS PLUM

Assalamualaikum..

Harini belum masak apa-apa lagi, hajat nak masak ikan siakap sweet sour jela..semalam dah masak ikan patin tempoyak, disamping ikan bakar resepi kak Nor tu..memang sedap sangat..itu menu nanti2le keluar ye..ni lauk yang dah berapa hari buat Ana sendiri pun dah lupa..hehe...terliur tengok ramai yang dah buat, masa pergi Mydin haritu, cari sos plum Life..jumpa & ambil 1 botol dulu, nak cuba..dah beli,dekat sebulan baru dapat buat resepi yang dah lama simpan ni..hehe..


Ana guna sotong macam yang Izah buat tu, tapi dalamnya tambah sayur-sayuran, nak makan pun senang kan, takpayah masak banyak-banyak menu...meh kita layan resepi, Ana taruk kat sini lak..untuk rujukan sendiri & teman2 yang berkunjung..terima kasih tuan punya resepi..

UDANG/SOTONG BERSOS PLUM
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram & Izah

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 15 ekor udang saiz besar *tukar sotong gan digoreng sebentar
  • 1/2 camca teh lada sulah serbuk
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 biji bawang holland, dibelah 6
  • 1/4 biji red capsicum, didadu
  • 1/4 biji green capsicum, didadu
  • 1/4 biji yellow capsicum, didadu
  • 1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak sbb tak ada stok*tak letak gak
  • 1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
  • 1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
  • Sedikit garam jika perlu
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasan
  • **sayur-sayuran pilihan..Ana tambah

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
  • **Untuk sotong, potong ikut suka, perap dgn bahan2 yang sama & goreng sekejap je, kalau lama nanti sotong liat.
  • Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
  • Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

* K.Nor tambah 7bj cili padi yg dihiris serong utk lebih rasa pedas dlm masakan ni..sama gak..hehe
*Ana biarkan lauk ni berkuah sikit, anak-anak boleh makan sama kuah tu..

Jumaat, 25 Februari 2011

Latte..latte..Choco Latte...

Segalanya tentang coklat......pernah dengar tak lagu kat tajuk tuh? hihi...katon Dora tuh..

Hmmmmm.....nak buat tayangan jela harini..nak taip & edit rsp & maklumat2 berguna ttg coklat ni yang Ana dapat dari kawan penjual coklat..lemau pulak tangan nih..hihi..tengok gambo dulu la yer...


Percubaan pertama..rasanya Alhamdulillah..anak2 teruja tgk..cuma tang olahan bentuk & warna tu tak serasi lagi...lepas ni kena cuba buat lg nak bg cun...


Resepinya akan di datangkan kemudian....meh ambik sorang seketoi..jgn ambik lebih2 yer..tak cukup kang anak-anak Ana nak makan bila balik sekolah ptg nanti


Ada pulak bekas coklat yang beli dulu, letak jela kan..hehe...okeh...dah makan tuh jangan lupo basuh tangan yer..!!..tata...

9th Anniversary..1 Anugerah Kehidupan

Assalamualaikum...

Semalam..24 Februari 2011..genaplah 9 tahun usia pernikahan kami...Terasa masih segar diingatan saat ijabqabul..tak sedar dah 9 tahun berlalu..tak sangka pula dah ada 4 orang zuriat..ke 5 InsyaAllah akan menyusul kemudian..Maaf..tiada sambutan kat Taman Tasik Titiwangsa dikelilingi pengiring cilik bergaun putih hitam...di samping bunga-bungaan segar..& di arak keluar sambil melambai-lambai bagai Puteri Diana tuh......cukup sekadar mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi atas kurniaan-Nya yang cukup bermakna di muka bumi ini..


Terima kasih Ya Allah atas nikmat & rahmatMu ke atas kami, hidup bersama seorang pria yang menjadi kebanggaan keluarganya..menjadi sanjungan anak-anaknya..tidak ternilai bagi diri ini..Terima kasih buat suami yang penyabar..(isterinya ini kurang sabo..)..beriman & mampu mengimamkan solat kami..(Pak imam surau gak ni..)..yang berusaha keras bagi memastikan anak isterinya hidup selesa & sempurna seadanya..

