Isnin, 31 Januari 2011

KUIH KETAYAP

Sarapan pagi tadi..anak-anak suka, lagipun dah lama diaorang mintak, lepas makan kuih ni yang ayahnya beli, terus cakap, nanti Ummi buat kuih ni ye..sedap.. dah begitu lama peram resepi yang ambik masa Mas tayang dulu, baru harini keluar kat dapo nih..kekeke..


Terima kasih ye Mas & tuan punya rsp..tempek sini lak, nanti nak buat lagi lain kali..

Kuih Ketayap
Copy : Mas
Sumber : Kak AnIzahKak Hana

Bahan :
  • *1 biji telur
  • *2 cawan tepung gandum
  • *1/2 sudu teh garam
  • *2 cawan air
  • *1 sudu besar air pandan
  • *sedikit pewarna hijau
  • minyak untuk mendadar

Cara :
  1. Blend semua bahan yg bertanda *.
  2. Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
  3. Angkat. Masukkan inti kelapa dan gulung.
  4. Siap dihidang.
 RESEPI INTI KELAPA

INTI KELAPA

Dah 2 hari buat inti kelapa ni, buat siap-siap, senang nak guna letak dalam roti & kuih ketayap..tapi yang ni agak kurang gelap warnanya, lain kali kena letak gula melaka lebih sikit.

Saja letak kat sini sebab ada kawan nak tahu cara buat inti ni,(Ana pun tak tahu sblm ni..hehe) Izah..halalkan yea..

Inti Kelapa
Sumber: Izah
Bahan :
  • 1 biji kelapa parut
  • setengah ketul gula kabung..Ana guna gula melaka 1 keping
  • 3 sudu gula pasir
  • setengah cawan air
  • 2 helai daun pandan
Caranya:
  •  Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur. Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan berminyak. Angkat dan sejukkan.

Snow White jadi Bawang Putih Bawang Merah??

Assalamualaikum

Sejuknya harini, hujan je sejak semalam, sekarang baru berhenti..Alhamdulillah dapatla keluarkan kain baju yang dah  bergayut-gayutan kat ampaian tak rasmi dalam rumah..hehe..


Sekadar tayangan menu sarapan pagi semalam ni, tapi bila letak kaler merah tu tangan gatal je nak tuang, maka terlebih merah le, tak jadi snow white dah, ala-ala Hikayat Bawang Putih Bawang Merah ni..


Saja letak dalam paper cup sebab nak bagi kuih ni naik merekah, cantik & lembut le..tapi Ana terlebih perap, adala dalam 2 jam sebab terlupa ada apam sedang diperam, tupun nasib baik Cik Abe mintak air kopi, pergi dapur nak bancuh air teringat kat apam yang belum dikukus..aduuuii..dah tengah malam baru nak mengukus, sudahnya jam 1.30 pagi bru siap..bila masak, elok je naiknya..

Sedap makan dengan kelapa parut kukus..Resepi ambil kat MYR..buat separuh adunan je dah banyak..resepi lebih kurang apam nasi/apam beras salju tu kan..

Apam Snow White
Resepi : qnq0910@Myresepi.com

Bahan-bahan ( 5 orang makan )
  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air

 

Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
  4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...  
  6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
  7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan. 
  8. Ana masukkan pewarna sebelum kukus & letak dalam papercup, tak payah sapu acuan dengan minyak.
Selamat mencuba..

Sabtu, 29 Januari 2011

TupperwreVille : 1st TupperwareVille Giveaway

Assalamualaikum..jom kita join ini Ga sebelum tarikh tutup..tak lama dah ni nak tutup..



