07 Januari, 2011

APAM GULA MELAKA

Ramai yang suka makan apam buat sarapan kan? Kali ni Ana buat apam lepas semua dah clear..budak2 dah g sekolah & incik asbend dah ke tpt kerjanya..hihi..Elok je siap, anak-anak balik dari sekolah agama, ngap..ngap..4 5 biji, pastu bagi diaorang bekal ke sekolah petang lak..yang tinggal ni pun ada 6 biji, sempat ke tak ni nak buat minum petang dengan Cik Abe petang nih tak tau ler..hehe..


Adunan ni Ana dapat dalam 18 biji, tapi hanya 1 biji yang sanggup tersenyum..yang lain muram jek..heheh..


Resepi di'copy' di rumah : Izah. tayangan ada juga di rumah .Mas

APAM GULA MERAH

Bahan :
  • 125 gm gula pasir* saya letak 100gm
  • 125 gm gula Melaka - dipotong kecil2 * saya letak 100gm
  • 150 ml air
  • 250 gm tepung gandum
  • ½  sudu teh soda bikarbonat
  • ½  sudu teh yis (bancuh dengan sedikit air suam)
  • 1 biji telur
  • 100 ml minyak masak
  • Papercup secukupnya. *Ana tak guna pun
     

Cara :
  1. Sediakan acuan dan panaskan kukusan.
  2. Masak air bersama gula pasir dan gula Melaka hingga hancur. Tapis dan sejukkan.
  3. Ayakkan tepung gandum ke dalam bancuhan air gula. Gaul hingga sebati dan rata.
  4. Masukkan soda bikarbonat, yis dan telur. Kacau hingga sebati.
  5. Tuang minyak sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
  6. Tuang adunan ke dalam acuan dan kukus selama lebih kurang 15 minit atau hingga masak (bergantung kepada saiz acuan).
siap tersenget2 naiknya..hehe..

Nota Izah:
  • untuk dapatkan apam yang senyum kena letak dalam papercup atau jika guna acuan, jangan sapu minyak dalam acuan tu.
  • jangan tuang adunan ke dalam acuan atau papercup sampai penuh, biar berbaki suku dari acuan atau papercup sebab adunan akan naik nanti.
  • kukus dengan api kuat dan jika air kukusan berkurangan, tambah air panas dalan bekas mengukus tu .
  • tunggu air kukusan betul2 mendidih baru masukkan adunan apam yang hendak dikukus dan lapik penutup dengan kain dan pastikan penutup ditutup kemas.

Lemak "KaMun" Cendawan & Tenggiri Pedas

Assalamualaikum...
 
Hari dah meghampiri senja jugak harini masuk dapo...heheh..pelik ke nama "KaMun" tuh? Sebenarnya ini menu makan malam semalam. "KAMUN"..sebenarnya sayur timun campur kacang panjang..saje nak pendekkan citer..huhu...jgn marah ye...nak gandingkan dengan sayur tu Ana masak Ikan tenggiri goreng pedas..


Menu sayur sebenarnya jumpa kat Mamajay, petang semalam ternampak MamaJay tu yang buat, tengah cari idea nak masak, laju je tengok semua bahan ada, maka jadilah masakan yang simple tapi sedap la, lagipun dah agak lama juga tak buat masak lemak sayur ni..

Tenggiri Pedas :

Bahan-bahan :
  • 1 ekor ikan tenggiri sederhana besar
  • Garam & kunyit (utk perap ikan)
  • 1 senduk cili kisar
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia *
  • 1 labu bawang besar * potong bulat
  • 1 biji tomato * potong 4 / 6
  • sos tiram
  • garam & gula secukup rasa
Cara-cara :
  • Perap ikan yang dipotong dengan garam & kunyit
  • Goreng dalam minyak panas sehingga separuh garing, angkat & ketepikan.
  • Keluarkan minyak gorengan ikan tadi & tinggalkan sedikit utk menumis.
  • Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar, kacau sehingga naik minyak.
  • Masukkan sos tiram & sedikit air jika suka.
  • Kemudian masukkan pula ikan yang dah digoreng tadi bersama bawang besar & tomato.
  • Rasa garam & gula..secukup rasa..kacau biar airnya agak kering & bolehlah diangkat.
 