9 tahun, tempoh yang agak baru bagi sesetengah orang, bagi kami juga..agak banyak juga ujian-ujian yang telah kami tempuhi sepanjang hidup bersama..dari tak ada apa-apa kepada "ada-ada aje" sikit..kepayahan & kesulitan telah kami lalui dengan hati yang redha...Alhamdulillah, kini hidup lebih bahagia & sempurna bersama anak-anak tercinta...amanah yng DIA telah berikan kepada kami..

Untuk anak-anak, jika suatu hari nanti kalian menbaca nota ini..ketahuilah betapa kami amat menyayangi & berhasrat mendidik kalian dengan ilmu dunia akhirat yang secukupnya..ketegasan & kemarahan tidak bermakna lahirnya kebencian..tetapi lebih kepada pendidikan & disiplin diri..moga2 suatu hari nanti, kalian menjadi insan soleh solehah dunia akhirat..

Buat teman-teman yang tahu tentang tarikh ini, & hantar ucapan, terima kasih yang tidak terhingga atas ucapan & doa kalian..semoga kita semua hidup aman bahagia, penuh rukun harmoni..sentiasa berlandaskan syariat Allah..& sentiasa berusaha menuju Jannah yang abadi..Amin..

Rabu, 23 Februari 2011

ZUTTO FUWA-FUWA MUSHIPAN

Pertama kali tengok tajuk nih kat blog Maisya..malam tadi, dok sibuk pk nak wat apa bekal anak-anak harini, maka jumpa rsp ni...bahasa Jepun katanya..bahasa Melayunya Apam le gak kan...hihi...Kira Ana terbahasa melayukan ia...kalau salah ampon le..kena tanya Cekgu Hana kot nih...Apam Gebu Selalu..hihi..t.kasih Maisya..(copy je dri blog dia nih)


Bila masak, senyum lebar je kuih ni, kembang setaman pun ya..anak-anak senyum panjang maklumle nampak choc.chips tu tertonggeng-tonggeng atas & dalam apam..hikhik..sabo jela  kan..


Meh tgk rsp yang dapat dari blog Maisya nih :

Zutto Fuwa-fuwa Mushipan http://cookpad.com/recipe/747785

Bahan2 :
  • 160 tepung kek (Ana guna tepung gandum biasa je mcm Maisya)
  • 40g serbuk koko
  • 2 sudu teh baking powder
  • 100g gula halus
  • 200 ml susu segar..Ana guna susu cair
  • 4 sudu besar minyak
  • 80g coklat chips


Cara2 :
1.Panaskan kukusan.
2.Satukan gula, susu segar dan minyak.
2.Di dalam bekas lain, ayak dan gaul rata tepung, serbuk koko, serta baking powder. Campurkan kepada bahan dalam langkah 2. Kacau rata hingga smooth.
4.Tambahkan coklat chips dan gaul rata.
5.Alaskan acuan dengan papercups dan tuang adunan. (3/4 cup)
6.Kukus dengan api yang besar selama 10 minit

NASIK LEMAK HUJAN PANAS

Assalamualaikum..

Pagi ni nak tayang nasik lemak, tapi bukan nasi lemak untuk sarapan, tapi makan malam tadi..hehe..sebelum masuk dapur berperang dengan periuk belanga petang semlam, nampak Kak Ayu buat, sekali sekala layan tekak & mata dengan nasi yang kaler maler, best jugak..kebetulan lauk2 yang nak dimasak pun sesuai sangat dengan nasik lemak...kira senang kerja kan..


Lauknya cuma sambal ikan bilis, ikan sebelah goreng pedas..(jenis yang besar tau..lembut je isinya.)..kangkung tumis dengan petis udang, ada lak keropok ikan..layan ajela...


Meh kita semak resepinya yang Ana teropong kat rumah kak Ayu yang ayu tuh...halalan toyyiban ye kak..hehe..