Tempoh GA
20 Disember 2010 - 31 Januari 2011


Syarat Penyertaan
  • Letak banner di sidebar blog/FB anda dengan link ke entri ini. OK
  • Link TupperwareVille dalam bloglist anda. DAH
  • Jadi follower TupperwareVille.. Follower ke 39
  • Klik button LIKE FB (terletak di column kanan ~ atas) DAH
Sape tak kenal brand tupperware nih? Pasti semua kenal kan? Ana kenal dah lama, itupun sepupu yang asyik dok promote, suruh beli, tapi apakan daya, belum mampu nak miliki lagi..kini nak try join GA yang menawarkan hadiah Tupperware..mana tahu ada untung nasib & rezeki kan.. boleh cuba guna & mana tahu terbuka hati penaja kat rumah ni nak belikan kemudian nanti..hehe

Selalu kena tag kat FB barang-barang Tupperware ni, belek-belek katalog kat SINI..tertarik sangat nak memiliki Modular Mates Essential Set ni..kenapa? Sebab Ana ni selalu beli bahan-bahan kering untuk masak-masak, kadang2 tak cukup bekas simpan, bekas2 yang dibeli kat kedai adakalanya mudah lemau barang kering kalau biar lama-lama..nak simpan pun nampak macam jimat ruang, maklum..dapur tak besar mana ni..bentuknya cantik & ringkas.

gambar dari Tupperware Brand
 
Jawab soalan2 dibawah :
  • - Sudah menjadi ahli tupperware? 
Tidak
  • - Berminat untuk mendapatkan barangan Tupperware? 
Ya
  • - Dimana selalu membeli barangan tupperware?  
Tak pernah beli lagi..

Untuk syarat2 penyertaan & hadiah yang ditawarkan boleh tgk kat blog Tupperware Ville 
Selamat mencuba nasib...

ORDER DARI FMBioSis...10Q

Assalamualaikum.

Setelah 2 3 hari tak masuk blog, rasa malas pulak nak update..hihi..tapi bukan saja-saja malas, campur dengan penat..penat bukan sebab alahan @ sebagainya tetapi penat suka-suka..ada ker? Terima kasih kepada yang prihatin tanya kabor..hehe..penat buat kek le..dah agak lama bercuti daripada menggodek adunan kek, tetiba ada yang nak 3 biji sekaligus..maka berperangla kat dapo nih..




 2 biji Kek Coklat Moist, deco pun lebih kurang, betapa tak kretipnya diri ini..tapi tuan punya yang order kata hiasan tak kesah, janji sedap & cantik dipandang..okeh le tuh kan..


1 biji kek karemel dengan hiasan yang cikai-cikai ajer..letak apa yang ada..hehe

Ini order kali ke-3 budak-budak yang kerja 1 ofis dgn adik, untuk majlis tahlil, kongsi ramai-ramai katanya..terima kasih adik-adik, terlebih kurang tu mintak halal yer..lenkali order lagi..hiii

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU..(",)

Rabu, 26 Januari 2011

AYAM KICAP LADA HITAM

Selamat petang..uhhh...udah petang rupanya..nih nak tayang lauk yang panas-panas lagi nih..(masa snap pic.ni ler..)sekarang udah tinggal 2 3 ciput je lauknya...idea bidan terjun ni tatkala masa begitu menghambat..kekeke...ader jerla..


Pagi2 tadi lepas anak-anak dah ke sekolah & Cik Abe berangkat ke tpt kerja, kita pun terfikir..apa salahnya rehat jap..badan rasa lemah & lemau jer..hihi..si kecik Hannah ni pun belum bangun lagi, cuaca yg suram seakan-akan mengiringi langkahku ke bilik tido..tepuk2 bantal sikit..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...tetiba..

POOOOONNNN!!!! PONNNNNNN!!!..opocot!! lori hantu manala tuh dok hon kat bawah tu..rupa2nya sliding tak tutup,jelas lagi nyata dengarnya..hajatnya nak sambung balik, mata kerling jam..adoyaaiiiiii...udah jam 9.30 pagi..jap lg anak-anak nak balik sklh agama, nak g sklh ptg lak..nasik lom masak....uwaaaa....dok tenung ayam, nak masak apa ek...hurrmmm...on pc jap & bukak blog..taraaaa...dah tau nak masak apo..toceeyyy Pn Hana..hang dah setel problem gue..haha

Ish..panjang lak karangan petang ni..layan jela...tapi cara buat tu ikut nak cpt jele..bawang & halia kita humban dalam lesung batu..kasi hancuuss suma sekali..hikhik

AYAM KICAP LADA HITAM
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan
  • 400-500g ayam - potong kecil2
  • 2 inci halia muda - hiris halus
  • 3 ulas bawang putih - parut
  • 2 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2sk maggi seasoning..Ana guna serbuk pati ayam jer
  • 1/2 sk lada hitam
  • cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
  • 1 batang serai - titik *optional
  • 1/4 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara
  • Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min...
  • Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
  • Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.