 Masak Lemak "KaMun" ..hehe


 Bahan-bahan :
  • 5 urat kacang panjang *dipotong serong
  • 1 batang timun *dipotong memanjang
  • 2 1/2 cawan santan sederhana pekat
  • segenggam ikan bilis
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 biji lada merah *dibelah 2
  • garam secukup rasa
  • 1 keping asam keping
  • Cendawan Tiram

Cara-cara :

  • Tumbuk sehingga lumat bawang merah dengan ikan bilis.
  • Satukan kesemua bahan2 (kecuali cendawan) kedalam periuk dan masak sehingga sayur empuk.
  • Kacau selalu di atas apai sederhana kecil..Bila dah mendidih masukkan cendawan, kacau2 seketika & bolehla di angkat
SELAMAT MENJAMU SELERA (",)

06 Januari, 2011

BEST CHOC MOIST CAKE

Kek ni diminta oleh biras untuk harijadi anak bujangnya yang jatuh pada 31 Disember lepas..harini baru nak tayang...ngeh..ngeh...malas ke hape nih?


Kek ni sedap, bahan simple & kejadiannya cukup besar, sesuai sangat nak buat makan2 ramai2..sempatla rasa sikit masa datang ke majlis haritu, kami sampai pun dah lewat, kek dah tinggal seciput...dalamnya Ana layer dengan buttercream resepi Kak Nor, kemudian letak lagi filling blueberry.. 


Abaikanle deco yang keras tangan tuh..asyik2 bunga cina je keluarnya..hehe..buttercream yang sedap, senang nak guna. Atas tu Ana buat plate choc., masa nak letak atas kek, patah pulak..jadi tengah2 yg patah tu letakle blueberry filling..nampak pelik kan? Huhu..tp kata empunya yg order..sedap..bila nak balik, jiran biras tu datang tanya & risik2 "kalau nak tempah macamana?" ..hehe..rezeki InsyaAllah..

Copy : Kak Wattie
BEST CHOC MOIST CAKE
By courtesy of Allrecipe.com - tks yer

Ingredients :(loyang 9 inci)
  • 1 cup margarine
  • 1 3/4 cup sugar
  • 3 eggs
  • 2 1/2 cups multi-purpose flour
  • 6 tblspn unsweetend cocoa powder
  • 1 1/2 teaspn baking soda
  • 1 1/2 cup fresh milk
  • 1 1/2 teaspn vanilla essence
  • 1 teaspn salt

Instructions :
1. Preheat oven to 175 Deg Cel.
2. Grease and line 9x13" pan.
3. Sift together flour, baking soda, cocoa powder and salt.
4. Cream together margarine and sugar until light and fluffy.
5. Beat in eggs one at a time, then stir in vanilla.
6. Beat in flour alternately with milk, mixing just until incorporated.
7. Pour batter into pan and bake for 40-45 mins. Allow to cool on a wire rack. Garnish as desired.

Buttercream Kak Nor:
Buttercream (My Style)
~ utk melepa/sapuan atas/keliling kek

  • 250gm butter
  • 75gm shortening
  • 125gm gula icing
  • 1 sudu kecil vanila
Cara:
  • Ayak gula icing 2 - 3 kali. Asingkan yg kasar jika ada.
  • Pukul butter dan shortening hingga kembang dan masukkan gula icing sedikit demi sedikit.
  • Pukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.
  • Masukkan vanila dan pukul lg hingga sebati.
  • Boleh la digunakan utk mendeco.

*Kalau utk membentuk roses/swirl dll
gula boleh ditambah hingga sukatan menjadi 200gm atau lebih
lebih banyak gula digunakan lebih kental BC yg dihasilkan.

* Kalau nak buat chocolate/ganache buttercream:
(tambahkan kedalam adunan buttercream yg basic td)

100gm cooking chocolate

cairkan secara double boil dan sejukkan sebentar.
Masukkan dlm step terakhir bila adunan BC dah cukup kembang.
Pukul hingga sebati lebih kurang 3 - 5 min.