NASI LEMAK HUJAN PANAS
Sources:-From rinsca@myresipi.com
Copy : Kak Ayu

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • * 2 mug beras (dicuci bersih)
  • * 1/2 mug santan pekat
  • * 2 mug air (ikut jenis beras)
  • * 1 biji bawang putih (di mayang halus)
  • * 1/2 inchi halia (di ketuk / dihiris halus)
  • * 1/2 sudu kecil halba
  • * 1 sudu kecil garam
  • * Sehelai daun pandan
  • * Sedikit pewarna merah, kuning dan hijau

Cara-cara

  1. Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker KECUALI pewarna.
  2. Masak nasi seperti biasa. Sekali sekala kacau supaya santan bergaul rata.
  3. Bila nasi telah kering, baki 2 minit sebelum nasi masak, buatkan 3 lubang. Titiskan setitik warna...satu warna untuk satu lubang.
  4. Kacau nasi di setiap bahagian warna, jangan di kacau secara keseluruhan lagi.
  5. Selepas 2 minit nasi masak barulah di kacau secara keseluruhan supaya berwarna warni seperti warna pelangi selepas hujan panas...tu le sebabnya di panggil NASI LEMAK HUJAN PANAS.
  6. Sesuai di makan bersama sambal tumis, timun, telur rebus/goreng, sambal sardin atau apa sahaja lauk kegemaran anda. Selamat mencuba.

IKAN GORENG SAMBAL
Sources:-From sitiazma@myresipi.com
Copy : Kak Ayu
Bahan-bahan ( 5-6 org )
  • 1 ekor ikan tongkol yang besar - dipotong keping-keping besar.-(Ana guna ikan sebelah jenis besar)
  • Segenggam cili kering (ikut suka pedas)
  • 3 ulas bawang putih
  • 5-8 ulas bawang merah
  • sedikit sos tomato
  • sedikit belacan (kalau ada)
  • air asam jawa
  • garam,gula sesedap rasa

Cara-cara

  1. Kepingan ikan yang telah dibersihkan dimasukkan ke dalam periuk. Masukkan air hingga tenggelam. Tambah sedikit garam dan 2-3 keping asam keping/gelugor. Rebus sampai mendidih. Angkat dan ditoskan. (jgn lama takut lembik)..Ana goreng kunyit je ikan sebelah..
  2. Goreng ikan tersebut dlm minyak. (supaya ikan pejal dan tidak hancur)
  3. Bawang putih, bawang merah, cili kering ditumbuk atau dikisar.
  4. Dlm kuali yg lain-panaskan minyak. Goreng bahan-bahan kisar tadi hingga garing.
  5. Masukkan belacan,air asam jawa,sos tomato, garam, gula.
  6. Masukkan ikan dan bawang besar yang dimayang.Masak sehingga bawang besar layu. Bolehlah dimakan bersama nasi lemak. 

Selasa, 22 Februari 2011

CHOC.CHIPS RAISINS MUFFIN

Assalamualaikum..

Selamat petang..*yela dah petang ni kan, takkan nak ucap selamat pagi kot..*..lewat entry harini, tapi pagi2 lagi dah merewang2 ke dapo orang, jenguk2 apa yang ada untuk jamu mata kan..hihi..Terlebih dahulu Ana ada baca kat Blog Kak Chik kisah Bob Lokman yang berhijrah tu..Tahniah & Alhamdulillah kerana diberi Hidayah oleh Allah..tak kisahla soal politik yang nak dibawa tu, yang ptg niat beliau nak mendalami ilmu agama tu yang kita syukur sesangat..semoga Bob Lokman & keluarga sentiasa disinari cahaya Ilahi..Amin..


Muffin lagik? hehe..pagi-pagi lagi lepas semua dah keluar rumah, Ana buat muffin ni, resepi dari majalah juga, tapi yang ditulis dlm majalah tu tak lengkap, mungkin salah cetak kot, jadi Ana olah sikit cara buatnya tu & kongsikan kat sini lak..bukan nak tunjuk hebat le, jauh sekali nak lawan RATU MUFFIN kan..hehe..buat sekadar untuk mencuba & bagi Adam & Akmal bawa ke sekolah tengahari tadi..


Alhamdulillah, rasanya sedap, ada rasa macam kek butter, lembut kat dalamnya, bila gigit muffin ni sedap pulak rasa kismis & choc.chips tu..cuma Ana sarankan letak Choc.Chips tu lebih sikit..baru menawan mata & tekak..hehe..*Ana boh sikit..jimat tau @..kedekut?* heheh..