Selasa, 25 Januari 2011

DOH ASAS ROTI MANIS

Bukan untuk sarapan harini..semalam pun bukan, rasanya buat hari Jumaat haritu kot...hihi...ni dah 3 hari BM ku tak beroperasi, bagi dia rehat le jap..layan gambo & resepi jela ek..


Masa beli cup tuh tak perasan lak "DANG GAO" tuh..apebenda maksudnya? hehe..dalamnya Ana letak kastard & coklat chip..anak-anak bawak bekal ke sekolah hari Sabtu tu..


Ada juga buat bentuk gini, bulat-bulatkan kecil2 & letak coklat chip gak..yang ni habis dulu, mungkin sebab saiznya yang mini tu..


Doh Asas Roti Manis

Bahan-bahanya
  • 300gram tepung roti
  • 50gram tepung gandum
  • 2 sudu besar susu tepung@skim milk
  • 3 1/2 sudu besar gula + 1/2 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
  • 2 sudu besar butter@marjerin
  • 180ml susu suam@air suam
  • 2 sudu kecil yis
  • 1 sudu kecil bread improver@ boleh ganti dengan 2 sudu besar water roux
* untuk gliss*
  • baki telur+2 sudu besar susu segar@air +beberapa titik madu
*untuk topping*
  • sosej yang telah direbus
  • sedikit gula
  • mix vegetable dan mix cheese
Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 3  bahagian, biarkan seketika lebih kurang 7 atau 8 minit baru dibentukkan  mengikut bentuk yang digemari, ros bentukan anyaman tocang, bulat-bulatkan letak sosej serta tabur dengan mix vegetable, setelah dibentuk, biarkan naik dua kali ganda dan gliss permukaan bun, bakar pada suhu 180 darjah selama 18-20 minit atau sehingga permukaan bun perang.

5. Sejukkan atas redai, dan simpan di atas bekas bertutup bagi mengekalkan kelembutan nya. Selamat Mencuba.
**Ana sapu mentega kat permukaan roti bila siap dibakar..nampak berkilat je

CARA ANA :
  • Bulat2kan kecil2, masukkan coklat chip/kastard, uli sikit & masukkan dalam cup.


NOTA KEYBOARD DARI ROS :
**Tips tambahan- sebelum roti dibentuk, bulat-bulatkan kecil kemudian rehatkan doh seketika selama 7 atau 8 minit dan tutup doh dengan kain bersih,  masa ni penting bagi mendapatkan bentuk bun yang elok teksturnya , dan juga bagi memastikan permukaan doh licin dan cantik apabila siap dibakar nanti.
- Ros suka campurkan sedikit tepung gandum dalam adunan roti ros kerana ros sukakan rasa padat dalam roti yang dihasilkan, tidak terlalu lampung atau ringan, dan juga kenyang apabila di makan.

Resepi Krim kastard ada kat SINI

Isnin, 24 Januari 2011

Chocolate Chip Fudge Cupcakes

Bekal anak-anak ke sekolah tengahari tadi...dah banyak kali buat ni tk jemu2 makan, penuh rasa coklatnya..yang pasti anak-anak suka, maklumla coklat..kita nak buat pun senang, kacau2 & campur je..


Sebelum pergi sekolah makan dulu sebijik sorang, pastu angkut masuk bekas 3 biji sorang, yang tinggal seciput jerla..takpela kan, asalkan anak-anak dapat makan kat sekolah dengan gembiranya..hehe

Resepi : Lilydvalley 

Bahan-bahan ( 15 biji )

  • 1 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 1/4 cawan serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/3 cawan minyak masak- vegetable oil
  • 1 cawan susu segar or susu cair
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • 1/2 cawan choc chip
  • 1 biji telur- pukul sedikit 
 

 Cara-cara

  1. Panaskan oven atau kukusan. Susun mangkuk cupcakes
  2. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan baking powder
  3. Gaul sebati gula, tepung, koko, soda & baking powder
  4. Dalam bekas lain, kacau sebati telur, minyak, susu dan essen vanilla
  5. Masukkan campuran tepung & koko kedalam campuran minyak.
  6. Kacau sebati dan masukkan choc chip. Sudukan kedalam mangkuk cupcakes
  7. Kukus/bakar selama 20-25 minit..Ana bakar je

Kuih Sagu@Bronok

Assalamualaikum..