Tip2 dlm membuat BC:
1. gula icing hendaklah diayak 2 - 3 kali utk mendapatkan gula yg betul2 halus supaya tekstur BC kita halus dan cantik
2. kaedah memukul/beat BC - jgn guna kelajuan tinggi, biarlah dlm kelajuan sederhana supaya BC kita kembang dgn elok dan sekata
3. utk mendapatkan BC yg lebih kental, tambahkan sukatan gula dlm adunan.
4. penggunaan shortening dlm adunan membuatkan BC kita lebih putih dr menggunakan butter secara keseluruhannya.
5. Suhu persekitaran boleh memberi kesan gak pd BC kita. Kalau cuaca panas sgt boleh menyebabkan BC kita mudah menjadi cair.



Terima kasih buat Kak Nor & Kak Wattie utk ke 2-2 resepi ni..rasanya siapa2 yang nak buat kek makan ramai2 sesuai le...

Dadar Daging Mayonis Berkentang

Assalamualaikum teman2...uiks..dah nak senja baru boleh bersiaran, inipun anak2 dah ke sekolah & yang kecik dah tidur..dapatle kejap merewang kat sini..nak tayang2 sarapan & bekal untuk anak-anak harini..:)

Ini versi bukan anak-anak punya yea..hihi...

Bangun pagi tadi rasa macam nak buat sesuatu yang lain buat anak-anak bekal ke sekolah agama, jadi terhasillah menu yang agak panjang namanya ni tapi pendek je cara buatnya..tak tahula kalau pernah ada yang letak resepi macamni kot sblm ni, harap maaf yea..ini cuma percubaan & pe"neraian" terhadap bahan2 yang ada dlm esbox bersama pan kecik baru Ana...hihi..

nak letak camni pun boleh aje..

Inti Daging :
  • 1 mangkuk kecil daging kisar -jenam Ramly
  • 1 biji kentang - dipotong/cincang halus
  • 3 biji bawang putih - di cincang halus
  • 1 sdb cili kering dikisar..jika suka
  • Sos tiram
  • Sos tomato
  • Sos cili

Cara-cara :
  • Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga garing
  • Masukkan cili kering, sos tiram, sos tomato & sos cili. Kacau2 sehingga mendidih.
  • Masukkan daging kisar bersama kentang & sedikit air. Kacau sebati.
  • Tambahkan air jika suka, masukkan garam & gula secukup rasa. 
  • Kacau2 rata sampai airnya kering & daging serta kentang  empuk 
  • Bolehlah diangkat & ketepikan
Inile rupanya lebih kurang...

Dadar mayonis :
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar mayonis
  • sedikit serbuk lada sulah..jika suka.
**Kacau bersama semua bahan  tersebut.

Cara-cara :
  • Panaskan pan ( tak melekat) & masukkan adunan telur tadi, ratakan.
  • Letakkan seberapa bnyk yg kita nak inti daging tadi di atasnya.
  • Boleh ditutup permukaan pan agar masak sekata.(Blh juga terbalikkan)
  • Angkat & boleh digunakan bersama roti burger atau apa2 aje..
 SELAMAT MENJAMU SELERA

05 Januari, 2011

KARI AYAM KERISIK

Menu untuk tengahari & malam ni..resepi dari majalah SDK tahun 2006..dah ubah2 sikit ikut kesesuaian bahan2 yang ada & berapa mulut nak makan..buat banyak2 nanti tak habis pulak kan..

maaf gambar krg memuaskan, snap masa anak2 nak mkn tadi..

Sedap kari ni mungkin sebab ada kerisik..baunya harum menusuk..heheh..meh kita layan resepinya, kot2 ada yang nak cuba..Oh ya..ada sape2 buat roti tak harini? Nak mintak sikit, nak cicah kari..hihihiii

Resepi Kari Ayam Kerisik Ana
Bahan-bahan :
  • 3 biji ubi kentang, dibelah 2
  • 1/2 kg ayam, dipotong & bersihkan
  • 4 sudu besar rempah kari ayam/daging @ 1 peket kecil
  • 4 ulas bawang merah kecil *
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia * (bhn2 bertanda * dihiris halus)
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1/2 keping gula melaka
  • 200 ml santan kotak dicampur 200ml air @ ikut kepekatan yang diingini
  • kerisik dari 1/2 biji kelapa @ setengah peket kecil (paket 40 gm)
  • Garam & gula(jika suka)
  • Minyak utk menumis

