Ramai yang suka makan apam buat sarapan kan? Kali ni Ana buat apam lepas semua dah clear..budak2 dah g sekolah & incik asbend dah ke tpt kerjanya..hihi..Elok je siap, anak-anak balik dari sekolah agama, ngap..ngap..4 5 biji, pastu bagi diaorang bekal ke sekolah petang lak..yang tinggal ni pun ada 6 biji, sempat ke tak ni nak buat minum petang dengan Cik Abe petang nih tak tau ler..hehe..
Adunan ni Ana dapat dalam 18 biji, tapi hanya 1 biji yang sanggup tersenyum..yang lain muram jek..heheh..
Resepi di'copy' di rumah : Izah. tayangan ada juga di rumah .Mas
APAM GULA MERAH
Sumber : Kak Rossitamz, Kak Yatie
Bahan :
- 125 gm gula pasir* saya letak 100gm
- 125 gm gula Melaka - dipotong kecil2 * saya letak 100gm
- 150 ml air
- 250 gm tepung gandum
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- ½ sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
- 1 biji telur
- 100 ml minyak masak
- Papercup secukupnya. *Ana tak guna pun
Cara :
- Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
- Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
- Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
- Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
Nota Izah:
- untuk dapatkan apam yang senyum kena letak dalam papercup atau jika guna acuan, jangan sapu minyak dalam acuan tu.
- jangan tuang adunan ke dalam acuan atau papercup sampai penuh, biar berbaki suku dari acuan atau papercup sebab adunan akan naik nanti.
- kukus dengan api kuat dan jika air kukusan berkurangan, tambah air panas dalan bekas mengukus tu .
- tunggu air kukusan betul2 mendidih baru masukkan adunan apam yang hendak dikukus dan lapik penutup dengan kain dan pastikan penutup ditutup kemas.