Resepi
CHOC.CHIPS RAISINS MUFFIN
Sumber Resepi : Food Institut Of Malaysia (FIM), Majalah SDK April 2007(Muffin Raisin)
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :
  • 100 gm mentega
  • 125 gm gula kastor
  • 125 gm telur..lbh krg 2 bj telur saiz A
  • 188 gm susu cair/ susu segar
  • 250 gm tepung gandum
  • 1 sdk serbuk penaik
  • secubit garam halus
  • 1 sdk esen vanila
  • 30 gm kismis..Ana cincang kasar
  • Choc.Chips secukupnya..optional

Cara-cara :
  • Ayak tepung bersama serbuk penaik & garam halus, ketepikan
  • Pukul gula bersama mentega sehingga betul2 kembang.
  • Masukkan telur satu per satu bersama esen vanila, putar sebati.
  • Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik & garam tadi berselang seli dengan susu segar/cair, buat sampai habis.
  • Kacau rata, kemudian tambahkan kismis, putar sekejap.
  • Masukkan choc.chips, gaul guna senduk bagi rata.
  • Sudukan ke dalam mangkuk muffin 3/4 penuh.
  • bakar di dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 165'C selama 15-20 minit @ sehingga masak..bergantung kpd oven masing2..
**Untuk buat corak kat atas muffin tu, ambil sedikit adunan, campurkan dengan sedikit emulco coklat, gaul sebati sehingga rata, sudukan sedikit ke atas adunan muffin yang warna plain tu, ambik lidi/chopstick, pusing2 ikut suka le..ala2 marble gitu..

**Bila dah masak, tutup suis oven, biarkan muffin anda di dalamnya, buka sedikit pintu oven, lebih kurang dah suam2 bolehla keluarkan, ini nak bagi muffin yang naik cantik, merundum secara tiba-tiba..

Selamat Mencuba..

Isnin, 21 Februari 2011

MUFFIN COKLAT SUSU

Assalamualaikum..

Sekarang masa lebih lapang sikit, sibuk-sibukkan diri pagi tadi dengan hidangan petang ni, tapi sebenarnya lebih kepada bekal Adam & Akmal ke sekolah kebangsaan..Donut Mayo yang buat petang semalam tu dah tinggal 4/5 biji, tak cukup le nak bagi budak-budak ni makan kat sekolah..koman-koman 4/5 biji sorang....suka betul diaorang dengan Donut tu..Umminya pun suka gak sebab nak buat tu senang..timbun je dalam BM..hehe..*dah ada kemudahan, guna ajela kan..*


Resepi Muffin Coklat Susu ni Ana dapat dari Majalah SDK Julai 2006...tengok resepi malam tadi sambil2 dok layan hati sedikit kuciwa sebab tak dapat pergi dengar ceramah Maulidurrasul kat surau sini, plan asal nak pergi & bawa ank-anak sama..tapi pk punyala pk, Cik Abe risau lak bebudak ni kacau orang solat (ceramah tu lps Maghrib..)..terus kensel je..nak solat kat rumah pun lintang pukang, kejap panjat belakang, kejap baring atas sejadah..tu belum menangis nak itu ini..baik dok diam-diam kat umah je..kena tunggu anak-anak besar sikit lagi baru dapat ke tempat2 majlis ilmu macam tu kan..sabo ajela..


heheh..pehal bagi ceramah lak ni..dah tak dapat g dengar ceramah, nak ceramah kat sini lak ek..kuikui...ok..berbalik pada gambar mapin tuh..sedap tau, lembut & gebu macam kek je..suka sangatla budak-budak, nak2 lagi Ana deco sikit dengan coklat keping, 4 biji sorang Adam & Akmal bawa g sekolah, tu belum kira makan kat rumah lagi..dapat banyak gak, lebih kurang 26 biji, saiz kecil punya cup..

Nak kongsikan pulak kat sini, mana tahu ada yang nak mencuba kan..silakan..