Cara-cara :
  • Tumis bawang yang dihiris halus bersama bunga cengkih, kayu manis & bunga lawang.
  • Kacau2 sehingga naik bau.
  • Bancuh rempah kari dengan santan & halia.
  • Masukkan ke dalam bahan tumisan tadi & dikacau2. Biar hingga pecah minyak.
  • Masukkan kentang bersama ayam & sedikit air @ santan cair. Kacau sebati.
  • Tambahkan gula melaka & santan yang selebihnya tadi,  Biar hingga ayam masak & kentang empuk.
  • Masukkan kerisik, kacau2 bagi rata.
  • Tambahkan garam & gula (kalau dah letak gula melaka, gula tak payah letak )
  • Angkat & hidangkan

SELAMAT MENCUBA...

BEKAL ANAK-ANAK...berbaloi ke??

Assalamualaikum..

Kesibukan yang amat sejak bukak sekolah ni, pagi2 lagi dah siapkan sarapan & bekal sekolah agama anak teruna berdua tu..tak ketinggalan juga si puteri yang nak ke tadika..lepas je selesai & semua dah berangkat ke sekolah & tempat kerja, masak lagi untuk makan tengahari merangkap makan malam..hehe..buat bekal lagi untuk sekolah kebangsaan..ada yang mengomel..BERBALOI ke buat bekal? Baik beli je..macam2 anak boleh makan..Hmmmm....
bekal Adam & Akmal

Bagi Ana & suami..memang berbaloi, kalau bab kos bahan, mungkin naik sikit sebab bila buat sendiri makanan untuk keluarga, macam2la yang nak letak..itu kena ikut citarasa anak-anak yang nk makan kat sekolah, bagi diaorang selera..berbaloi2 sebab anak2 dapat makan hasil air tangan ibu dia..halal segala bahan & cara penghasilannya..InsyaAllah..kalau kena gaya, lebih jimat sebab beli barang dlm kuantiti yg agak banyak dgn harga lebih murah..ramai dapat merasa.
contoh makanan yang anak2 Ana bawa ke sekolah

Kalau yang beli, kita sendiri tak tahu apa yang orang letak, siapa yang buat..maunya bibik-bibik yang merantau nak cari duit lebih? Kdg2 ramai yg keliru mana orang Islam mana yang tidak, dari segi rupa, sama sahaja, baik pakaian pun begitu jugak..Tak ke naya anak-anak kita yang suci bersih hatinya kena makan hasil dari yang tak tahu "hallalan toyyiban"nya kat mana..jadi buat ibu 2 & juga bakal ibu2 yang suka masak2 tu buatla bekal ringkas utk anak-anak nak ke sekolah..niat dalam hati kita beserta selawat kepada Yang Esa..agar diberkati makanan yang dimasak dengan penuh kasih sayang itu..

Bila anak-anak dah terbiasa bawa bekal, duit belanja RM1.00 yang kami bekalkan akan pulang ke rumah & masuk dalam tabung..apa kata anda? BERBALOI kan? (",)

03 Januari, 2011

AYAM SOS HITAM BERAMPAI

Hari pertama persekolahan, pagi sampai tengahari dapur jela tempat paling sesuai..dengan sarapan..bekal anak2 ke sekolah agama & makan tengahari sebelum anak2 nak ke sekolah rendah lak..sambil2 tu berbekal jugak...bekal yang ringan & mudah je, roti..hehe..


baru pagi tadi nampak menu ni kat rumah kak Yatie..terus buat, maklumla, budak2 senang sikit nak makan lauk ayam..buat bagi ada kuah2 sikit...cuma kak Yatie buat ada kacang panjang, Ana takde stok, letak lobak & tomato je

Sumber : Kak Ummi
Tertawan di rumah : Kak Yatie

Bahan-Bahan
  • 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 inci halia - dipotong nipis
  • 1 batang serai - diketuk
  • 3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) - kicap ni mmg hitam pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
  • sedikit air
  • 5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg.*Tak letak
  • 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong..*Tak letak
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
  1. Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  3. Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
  4. Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
  5. Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
  6. Angkat dan hidangkan.
 Selamat Mencuba 

**maaf...kat gambar tu silap edit..*hitam 2 kali? *..heee

    AYAM KICAP BEREMPAH HARUM

    Menu yang dimasak tengahari semalam, membawa ke makan malam..hehe..memang kalau hari cuti, masak sekali je,pastu pandai2la nak panaskan ke, nak makan ke tak nak ke..janji ada lauk nak makan kan..


