Khamis, 30 Disember 2010

KEK COKLAT MOIST*MIRA*

Assalamualaikum...lewat petang baru sempat bersiaran harini, ada sedikit ke'bizian' melanda..hehe...harini nak masuk & jalan2 kejap pastu sambung balik ke'bizian'ku ini... harap semuanya baik-baik belaka yea..


Kek yang cukup sedap, cukup moist & cukup manis..huhu...dalam adunannya Ana dah kurangkan bahan2 yang manis tu tapi masih terasa "LETTING" manis tuh..tapi betul nak bgtau nih, sedap sangat, sebenarnya Ana kurang gemar kek yang dikukus, mungkin sbb baunya kot...kali ni memang kena dengan selera...

cepat bukak mulut...ngaaapppp!!!
Nak buat pun senang yang amat tau..tak percaya kena cuba sendiri sebab yang ada ni sudah dilicinkan dengan jayanya..haha... 


Resepi Kek Coklat Moist Kukus Munira (FB Kongsi Resepi): t.kasih Pn. Munira

Bahan2 A
  • 1 cwn gula pasir..*Ana guna 3/4 cwn je
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn susu pekat..*Ana guna 3/4 cwn je
  • 1 cwn minyak masak
*semua bhn diatas gaul sebati n masak ats api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dah sebati.


bhn2 B:
  • tpg gandum 3/4 cwn
  • soda bicarbonat 1 sudu kecil..*Ana guna 1/2 sdk
  • baking powder 1 sudu kecil
*semua bhn diayak bersama..

bhn C:
  • 4 biji telur(blender jer)

Cara2nya:
  • Satukan bhn B dan C kedlm bhn A...
  • Tuang secara berselang seli dan gaul dgn senduk je...
  • Bila dah sebati...letak adunan ke dlm loyang yg disapu minyak & dipanaskan di dalam kukusan terlebih dahulu...
  • Kemudian kukus dlm 30-45 minit(bergantung saiz loyang)..sehingga masak. Tutup loyang kek dengan aluminium foil agar air kukusan tdk menitik ke dlm adunan kek.

**loyang hendaklah dipanaskan dahulu sblm dimasukkan adunan kek td...
**test kek dgn lidi, lidi tak melekat dengan kek, tandanya kek dah masak

Rabu, 29 Disember 2010

MUMMY AYU HAPPY NEW YEAR GA

Mummy Ayu Happy New Year Giveaway

jom join GA blog ceria Mummy Ayu nih...


syarat-syaratnye...

wajib jadi follower...
mummyayu.blogspot (dah : follower ke 189)
mummyayucontest.blogspot (dah : follower ke 546)
than....
tinggalkan komen kat entry nie...
plus....
kalu sapa yg rajin buat entry pasal contest nie
akan dapat extra 2 cabutan....(total 3 nama)
jgn lupa tinggalkan link kat entry nie..
"Blog Mummy yang cantik & ceria, suka tengok header dia punya blog, kepada kawan2 yang masih nak join sempat lagi ni, tarikh tutup pun harini, boleh tambah kenalan & teman2 seangkatan..hehe..Harap2 dapatla hadiah FM tu yea..cantik sangat, bukan tak mampu beli tapi kalau dapat hadiah lebih bermakna kan.."

tarikh contest berjalan
hingga 29 DIS 2010

kalu nak nengok hadiah
hadiah dia kat sini...

Sekian...(",)

APAM GANDUM & MEEHOON SEMPOI

Sarapan yang simple je pagi ni, meehoon sempoi..sempoi sebab takde bhn2 yang mewah dalam tuh.. maklumle, dah hujung2 bulan camni, bahan2 masak pun dah pupus, nape ek? Asal hujung bulan je barang2 dlm rumah makin pupus? hehe..nak soh kita g 'suping moping' le kot..haha...suka..suka..


Kuih apam ni pun Ana masak malam tadi sebelum lelap mata, ingatkan pagi2 ni dapatla kukus kelapa parut kejap untuk makan dengan apam, tapi sayang 1000x sayang, kelapa parut dah tak boleh pakai..huhu..sedihnya..terpaksalah makan apam cicah air teh je..

Sekali sekala buat kuih bila dah jadi, ada je yang spoil, tu yang tak best tu...takpela, nak buat canne, takde rezeki nak cicah apam dengan kelapa kan..


Resepi ni Ana ambik kat blog CMG..makasih Cik Mat..Ana simpan kat sini laks..