MUFFIN COKLAT SUSU 
Sumber Resepi : Pn.Noraini Adnan, Kelana Jaya, Majalah SDK, Julai 2006


Bahan-bahan : (26 biji muffin saiz kecil)
  • 125 gm mentega..Ana guna marjerin je
  • 100 gm gula kastor
  • 2 biji telur, saiz B
  • 50 ml susu coklat..Ana guna susu cair je..
  • 100 gm tepung beserbuk penaik..Ana guna tpg gandum + 1/2 sdk baking powder + secubit garam (ayak bersama)
  • 25 gm serbuk koko
  • 1 sdk esen vanila
  • coklat keping untuk hiasan

Cara-cara :
  • Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
  • Masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi.
  • Campurkan tepung bersama serbuk koko (Ana ayak) kemudian masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu sehingga habis.
  • Sudukan ke dalam mangkuk muffin 3/4 penuh.
  • Bakar di dalam ketuhar bersusu 180'C selama 20 minit/sehingga masak.
  • Keluarkan dari ketuhar, sejukkan dulu seketika baru ditekan hujung kepingan coklat hiasan tadi di tengah2 muffin..(Jangan buat masa muffin masih panas-panas, kepingan coklat akan melepek cair..hehe)
  • Yang putih2 tu Ana tabur sedikit gula icing, sebelum diletak kepingan coklat..ala-ala snow gitu..hehe

Selamat mencuba..


DONUT MAYO Lagi....

Assalamualaikum w.b.t..

Salam sejahtera saudara saudari....Ana sedang mencuri ni...MENCURI? haha...nasib baik mencuri yang ni tak salah di sisi undang-undang..takde sape nak report pak polisi..sebab Ana sedang MENCURI MASA..huhu..sibuk betulla tuan tanah nih..apo bondo yang disibukkan tak tahule ek..saje nak N3kan Donut yang buat petang semalam, untuk sarapan anak-anak & bekal diaorang sekolah harini..


Donut mayo sekali lagi..terima kasih Ros@Jintanmanis kerana berkongsi resepi mudah & sedap ni..

Resepi dah ada SINI ek..Wassalam..(^_^)

NEXT : MUFFIN COKLAT SUSU...

Jumaat, 18 Februari 2011

DONUT MAYO

Assalamualaikum..
Salam penuh berkat di hari Jumaat ni, walaupun sudah kelewatan petang hari..semoga semua ummat Islam dimuka bumi ini terus menerus diberkati Ilahi hendaknya..sma-sama kita mensyukuri nikmat & rahmat yang telah di'beri' secara percuma oleh DIA Yang Maha Esa..Amin..

Dah petang-petang ni, tentu dah siap menu minum petang kan..hehe..Ana baru je siapkan kuih untuk bekal anak-anak ke sekolah iitu Donut Mayonis, resepi dari Ros@Jintanmanis..harapnya donut ni kekal menjadi donut sehingga esok pagi, sebab esok sekolah ganti, senang nak bagi bekal anak nanti kan..hihi..*maknanya kekal tu tak dikerjakan oleh seisi rumah ni ler..*


Lembut..sungguh lembut kejadian donut ni, Ana buat sebijik sebijan ikut resepi Ros tu..adun lak guna BM je..maklum, nak panaskan 'enjin' BM yang dah dkt sebulan tak beroperasi..risau gak, kang bangun pagi tengok2 BM ku itu dah takde kat dapo..kena jual oleh Incik Asbend sebab buat menyemak je rotinya tak buat..kekekkee...ish..takdenya Cik Abe kita tuh nak naya kita kan...hihi..kalau takat perli2 sira pedas tu adala kot..


Okeh..ni saja cuba buat macam Hana buat semalam, nampak cantik Hana buat ala-ala gelangmutiara air tawar tuh..Ana pun nak gak cuba..hehe..rasanya oke le kot..tak dapat gred A, bagi C pun Ana terima..janji kita cuba kan..


Ini lak ape ek? hihi..telah pun dilelehkan dengan Butterscotch Sause..yummy..sungguh enak dimakan tanpa was-was..hehe..ada kena pancung nih..


Tayangan ala kadar ajela ek..bukannya lawa mana sangat pun,takut lebih-lebih kang ada yang makan hati ayam ulam jantung pisang lak..


Yang ni sedang disejukkan lepas masuk dalam kuali kejap, nak frozenkan..kunun-kununnya la...

Ok..meh kita semak resepi le...terima kasih Ros yang sudi berkongsi resepi ni, adunannya cukup mudah nak gentel2 & bentukkan..