    Mas dah buat, rasanya masa masak tu sama kot, cuma Mas dah tayang awal2 lagi..heheh..sedap kan Mas? Ana buat berkuah sikit, sebab nak ambik kuahnya tu gaul dengan nasi,(masa mkn tghri tu Ana mkn ngan ank2 je..incik somi ada jemputan kenduri..hehe..) ..tapi bila nak mkn malam kenala mask sayur & kuah sikit sbb Cik Abe nak makan sama....


    Terima kasih buat Makcik Izah yang mengesyorkan menu nih..errr..makcik?? ngeh..ngeh..jangan marah yea Izah...nanti kena jual...Rasanya ai lebih 'makcik' dari u tau...

    Sumber : Kak Dayang
    Copy : Izah, Mas
     
    Bahan :
    • 1/2 ekor ayam (dipotong dan digoreng 1/2 masak)
    • 1 sudu besar kicap pekat
    • 2 sudu besar kicap manis
    • 1 sudu besar sos tomato
    • 1 sudu besar sos tiram
    • 1 sudu besar sos lada hitam - optional 
    • 1 sudu makan cili giling 
    • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk halus)..*Tak letak
    • 1 sudu kecil serbuk jintan putih..*Tak letak
    • Rempah tumis (bunga lawang, cengkih, kayu manis, pelaga)
    • hirisan daun sup secukupnya - * tak letak
    • sedikit garam
    Bahan kisar :
    • 1 labu bawang besar
    • 3 biji bawang merah
    • 3 ulas bawang putih
    • 1 batang serai
    • 1 inci halia
    • 1/2 inci lengkuas
    Cara-cara :
    1. Sediakan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis rempah dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Kemudian masukkan pula cili giling dan tumis lagi hingga pecah minyak.
    2. Masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. Barulah dimasukkan ayam yg digoreng 1/2 masak tadi. Jangan lupa tambahkan air secukupnya. Kacau hingga mendidih. 
    3. Masukkan lada hitam, serbuk jintan putih, sos lada hitam, kicap manis, garam dan daun sup. Kacau lagi hingga ayam masak sempurna. (boleh tambah kicap, air mengikut citarasa sendiri)
    4. Hidangkan panas-panas setelah masak. 

    02 Januari, 2011

    PANCAKE...luluskah??

    Assalamualaikum & selamat berhujung minggu..

    Percubaan pertama buat pancake, agak2 jadi ke ni wahai "sipu-sipu pancake?"..hehe..hari2 tengok sana sini buat pancake, tak berani nak cuba bkn sbb apa, sebab takde pan yang comel kecilnya, yang ada semua besar2 gedabak, silap2 pancake jadi telur dadar..haha...


    Jadi semalam pergi beli barang2 dapur, jumpa la pan kecik tu, kecek-kecek sikit Cik Abe tu, kata nak buat lempeng @ pancake cantik2 sikit guna pan ni, pastu permohonan diluluskan..apalagik..rembat jela 1, huh!! kecik2 je pun dah dekat RM10.00...hihi...


    Rasanya resepi ni asas kepada pancake kot, dalam banyak2 resepi yang Ana jumpa, ni jela yang guna bahan2 biasa, kat rumah takde tpg naik sendiri, yg ni guna tepung gandum...jumpa pun pas jelajah dari 1 negara ke 1 negara..last2 balik Malaysia sampai Ganu baru berkenan dgn rspnya..cuma Ana tak buat gulung, buat biasa2 je..mintak halal copy rsp kat sini ye Kak Nor..t.kasih..