BAHAN-BAHANNYA :-)..Ana buat separuh je..
  • 500 g tepung gandum
  • 3/4 cawan gula perang (brown sugar)
  • 2 cawan air
  • 11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
  • Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-) *Ana guna loyang 7 inci(separuh adunan)
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.
  2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit (mat balut penutup kukus dengan kitchen towel). (Ana tutup dengan aluminium foil je kat loyang tu) 
  4. Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....
**Feedback dari Cik Abe Ana cakap sedap, ada bau wangi..ye ke bang? hehe..

AWARD DARI MAMASYA

Assalamualaikum

Ada yang sudi meng'award'kan blog pink Ana le..hihi..terima kasih Mamasya yea..


hehe..memang cool!! 

Ini Adalah Award Dari Mamasya .T.kasih sudi bagi award ni. ada kena jawab soklan..

1. Apa Benda Paling Cool Dalam Hidup Korang?
cool?errr...suma benda cool je kot...heheh

2. Siapa Orang Paling "Cool" Pernah Korang Jumpa?
Pertama Ayah Ana...rileks je orangnya, bunyi anak cucu memekak pun dia steady jer...cool le tuh..
Kedua ialah abang ipar Ana, Abe Din..fuuhh...memang cool gilas bebeh orangnya...slow je...haha

3. Pass Kepada 3 Bloggers

Selasa, 28 Disember 2010

COFFEE BUTTER CAKE

Assalamualaikum w.b.t


Bersiaran lagi, kan dah kata harini rajin teramat nak meng'update'..hehe..kek ni dah abes, jgn mintak2 lg haaa...
Resepi asas plain butter cake dari rakan Fb..Sue Aleen, Ana tambah serbuk kopi dalam adunan tepung.. bila dah masak kek ni besar juga, Ana guna loyang bulat 9 inci, pastu dah sejuk, potong 2, letak cream, salut semuanya dengan cream kopi lak...heheh..mau berlemak2 badan nih...

Abaikanle deco yang dah sah2 keras tangan, saje nak perabihkan cream lebihan kek haritu..cuma tambah esen kopi bagi rasa & bau yg wangi...

Heheheeee...gelak kuat-kuat takpe, tak marah pong...haha..kena masuk kelas deco kek nih..tapi tekstur kek ni lembut, senang nak buat & bau kopi tu yang menusuk deria bau anda..haha..sabo jela kan..

 

Resepi Coffee Butter Cake:

  • 250 gm mentega
  • 1 cawan gula kastor
  • 5 biji telur .*Ana guna gred B
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk penaik } ayak sekali dengan tepung
  • 120 ml susu segar *Ana guna susu cair je
  • *2 sudu besar serbuk kopi cap kapal api (blend halus & ayak ke dalam tepung)


Cara buat:

  • Putar mentega & gula hingga kembang.
  • Masukkan telur satu persatu, tepung, serbuk penaik dan susu segar.  
  • Putar lagi dalam kelajuan rendah hingga sebati.Bakar pada suhu 170 darjah Celsius selama sejam. 
  • Kalau tak mau cepat berkerak, buat teknik steam bake dulu, guna api bawah saja. Remaining 20 minutes, keluarkan dulang air. Guna api atas bawah. *Ana terus guna api bawah je, bila dah masak, buka api atas kejap bagi kek tu kering & senang nak letak cream



* Boleh diletakkan perisa dan pewarna.
* Boleh transform jadi kek belang.
* Boleh letak buttercream kalau suka.

 

Ada yang nak cuba? Cubalah..

KERAPU MASAK 3 RASA

Assalamualaikum....

Apa khabar kawan2 & adik kakak yang tersayang..ewaahhh..rasa semacam je rajinnya pagi ni nak update rumah kecil bewarna pink ni..hihi

Pagi ni Ana nak tayang menu makan malam tadi, menu ni Cik Abe Ana yang request, yelah dia yang beli lauk, tentu dia yang nak-nak sangat makan ikut citarasa dia kan..google resepi jumpa kat MyResipi jugak, memang MYR tu lubuk resepi kan..bertuah sesangat ada laman web camtu, yang tak tau masak boleh buat rujukan sikit2, lama2 pandaila..