DONUT MAYO

Bahan-bahannya
  • 330 gram tepung gandum
  • 1 1\2 sudu besar mayonis (ros guna mayonis kimball,Ana guna Jasma Mayonis)
  • 1 sudu besar susu tepung/skim milk
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu) 
  • 140ml air suam
  • 1 1\2 sudu besar marjerin
  • 3 sudu besar gula 
  • 4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
  • sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti.
CARA-CARA :

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

Khamis, 17 Februari 2011

BUTTERSCOTCH SAUCE

Nih tayangan amal bunga-bunga nak keluarkan menu berkaitan roti..hehe..sepantas kilat Ana buat bila nampak lelehannya kat dapo Izah mini Daut tu haaa.. ishhh...tak blh tahan ..ni kira tengah seru semangat roti datang setelah sekian lama tak buat roti sendiri...
 

Segalanya Ana copy dari umah Izah tuh..sekali keluar siap ngan background skali..hentam jela..haha..ni pun baru je masak..siap tayang skali ngan periuk tuh..kikikiii..nak makan dengan apa ek..tunggu jelah...jeeenggggg...*suspen*

 
Izinkan daku copy kat sini yer Izah...
BUTTERSCOTCH SAUCE
sumber: cook.com
Diolah & diCopy dari : izahdaut

BAHAN :
  • 1/2 cawan gula perang
  • 1/2 cawan gula pasir.*Ana keluarkan 2 sudu besar gula tu.. 
  • 1/2 cawan air
  • 1 tsp. vanilla
  • 1/4 cawan tepung
  • 1/2 cawan butter
  • secubit garam (optional)

 CARA :
  • Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. 
  • Gaul hingga sebati. 
  • Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. 
  • Tambahkan vanilla dan butter.
  • Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. 
  • Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

Nota Izah: Kacau atas api hanya sedikit pekat sebab bila sos ni sejuk ianya makin pekat. Tapi kalau dah pekat sangat tambah je sikit lagi air. Boleh kurangkan sikit gula kalau tak mau manis sangat.

KUIH LAPIS KOPI

Meh makan kuih lapis yang kurang cun lapisannya nih..buat mlaam tadi, sambil-sambil temankan Cik Abe siapkan kerja dia, ada gak pekdahnya daripada dok melangut je sebelah dia saja-saja..hihi ..kiranya nih untuk sarapan & minum petang le..pagi tadi budak-budak tak sentuh pun, maklumle pagi sangat, tak selera nak makan benda-benda manis, cukup sekadar cicah biskut/roti dengan air susu..

comot sikitle...

Kuih Lapis Kopi
Source: Kak Asma
Copy :MasIzah
 
BAHAN A
  • 2 cawan santan (Ana guna santan kotak 200ml + air bagi cukupkan)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula pasir (lain kali kena buat 3/4 cawan..manis le..)
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastard
  • 1 sudu teh garam
sedap..lembut ..takyah gigit, masuk mulut telan je..hehe

BAHAN B
  • 1 sudu teh coklat emulco
  • 1 sudu makan serbok koko
  • 1 sudu makan serbok nescafe *Ana guna 1/2 sdb serbuk kopi, blend halus
  • 1/4 cawan air suam
  • semua bahan dicampur rata dan tapis.

BAHAN C
  • 1/4 cawan air suam

CARANYA
  • Gaulkan semua bahan A sehingga sebati. dan tapiskan. *Ana ikut Mas, blender je, takyah tapis..
  • Bahagikan kepada dua bahagian. 
  • Masukkan bahan B kedalam satu adunan, kacau rata. 
  • Biarkan warna asal satu adunan dan campurkan bahan C kacau rata. 
  • Masukkan satu senduk adunan koko kedalam loyang dan kukus selam 5 minit.*Ana lapik dengan plastik & sapu minyak..senng nak keluarkan kuih..
  • Lapiskan satu senduk adunan asal dan kukus semula selama 5 minit. Lapiskan adunan koko dan warna asal selang seli sehingga adunan habis.

13 Minggu 'Dia' Bersamaku...

Assalamualaikum w.b.t.