Wah..sungguh ceria di pagi Isnin ni ek..keluar kuih merah menyala nih..hihi...jom sarapan..masa dok godek2 sagu ni, tawakal je, dok fikir, sah2 kita yang ngap-ngap kuih ni nanti, budak-budak tak peduli sangat kuih-muih citarasa orang lama-lama nih..tapi sebab dah lama peram resepi Mas & teringin nak makan, buat jugakla..


Sebenarnya kuih ni masak malam tadi, bangun pagi ni tinggal kukus kelapa parut kejap & gaul2kan dengan sagu,.tak sangka pulak, si teruna Ana, Akmal ni suka makan, biasanya dia yang paling susah bab-bab makanan nih..memilih sikit..pagi tadi sebelum ke sekolah Agama, dia makan kuih ni je, tak sentuh pun roti goreng telur yang Ummi dia ni buat..siap ambil 2 ketul buat bekal sekali dengan roti manis..sungguh gumbiraaa rasa hati ini..huhu

Kuih Sagu@Bronok
Sumber : Mas Duniaku
Bahan :
  • 1 cawan sagu biji kecil
  • 2 cawan air
  • 3/4 gula pasir - kalau nak manis lagi boleh tambah
  • sedikit pati sirap..Ana guna pewarna merah je
  • 1 helai daun pandan - untuk mewangikan kuih tu
Untuk salut..Ana kukus kejap kelapa + garam tu
  • kelapa parut - agak 2 
  • sedikit garam - digaul sebati dengan kelapa parut
 
Cara :
  1. Rendam sagu hingga kembang.
  2. Panaskan air, masukkan pati sirap, daun pandan dan gula, biar mendidih .
  3. Toskan sagu tu dan masukkan sagu kedalam air yang mendidih tu, kacau hingga sagu menjadi agak 2 pekat dengan api sederhana, kalau masih ada biji 2 putih, tak pe, biarkan. 
  4. Tuang sagu kedalam loyang atau acuan kecik yang telah disapu dengan sedikit minyak, kukus selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga biji 2 putih sagu tu hilang.
  5. Apabila sejuk, keluarkan dari acuan, kalau dari loyang potong ikut saiz yang dikehendaki dan salutkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
  6. Jeng..jeng..boleh dimakan..Mas yang kata...

Sabtu, 22 Januari 2011

KARIPAP Ole-Ole

Assalamualaikum w.b.t..

Pagi Sabtu di bumi Malaysia nan indah & permai ini..hehe..Sabtu yang tetap sibuk lebih dari Sabtu yang lain..kerana harini sekolah rendah tempat anak-anak belajar ni tak cuti, sekolah ganti sempena Cuti Tahun Baru Cina akan datang. Jadi, rutin macam biasala..kenapa epal tu yang lebih2 interframe? haha..sebab rupa karipapku ngak ada cun, letak sipi2 sikit, takpela kan..hehe..


Karipap ni Ana buat dah 2 hari, konon-kononnya nak frozenkan, biar sempat seminggu ke lebih kurang pun dah cukup..tapi tak sampai sehari, keripap frozenku tinggal 10 biji je lagi, itupun sebab nak bagi anak-anak bawa bekal harini..hari-hari uli karipap, mau pitam mokcik nih..huhu..dahla tak pandai sangat, nak kelim renda-renda tu satu hal, terap ikut acuan, bila goreng, tak nampak sangat renda-renda tuh..tapi puas hati sebab sedap..


Pertama kali goreng & hidangkan, Cik Abe dengan selamba berkata.."ini barula karipap.." haha..selama ni buat karipap tak ngam dengan tekak..biar rupa tidak sejelita mana pun, rasa tu yang mebeeleeeesss..Inti pulak Ana buat guna adunan sendiri..rasanya cukup ngam le, bagi tekak kami anak-beranak, spe2 nak cuba dipersilakanlah..hehe

Maklum, resepi kulit tu tokey jual karipap yang bagi, tentulah meletop kan..terima kasih kak Badariah, biarpun berniaga, tapi tak lokek letak sekali resepinya..dah sejuk pun kulit karipap tu tak liat..