Resepi sunkist@myresipi (dia ada blog ke?)..terima kasih sunkist, Ana copy kat sini senang nak buat rujukan nanti, spe2 nak try bolehla...cuma ada sesetengah bahan tu Ana takde stok, tapi sos untuk ikan ni memang sedap, masa tengah masak tu bau yang menusuk2 hidung buatkan perut lapo serta merta..eheh..*cam iklan jek...*

Resepi Kerapu Masak 3 Rasa

Bahan-bahan ( 5 orang )

  • Seekor ikan kerapu
  • 2 biji bawang putih - dicincang halus
  • 5 biji bawang merah - dicincang halus
  • 8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
  • 2 biji tomato - dipotong dadu
  • 2 kerat nenas - di potong dadu..*Ana tak ada, tak letak le
  • 2 sudu cili boh
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos ikan
  • Sedikit daun ketumbar *Ana tukar dengan daun bawang je
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • serbuk kunyit, garam, gula & serbuk perasa
  • Minyak

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau.
  3. Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. Kemudian, masukkan pula nenas.
  4. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air.
  5. Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

Isnin, 27 Disember 2010

LUCKY FOLLOWERS G.A- blog Nurkhaisha

Jalan-jalan lagi..jumpa GA gak..meh ramai2 join memeriahkan suasana & tambah kawan..hehehe




Jom join giveaway lucky followers blog Nurkhaisha........boleh menang hadiah.....2 pemenang akan di pilih yer...

syarat2nya :

  
1.Follow jer...... dah yg ke 136

  2.Letakkan banner beserta backlink di sidebar(nanti kawan2 leh join sama)..dah jugak

 Senang je kan? hehe..due  GA ni sampai ke follower ke 300..harap2 bertuahle..Amin


NASI PLANTA & gandingannya yg mantop!!

Assalamulaikum

Ni menu hari apa tah, hehe..tiba2 tekak rasa nak makan nasi planta lak, cari2 resepi yang mudah jumpa kat blog Rasa Online tengah mengidam nak makan-makan ni kena cuba buat selagi termampu, kalau tak mampu (tak jadi) baik beli jer..heheh..rasanya ok le ni..Alhamdulillah

Sedap juga sekali sekala makan nasi ni, Ana cuma buatkan sup ayam (sebab rebus tulang ayam untuk stok ayam kan), pastu makan dengan Ayam Masak Kari Kering..memang sesuwaiii..

Resepi ayam ni dah ada kat sini..terima kasih buat Kak Nor utk resepi yang tah ke berapa kali dah cuba nih..

RESEPI NASI PLANTA ::

Bahan-bahan:
  • 1kg beras
  • 1.3 liter stok ayam
  • 80gm bawang putih
  • 50gm bawang besar
  • 220gm Marjerin Planta
  • 20gm daun pandan
  • 30gm serbuk Pati Ayam Knorr
  • 20gm kismis
  • 40gm gajus | dibakar..Ana guna badam cincang

Cara memasak:
1. Didihkan air stok ayam bersama Marjerin Planta , bawang merah, bawang putih dan juga daun pandan.
2. Kemudian masukkan beras bersama serbuk Pati Ayam Knorr dan kacau rata.
3. Biarkan nasi hingga masak.
4. Apabila nasi masak, taburkan kismis dan gajus di atasnya. Gaulkan rata sebelum sedia dihidang.

SELAMAT MENCUBA (",)

DONAT kah?

Ish...malu ai nak tayang, donat yang takde rupa donat sangat ni..huhu..tiap kali gentel donat mesti tak lulus, ada macam kuih keria pun yea..sobs..sobs..pasni nak kena beli acuan donat le nampak gayanya..


Donat HaSue..Ana copy dari blog Mas..haritu Mas buat donat sungguh menikam kalbu..nampak sungguh gebu & cantik kejadiannya..Ana uli donat ni & buat bulat2, pastu rasa hampa lak, mintak tolong ngan Cik Abe buat..ok sikit dia buat, bila goreng kembang elok donat tu..hihi...kira okla kan ada yang bantu...tapi bila anak2 bangun tido nampak donat teruja sungguh diaorang nih, maklumla bukan senang nak keluar kuih muih kat meja makn umah ni pagi2..hehe

Copy : Mas Duniaku. t.kasih Mas untk resepi & t.kasih buat Cik Abe Ana yg sudi bantu kat dapo..