Kembali bersiaran setelah seharian tidak memunculkan diri..hehe..semalam Cik Abe kurang sihat, Hannah pun sama, selesema & batuk, jadi adanya si dia kat rumah, bizi ler sikit, tambah-tambah lagi penat berjalan-jalan ke Pusat Sains Negara Selasa lepas belum hilang lagi..Sebelah petangnya pulak kami ke klinik, buat pemeriksaan bulanan, nak sahkan due date yang terkeliru bulan lepas tuh..Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..tarikh baru diberi & 'urine test' pun clear aje..maknanya sihat walafiat ibu kat luar & anak kat dalam ni..


"Dia"..?? yela..si dia kat dalam perut Ana ni le..nampak tak tuh? kepala & badannya tu..dah 13 minggu lebih, semalam scan, jelas nampak kaki tangannya bergerak-gerak, tangannya terkapai-kapai lalu masukkan jarinya ke mulut..jelas tau..hehe..xcited lak eh....walaupun kecik lagi & masih belum dapat merasai pergerakannya, hati cukup terharu & gembira..betapa besarnya kuasa Allah Ta'ala..memberi peluang & ruang untuk kami menghayati kebesaran Ilahi..

Macam biasala, dah jumpa doktor tuh, diberi segala macam obat-obatan yang takde saper pon suker..huhu..makaii..baunya...sejak dulu kurang gemar (ada ke yg gemar??) makan vitamin klinik nih..lps ambik, masuk dalam handbag, sebulan kendian baru keluarkan..habis bau segala macam benda dalam handbag tuh dengan ubat..haha..*apela kan..?*

Selesa dengan khidmat klinik ni, doktor pun ramah je..maklum dah cek dengan dia sejak anak no 3 lagi, segala maklumat diri dah ada, bila scan tu nak tengok lama-lama sikit dia tak kesah..nak pusing2 tengok aksi baby pun dia ikut gak..hehe..tengQ Doc...semoga diri ini terus sihat sehingga melahirkan pertengahan Ogos nanti..InsyaAllah..terima kasih buat teman-teman yang terus menerus berdoa untuk Ana & family..(kalau adala..)..semoga anda semua dirahmati Allah Ta'ala..Amin

Isnin, 14 Februari 2011

Marble Cheese Cake

 Assalamualaikum

Kek yang dimasak beberapa hari lepas..kes nak perabihkan cheese yang nk xpired 20hb ni..hehe...mula2 tu ingatkan nak buat resepi kak Yatie tu, tapi butter tak cukup lak, terus buat resepi yang dah lama ada dalam simpanan ni..Sambil2 bakar kek, sambil dok berperang ngan Mek Sue..tergaring le sikit bawah kek tuh...nak marah gak ngan mek Sue nih, sibbaik ada Kak Nor tolong leraikan..hehe...


takpe HaSue, yang hangit tu Ana dah kikis & poskan, 2 3 hari lagi smpai le kot...selamat menjamu mata yea..esok hamba tak bersiaran, anak2 ajak tengok Dinosour...hah..bnyakla melayang hengget2 tu nanti dengan permintaan budak2 ni...memang sejak kecik lagi diaorang suka Dinosour..ish...*Tupun kalau takde aral melintang le...


Okeh meh kita sekodeng & sepetkan mata tu sikit tgk resepi..Erkk..apesal gambar kali ni ada munger2 eh? haha..layan ajela...

 

Marble Cheese Cake

Sumber : kaknita@Myresipi

Bahan-bahan ( 9 cm )

  • Bahan A
  • 185g butter
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 3 biji telur (gred A)
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/4 cawan fresh milk /susu cair
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Cairkan butter ,masukkan serbuk koko dan kacau sebati. Biarkan sejuk
  2. Pukul gula dgn adunan 1 ,mskkan telur satu persatu.Kemudian masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder
  3. Dalam bekas lain pukul cream cheese dgn gula,masukkan telur ,esen vanilla diikuti dgn susu cair sampai sebati.
  4. Tuangkan adunan koko berselang seli dgn adunan cheese
  5. Bakar dgn suhu 180'c selama 40 min

SALAM MAULIDURRASUL..sama-sama kita menghayati sirah Rasulullah s.a.w agar diri kita lebih dekat dengan penghulu kita & bertambah kasih & Redha Allah s.w.t...Wallahua'lam