Resepi Kulit karipap

Bahan-bahannya :
  • 500gm tepung gandum
  • 400ml air putih dari peti sejuk di campurkan sedikit garam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 2 sudu planta
  • 1 sudu shortening
Caranya:
  • Panaskan minyak masak & planta hingga mendidih..
  • Masukkan tepung dalam mangkuk & curahkan minyak panas tadi & sebatikan..
  • Masukkan air sambil di uli sampai doh sebati & x melekat di tangan..( sekira melekat sambil uli ambil tepung sapu di tgn & campakkan dalam doh..uli sampai licin )
  • Rehatkan adunan selama 5 minit..
  • Bolehlah terap doh tadi...guna acuan karipap & masukkan inti...
  • Dah siap leh goreng...& sekiranya inginkan dijadikan frozen food..gorengkan ia sekejap saja...

Inti Karipap
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :
  • 500 gm ubi kentang/keledek - dipotong dadu
  • 180gm daging/ayam - dikisar
  • 100gm bawang besar - dikisar
  • 25 gm serbuk kari
  • secukup garam
  • sedikit daun kari - dicincang halus
  • sedikit air secukupnya 

Cara-cara :
  • Tumis bawang kisar, serbuk kari & daun kari, kacau sehingga naik bau.
  • Masukkan daging/ayam kisar, gaul sebati,biar sehingga daging/ayam garing, kalau tak garing, inti jadi tak sedap.
  • Masukkan sedikit air (sikit je, terlebih kang lembik pulak kentang/keledek tuh).
  • Biar sehingga empuk.
  • Masukkan garam, kacau lagi sehingga airnya kering & kentang serta daging/yam benar2 empuk.
  • Angkat & sejukkan. bolehla diguna.


Jumaat, 21 Januari 2011

TEMPE SIRA BERMADU

Kudapan sihat & istimewa untuk anak-anak..ibu bapak yang bukan kategori anak-anak pun buleh je join semulut 2..sedap, rasanya ala-ala kuih bepang..kenal tak? ala yang kacang tanah tu...Ana ambil resepi ni kat Majalah Keluarga Februari 2011, Tempe Sira Manis, kita tukar nama sikit..kira baru keluarle buku ni..


Dikongsikan pula kat sini, sesiapa yang nak cuba bolehla buat, anak-anak pasti suka, lagipun snek sihat ni kan..

Resepi TEMPE SIRA BERMADU:
Bahan-Bahan
  • 2 keping tempe (potong kiub)
  • 2 sudu makan gula
  • 1 sudu makan madu..Ana guna madu asli
  • 2 sudu mkan sos cili
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • garam secukup rasa

Cara-cara :
  • Bawang ditumbuk halus
  • Goreng tempe hingga garing, ketepikan.
  • Tumis bawang yang ditumbuk sehingga garing.
  • Kemudian masukkan sos cili, gula dan madu. Biarkan sehingga likat, kacau selalu.
  • Kemudian masukkan tempe & garam, gaul mesra. Jgn lama sangat, nanti hangit..
  • Angkat & hidangkan.

JOM BERKENALAN...

1 hari tak buka blog...hmm ada yang 'ngetag' nak berkenalan la...haha..2 lak tu..kira Ana jawab skali harung le  Kak Nor & Kak Yus yer...kak Nor ada bagi bunga sekali tu, kak Yus takde ke nakbagi kek keju ke..hehe..terima kasih buat akak-akak berdua ni yer..meh kita berkenalan..



Apakah status anda?
Status: sudah bersuami..haha..ye, Ana adalah seorang suri bagi suami terchenta, permata hati kepada 4 cahaya mata, & bakal menyusul yang ke-5, InsyaAllah.
Sama juga dengan Kak Nor, sejak celik mata sampai nak tutup mata..kerja..kerja..kerja..bila bangun pagi ni dah berkira-kira apa nak masak tuk hari esoknya..haaa..tidur malam pun belum dah tahu apa yang akan keluar kat meja makan esoknya..hikhik
 
Ceritakan tentang diri anda?
Tentang diri? Takada apa-apa yang istimewa macam orang lain, tapi setiap insan & makhluk Allah itu tetap istimewa kan..