Bahan :
  • 500g Tepung Berprotein Tinggi - guna tepung gandum pun ok dan Mas guna tepung gandum
  • 1 Peket Yis Segera -11gram - jenama MAURIPAN atau apa2 jenama
  • 50 gm Marjerin
  • 1 Sudu makan penuh Shortening
  • 2 Sudu makan penuh gula pasir
  • 2 Sudu makan susu pekat manis @ 2 Sudu makan Susu Tepung - ikut citarasa dan Mas guna susu pekat manis.
  • 1 Biji Telur
  • 1/2 Sudu Teh Garam
  • Gula Halus atau topping kegemaran anda
  • 190 ml - 200 ml  Air suam2 kuku - bergantung pada kualiti tepung
  1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu, marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
  2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.
  3.  Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu ).
  4. Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan dan tuang air suam sedikit demi sedikit untuk elak doh lembik.
  5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan.. ( sisa2 tepung kat dalam bekas tu semua bersih ). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 2. Untuk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526.
  6. Doh tidak perlu direhatkan, ( kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min ) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci ( agak2 je ) Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
  7. Setelah minyak agak panas ( jangan terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus ) perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jangan terlampau penuh sebab donut ni akan mengembang lagi ketika digoreng ( sebab adunan mengandungi telur )
  8.  Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia untuk dihidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^

GA blog MYSHOPBELLO

Meh ramai2 join GA blog MYSHOPBELLO ni, dapat hadiah coklat..mesti sedap sangat..tarikh tutup dah dekatla..hehe..mana tau ada rezeki kan..

 

Cabutan Bertuah

Ingin menjadi pengikut yang bertuah utk akhir tahun 2010?



Syarat2 yg mudah sesangat :]

~ Just follow..dah..follower yang ke 94

~ buat entry kat blog u all yg mana ade blog..tulih je pe pon ..asalkan ade ltk link .. 


@ bg sesiapa tiada blog just share address blog myshopbello kat wall post FB u all

"Tuan punya blog ni namanya Wanie.. minat berniaga menambah pendapatan & mengembangkan minat & bakatnya..semoga Wanie terus berjaya dalam bisnesnya itu"


kepada kawan2 yang berminat nak join bolehle..
klik kat sini : http://myshopbello.blogspot.com/2010/12/cabutan-bertuah.html
*Tarikh tutup : 31 Disember 2010



Jumaat, 24 Disember 2010

Kenal MAMAJAY Tak?

Pengumuman..

heheh..mandai2 jer...sapela yang tak kenal MamaJay a.k.a.Mama Kastam Tioman kat Myresipi tu kan..beliau seorang yang teror masak terutamanya maasakan kuih muih & lauk pauk..



Ana sje2 nak pakat2 ajak kawan2 terjah blog beliau...dah lama sebenarnya ada blog tapi baru je aktif masukkan entry..silakan kita ramai2 jamu mata yea....


Ini blognya :


Sekian, terima kasih..

OK KE? KOMEN SIKIT BLH?

Assalamualaikum..



**mintak komen sikit kepada kawan2 yang sudi berkunjung, ok ke background ni? ada nampak serabut tak? kalau rasa berpinar2 bijik mato, bgtau ek..hihi

**tak tau le nape suka suki je nak berbunga kat blog ni, pink kaler lak tuh..huhu

**pastu kan, ada sape2 boleh bgtau tak canne nak letak header yg sama macam templet ni tp boh pic.sendiri?

**plss: bg komen jika sudi...(",)


Khamis, 23 Disember 2010

D.B.C.CAKE + CHOC. FROSTING +ICING

Assalamualaikum.

 

Semalam (Rabu, 22 Dec.2010) adik Ana ada kongsi duit ngan kawan-kawan 1 opis dia untuk buatkan 1 majlis ringkas, sebenarnya sebuah kejutan buat salah seorang rakan opis dia. Dia suruh (bayar tau..) Ana buatkan 2 biji kek, 1 kek coklat & 1 lagi kek karemel untk jamuan tu. Kek coklat tu Ana guna resepi dari mrsdayat@myresipi..Death by Chocolate Cake, cuma Ana tak buat ganache ikut resepi dia, buat guna cara lain sikit & hasilnya sungguh memuaskan..bg Ana le, sbb kita ni jenis kerastangan, kira macam ni pun dah puas hati kan..hehe
 

Agak-agak ok tak tu? hihi..nak buat garisan je tangan dah terketar2, dalam hati tak jadi habisla, haha..mula2 Ana ada jugak tulis, tapi lain macam pulak tgk tulisan ngalahkan doktor..huhu..malu jer, cepat2 sapu balik & deco camtuh...

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

KEK..Death by Chocolate Cake

Bahan-bahan ( loyang 9" )

  • 2 cwn gula (kisar)..Ana guna gula kastor
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak / butter cair *Ana gna minyak
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
**utk ganache** & cara2nya boleh tgk kat sini..
 