    PANCAKE ROLLS by Lydia@Skyblue..
    Copy : Kak Nor@Secubit Garam

    Ingredients (makes 6):
    1 cup All purpose flour
    1 tbsp White sugar
    1 tsp Baking Powder
    ½ tsp Baking Soda
    4/5 cup Milk..*Ana bancuh susu tepung dengan air
    1 Egg, beaten
    ½ tsp Vanilla Extract.*Ana guna esen vanila jer
    ½ tbsp Cooking Oil
    Pinch of salt

    Fillings (suggestion):
    Sliced Cheese
    Jam
    Kaya
    Red bean paste
    Methods:
    1. Sift together flour with baking powder and baking soda, set aside.
    2. In a mixing bowl, bring together all other ingredients, mix until well blended.
    3. Stir in sifted flour and mix until just combined.
    4. Heat a non-stick pan on low heat, transfer one-sixth of the batter into the pan. Cook until bottom is golden brown.
    5. Remove from pan. When is cool enough to handle, place a slice of cheese on top or spread jam/kaya and roll it up. Set aside to cool with seal side down, this will help the roll to keep in shape.
    6. Cut into serving size, also to reveal the beautiful pinwheel pattern. 
    ** Ana guna cara Kak Nor, guna 2 pan, supaya cepat siap
    Pstt: kalau ada rsp2 yang simple2 jgn lupa bgtau yer,,hehe...

    01 Januari, 2011

    01 JANUARI..ada apa tarikh itu?

    Assalamualaikum...

    Salam manis & mesra buat teman2 & sahabat yang singgah ke blog yang tak seberapa nih...harini, Ana nak letak entry yang berkaitan dengan tarikh 01 Januari...ada apa dengan tarikh tu? Tahun baru? Tidak!! Tak ada apa dengan tahun baru omputih ni, sebab kita dah sambut Tahun Baru Hijrah kan...cukuplah tu..tarikh ini ada kena mengena dengan teruna Ana yang manis nih..hehe..



    "Tarikh yang sungguh senang nak ingat ni memberi cukup makna buat kami suami isteri, kerana pada tarikh keramat inilah, buat pertama kalinya kami bergelar ibu & bapa..pada waktu inilah lahirnya zuriat kami yang pertama..Muhammad Adam Firdaus pada 01 .01.2003,..tepat jam 01.15 pagi,  dalam keheningan pagi di sebuah Hospital Besar, negeri Kelantan Darul Naim.
    Kehadiran zuriat pertama penyambung tali kasih kami ini dilahirkan awal 2 minggu dari tarikh jangkaan sebenar..tak disangka, sakit untuk bersalin seawal jam 9 malam 31 Disember 2002, berlarutan hingga ke tarikh yang lain..Alhamdulillah, biarpun sakit tidak dapat diungkapkan dengan kata-kata, kehadirannya cukup bermakna, dialah bayi pertama yang dilahirkan pagi itu di Hospital berkenaan..

    Saat sakit tidak tertahan, terdengar ungkapan Doktor yang merawat, "anak awak ni nak lahir tahun lain, dia taknak keluar lagi tu...sabarla yea, tahan dulu" huhu..orang sakit soh tahan?..hehe...peritnya bila teringat...

    Sekarang genaplah usianya 8 tahun, seorang anak yang pintar (boleh baca suratkhabar seawal 6 tahun), suka ke masjid & surau..(kdg2 suka sgt pg sbb ada majlis kenduri tahlil dsbnya..hehe), berdikari & boleh diharap untuk menjaga adik2nya..(sambil2 nyakat...)..menjadi Imam dalam solat bersama adik-adiknya..Alhamdulillah.

    Harapan Ummi & Ayah, semoga Adam & semua anak-anak membesar dengan baik & sihat sentiasa di dalam lindungan-Nya, dipayungi Allah setiap gerak langkah & pemikirannya, menjadi tauladan kepada adik-adik yang lain &  walau kemana saja Adam membawa diri, Ingatlah ALLAH itu SATU...berpeganglah kepada jalan yang Allah redhai & jagalah Sunnah Rasul Allah..mudah-mudahan dirimu sentiasa di dalam keberkatan Ilahi..Amin

    BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

    Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...