Ana seorang surirumah sepenuh masa yang berusia 31 tahun, title ini dah Ana pegang sejak 2 bulan selepas kahwin sehingga sekarang hampir 9 tahun usia perkahwinan. Ibu kepada 2 anak lelaki, yang sulung berumur 8 tahun, ke-2 7 tahun, ke-3 & 4 dalah perempuan masing-masing berusia 5 & 1 tahun 5 bulan, sekarang sedang hamil anak ke-5 lebih kurang 2 bulan..hehe..

Pendidikan tidaklah setinggi awan, tapi tingkat bangunan je lebih tinggi..hihi..cuma berkelulusan Sijil Ukur Tanah dari Politeknik Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan, Pahang..ada yang terkojut eh..si ibu ni pandai ukur tanah ke? hihi..dah lama tinggal ukur-mengukur ni, yang tahu & lebih pakar sekarang hanyalah ukur berapa inci periuk, ukur besar kecik loyang & kira berat tepung & bahan-bahan rempah..kihkih...

Namun, sejak ada anak-anak & sedang melalui fasa-fasa getir hidup seorang ibu di dunia yang semakin mencabar ini, Ana masih cuba untuk belajar & terus belajar ilmu yang perlu bagi mendidik & membantu anak-anak, selain mendalami ilmu kerohanian untuk santapan jiwa, juga untuk terus gagah berdiri di bumi Allah nan luas ini...

Cerita Tentang Blog Anda...
Blog ini begitu bermakna buat Ana, walaupun tidak sehebat blog rakan-rakan lain, tapi rasanya dalam ni bergema tinta tanpa suara yang menggambarkan suara hati kita kan..ada tentang perihal anak-anak, keluarga, masakan yang tah hape2 pun ada..hehe..InsyaAllah akan cuba juga menyelitkan info-info berguna untuk dikongsikan bersama
 
Apa pandangan anda tentang dunia blog?
Sungguh teruja..ye..seronok sebab dapat berinteraksi tanpa suara di alam maya..macam-macam ada, ilmu masakan, ilmu kekeluargaan, ilmu teknologi...info2 sihat & sebagainya..sama-sama kita manfaatkan ye..

Nasihat anda pada rakan-rakan yang baru nak buat blog..
Tahniah jika ada yang terfikir yang nak buat blog, tetapi pandai-pandaila berinteraksi sesama rakan bloggers..jangan ada yang mencemuh & mengutuk sesama sendiri, sebarkan ilmu yang bermanfaat agar sama-sama beroleh berkat..dah buat blog jangan lupa singgah sini & bgtau ye, boleh tambah kenalan...

Nyatakan keunikkan yang ada pada blog anda?
Unik? Haih..takde yang uniknya, biasa-biasa jer..tp rasanya yang uniknya sebab ada gak gambar-gambar tak cantik yang Ana letak, orang lain mana ada.....kira unik le kot..kekekeke

Sampai bile hendak menulis blog dan impian anda dalam dunia blog?
InsyaAllah, sampai terdaya jika diizinkan Allah & dipersetujui oleh si dia..
Impian..harapan Ana blog ini dapat menyambung silaturrahim antara kita, biarpun tidak bersua muka, tapi cukuplah bait-bait kata yang diungkapkan di dalam blog mentafsirkan isi hati kita..

Harapan juga agar tinta blog ini akn dapt di"dengari" oleh anak-anak Ana sepanjang jalan mereka, biar suatu hari nanti, mereka tahu apa yang Ummi mereka telah lalui & tahu apa yang ,mereka perlu tahu..semoga blog ini juga dapat "berbicara" bagi pihak Ummi mereka suatu hari andai usia tidak lagi dipanjangkan Allah, sekurang-kurangnya dapat juga tinggalkan sesuatu yang dapat dilihat & dibaca..