Cara-cara(KEK)
  1. tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. boleh juga kukus selama lebih kurang 1 jam 

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Chocolate Frosting..resepi dari Hersheys Perfect Choc.Cake..

BAHAN-BAHAN :
  • 1/2 cawan (1 stick) butter / margarine..Ana guna marjerin
  • 2/3 cawan serbuk koko
  • 3 cawan gula icing
  • 1/3 cawan susu cair
  • 1 teaspoon vanilla extract..@ boleh juga esen vanila
CARA-CARA :
  • Cairkan butter / marjerin
  • Tuang butter cair tadi ke dalam bekas mengandungi serbuk koko, gaul kejap.
  • Masukkan gula icing & susu.
  • Putar speed sederhana sampai sebati
  • *Jika perlu tambahkan lagi susu (Ana tak tambah )..masukkan esen vanila..siap..
  • Boleh disapu pada kek macam Ganache..boleh juga dibuat layer pada kek, jika dikeraskan boleh dibuat bunga coklat..
  • Tekstur Chocolate ni bila dah siap agak likat tetapi senang nak sapu pada kek, rasanya lebih sedap
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICING BUTTERCREAM : resepi ni Ana dah lupa sape bg..t.kasih buat penyumbang rsp.
  • 250 gm butter
  • 250gm shortening
  • 200 gm susu pekat
  • 40 gm gula icing 
  • 1sudu esen vanilla
**putar semua bahan hingga gebu dan ringan. 
**Ambil banyak mana kita nak untuk warnakan, tambahkan pewarna, kacau sebati & bolehla diguna

Kek cara Ana :
  • Kek yang dah siap bakar, disejukkan dahulu
  • Potong kek kepada 2 lapisan
  • Sapu Chocolate Frosting tadi keseluruhan permukaan kek (bahagian bawah)
  • Lapiskan dengan sebahagian lagi kek menutupi Chocolate Frosting tadi.
  • Salut keseluruhan kek dengan Chocolate Frosting, Ana buat 2 kali salut, ada lebih lagi Chocolate tu.
  • Hiaskan dengan icing
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ini pula kek karemel untuk diaorang menikmatinya..siap taruk buah kiwi lagi atas tu haa...hihi



Terima kasih buat adik & kawan2nya (sblm ni pernah sponsor kek masa jamuan diaorang, tu yg dapat tempahan tu) kerana memberi kepercayaan buat sesorang yang keras tangan nih untuk menyiapkan kek bg sambutan harijadi..Terima kasih daun keladi, harap lepas ni tempah lagi..heee

DAGING GORENG BERSAMA KACANG KERINTING

Menu ni tah berapa hari dah berlalu, bizi + kurang ghajin nak naip..hihi..pernah tgk kacang kerinting tak? Dia (ia..) sejenis kacang panjang gak, cuma kejadiannya lebih besar, sekali ganda dengan kacang panjang biasa tu, pastu di tengah hingga hujung kacang tu berbelit2 ala-ala rambut kerinting gitu, nama kerinting tu abang ipar yang bgtau, sebab dia yang ambik bekalan jualan dia kat Pasar Borong Selayang, katanya kacang ni datangnya dari Cameron Highland..


Selain goreng, masak lemak pun sedap, memang sesuai masak lemak, sebab saiz fizikalnya yang agak besar, sedap makan dengan nasi panas..hihi...Ana cuma tambahkan dalam gorengan daging saje nak bagi meriah..(sbnrnya agak malas nak masak asing2..)..hihi

Resepi daging goreng ni biasa2 je :
  • 300 gm daging, potong nipis..bersih & toskan
  • serbuk kunyit
  • garam

Gaulkan daging bersama garam & serbuk kunyit, biarkan 15 minit.
  • 1 labu bawang besr *potong bulat
  • 5 ulas bawang putih *mayang halus
  • 2 inci halia *mayang halus
  • 2 biji cili merah besar * potong serong
  • 5 batang kacang panjang *potong pendek-pendek
  • garam & gula sekucup rasa * terpulang, Ana tak letak
  • Minyak masak untuk menumis

Cara-cara :
  • Panaskan kuali, masukkan daging yang diperap tadi ke dalam kuali panas, biarkan sehingga keluar air daging tu.
  • Kacau-kacau bagi sekata,.guna api perlahan, kalau daging liat, masukkan sedikit air, biar sehingga air kering & daging empuk.
  • Bila air daging dah kering, buat lubang kat tengah kuali (bukan tebuk kuali tau..) hehe..masukkan minyak masak, biar sehingga minyak panas.
  • Masukkan bahan hiris kecuali cili merah & kacang panjang, kacau2 bagi kekuningan & sedikit garing.
  • Kemudian gaulkan dengan daging yang ada disekeliling kuali tu.
  • Masukkan cili merah & kacang panjang, kacau sekata.
  • Rasa garam & gula jika suka, daging akan bewarna kehitaman sedikit, dah masak bolehlah diangkat
  • Kalau nak lebih pedas boleh tambah kan cili api yang dipotong serong..Selamat mencuba..:)

NEWS!!!..PENYUSUAN SEMASA HAMIL...