Tag rakan2 yang anda nak kenal sangat..
Nak sangat-sangat kenal sesiapa yang berkunjung ke blog Ana nih, tapi syarat nak 5 je kan..sapelah gamaknya ek...sila cek nama anda...
 

Sudi-sudikan diri anda berkenalan yer....hehe

Bunga dari Kak Nor..terima kasih kak..

Rabu, 19 Januari 2011

SUPER WHITE SOFT BREAD

Assalamualaikum...

Pagini tayang roti lagi..hari-hari bikin roti muka pun dah macam roti..hehe..apa nak buat, tak keluar roti kang ada yang ugut2 manja nak jual balik En.BM tuh..kekekee..tak rela u...tapi sbnrnya memang kena buat roti, sebab kalau tak buat pun dah tentu Gardenia jugak yang akan dibeli..baik buat kan..

sbnrnya roti ni warna putih tau, nampak brown sbb cahaya lampu...

Kalini Ana skodeng lagi resepi dari Ros..& bakar terus guna breadmaker, hasilnya tak cantikla (pandangan luarannya), mungkin sebb adunan tu sikit,, tak memenuhi dasar loyang BM tu, bila siap, senget-senget jadinya..tapi roti tu sedap makan sambil cicah teh'O / kopi'O panas..

Nak kongsi kat sini pula, nanti boleh cuba lagi bakar dalam sandwich loaf pan..belum beli lg..hihi..

super white soft bread..Rosjintanmanis

Bahan-bahannya :
  • 250 gram tepung roti
  • 15 gram butter ( boleh ganti dengan shortening)
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 1/2 sudu kecil yis kering
  • 160 ml air suam ( ros letak 80 ml air suam, 80 ml susu segar)

( klu nak letak 1 sudu kecil bread softner atau bread improver pun boleh-tp ros tak letak)-tak letak gak

Caranya
1. Masukkan semua dalam Breadmaker dan pilih menu roti putih dan tekan ON je, tunggu dan bila dah siap dibakar boleh terus dikeluarkan dari acuan dan sejukkan, potong ikut kepingan yang dikehendaki .

2. Jika tiada Breadmaker, uli semua bahan dalam bekas adunan hingga menjadi doh, uli hingga tidak melekat pada jari, selepas itu masukkan doh dalam plastic bersih dan ramas selama 5 hingga 10 minit.

3. Selepas itu, perap doh selama 40 minit, kemudian tumbuk doh , keluarkan angin dan uli sekali lagi, bahagi doh pada 2 bahagian dan letak dalam acuan sandwish loaf, biarkan doh naik 2 kali ganda dan bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit, sesuai dijadikan sarapan atau menu minum petang,

Selasa, 18 Januari 2011

SAMBAL BELACAN ggrrrrrrrr!!!

Intai-intai resepi simple sambal untuk cicah dengan ulam salad & timun, nampak dah banyak hari Kak Rosaliza tayang, katanya resepi datang jauh nun dari Jepung..nape ada ggrrrrr?? sebab pedas yang amat bagi Ana ..hihi...sedap le sambal ni,  tambah-tambah lagi Cik Abe Ana ni dah lama benor tak makan sambal belacan, asyik2 bini dia ni hidang budu jer..huhu..bukan apa, malas nak menumbuk batu lesung tuh..kekekee..tetiba semalam terrajin lak, teringatkan dia yang dah lama request..kang biar lama-lama permintaan tak ditunaikan, jatuh derhakan lak kita nih..huwaaa..ampoonn..takmo..takmo..


gggrrrrrrrrr...*pedasss..*

 

Dapat banyak jugak ni, tambah lagi dok makan berdua je..adik & anak buah yang dok sini sebelum ni dah pindah, sorang masuk rumah sewa, sorang lagi masuk asrama..tak lama lagi habisla ank buah tu, & akan bertolak ke Jepun selama 3 tahun, kontrak kerja sambil belajar kat sana..Mara yang tanggung..bestnya..nanti nak soh dia g jumpa Hana la..heheh

kombinasi yg terpilih..ikan pekasam goreng dari Lumut..

 

Copy jela dari dapo kak Rosaliza ek...makacih kak..nah ambik sambal nih, ada belen lagi...hiiii

 

Bahan-bahan ( 4 org mkn )..(kat rumah ni 2 orang je makan..)

  • satu mangkuk kecil chili padi
  • 3-4 biji bwg merah
  • setengah genggam ikan bilis - yg dh kupas yer
  • 1-2 inci belacan
  • garam secubit
  • pak aji - klu suka. klu tk suka bleh gantikan ngan gula secubit
  • 2 sudu minyak masak
  • limau kasturi - hana xde limau kasturi so lemon jek yg ada. tp dcadangkan lagi sedap ngan limau kasturi..Ana perah air asam limau nipis jer..

 

Cara-cara

  1. Potong bwg. Chili padi belah dua (tips supaya tk meletup masa goreng)
  2. Panaskan minyak. Masukkan bwg,cili padi, ikan bilis n belacan.. goreng lebih kurang 5 minit atau hingga layu.bau belacan goreng mmg sodappp....
  3. Angkat. n masukkan dlm lesung. tambahkan garam n pak aji/gula n limau kasturi yg dah dipotong2. Tumbuk limau ngan kulit2 skali. klu tk suka tk yah la.. amik jus nyer jer..
  4. ok siap! bleh la dihidang sebagai pencicah ngan ulam2an... atau ngan sayur air/bening n ikan masin...SEDAPPP!!
  5. SeLamaT MencuBe.

AMARAN : SEDIAKAN TISU / TUALA UNTUK LAP HIDUNG & MATA SEMASA MEMAKAN INI SAMBAL...!!!
 

ROTI MARBLE COKLAT

Assalamualaikum w.b.t.

Apa kabo semua yg jalan2 sini ek? Harap2 sihat hendaknya ya..Roti lagi..lagi-lagi roti..haha..bagi canle Ana pulun menu roti ni dulu buat sementara waktu ni ye..hari-hari kena buat roti, anak-anak suka makan, senang juga nak bagi diaorang bawa bekal ke sekolah, maklumla, pagi petang, kadang2 pening juga nak fikir, nak bagi bekal apa kat Adam & Akmal ni..kalau roti laju je budak-budak ni sanggup..hehe..

lembut & gebu...

Kali ni Ana cuba buat marble, adun ala-ala tocang tapi tak semuala adunan ni dimarblekan, saja nak cuba kelembutan jari jemari ini, boleh ke tidak jalin roti..haha...rasanya boleh le takat paras leher je..nak kena praktis lagi  ni..lagi??..ish..tapi dengan sepenuh hati nak bgtau, bg yang tak tahu la..sungguh lembut ini roti, kalah roti gardenia yg kita beli kat kedai..kalini Ana tak letak susu tepung, cuma uli 2 kali..bukan saja2 nak uli 2 kali tau..(kang ada yang perli lak.terlebih ghajin ke hape..) hihi..masa doh siap uli tu Ana tengah masak utk mkn mlm, jadi tkut pulak doh tu terperap lama sangat, tak sempat nak bentukkan..bantat ke hape..eh..roti ada bantat ke?..tu sape2 kena tolong jawab ye..hihi

tolong jangan ambik!!

Adunan Basic Dough Bun dari Kak Nor tu, & cara tocang tu Ana ambik kat blog Ros..selebihnya Ana buat ala-ala finger bun, cuma dalamnya ada letak inti kaya sikit, yang lain tu buat ala-ala marble le jugak finger bun tu..rupa takde cun sangat tapi cukup kembang lobang idong bila anak-anak teruja tengok..haha..adeess..

Yang tinggal sekarang cukup2 nak bagi Hannah makan (tupun seketul je tau..) yang selebihnya nak simpan utk Adam & Akmal bawa ke sekolah tengahari nanti..Ummi diaorang makan sikit2 pun takpela..hehe..

jemput sarapan..cicah air kopi susu...heee

Resepi Basic Dough Bun Kak Nor tu dah ada kat SINI, anda boleh tengok juga kat SINI..cara nak dandan roti tu boleh tengok kat SINI terima kasih buat penyumbang resepi & cara-cara diadun roti tu..hari2 selongkar dapo sifu-sifu niih...agak-agak bersepah tak? hehe...

Selamat Menjamu Selera..(",)