 Assalamualaikum..

Harini Ana nak kongsikan sedikit ilmu keibubapaan ni..hihi..maklumla, dah jadi ibu ni kena banyak membaca tambah ilmu di dada kan..tapi kenapa lak pasal topik ni? heee...itu kalau nak tau kena tunggu le ek.. Beberapa hari lepas Ana google info tentang penyusuan semasa hamil ni, ada jumpa info ni kat blog LIN..nama blognya m.y~b.r.e.a.s.t.f.e.e.d.i.n.g~j.o.u.r.n.a.l

Banyak sungguh info tentang ilmu keibubapaan kat blog dia, rajin betul Lin ni ek..Ana tumpang baca & share kat sini sebagai panduan diri sendiri & teman2 yang ingin baca..
maklum saja, macam2 persepsi keluar dari mulut orang kalau kita bagitau mengandung lagi, tambahan pula ketika itu kita masih meyusukan anak kecil..ada yang kata susu dah bercampur darah, susu tu adik dlm perut tu punya, macam2 lg la..ini yg Ana nak sangat tahu ni..

~copy from Lin ~

"Sebenarnye tidak salah untuk meneruskan penyusuan badan kepada anak anda. namun, beberapa perkara perlu anda ambil kira...
  • Anda perlu kalori dan khasiat tambahan jika anda menyusu semasa hamil. Minta nasihat pakar pemakanan atau pakar kesihatan untuk panduan pemakanan.

  • Kebiasaannya ibu menjadi lebih penat. Dapatkan rehat secukupnya. Anda boleh melelapkan mata dengan berbaring ketika menyusukan anak anda.

  • Puting anda mungkin lebih sensitif semasa hamil. Pastikan lekapan bayi anda adalah betul. Bernafas dalam-dalam dapat mengurangkan sedikit kesakitan.

  • Anak anda tidak akan 'mencuri' kolostrum dan lain-lain khasiat daripada adiknya yang masih dalam perut jika dia menyusu, kerana badan anda tahu yang mana yang perlu didahulukan.

  • Susu badan anda mungkin akan berkurangan semasa usia kandungan 4 bulan dan rasanya juga mungkin berlainan. Semasa ini penghasilan kolostrum mungkin telah bermula. Anak anda mungkin akan berhenti sendiri menyusu badan semasa umur ini.

  • Jika anak anda yang sedang menyusu berusia kurang daripada setahun perhatikan pertambahan berat badannya. Minta nasihat pakar kanak-kanak tentang perkembangan berat badannya. Anda mungkin perlu menambah susu formula selain daripada makanan pelengkap yang diambilnya. 

  • Jika anda tidak berhajat untuk menyusukan anak anda selepas bayi dalam perut lahir ('tandem nursing'), maka anda perlu membuat perancangan untuk menyapihnya semasa hamil ini. Jika anda ingin menyapihnya selepas kelahiran bayi baru, mungkin dia akan merasa terganggu emosi. Cara yang biasa diamalkan, "jangan tawarkan, tetapi jangan menolak jika dia nak".
Penyusuan susu badan kebiasaannya tidak boleh diteruskan jika:

~Panduan mudah lain ialah, jika semasa hamil doktor anda menasihatkan untuk anda tidak melakukan seks, maksudnya semasa ini juga anda tidak boleh menyusu badan.

~Dalam Islam pula, tiada halangan untuk ibu hamil menyusukan anaknya:
~Info ini saya dapat daripada Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, dalam Menyusui Anak Ketika Mengandung di blognya.

~Terdapat hadis di dalam soheh Muslim di mana Rasulullah s.a.w. bersabda; Aku pada mulanya berhasrat menegah al-Ghilah hinggalah diberitahu kepadaku bahawa orang-orang Rom dan Parsi melakukannya dan tidak ada kesan mudarat pada anak-anak mereka (maka aku tidak jadi menegahnya)” (HR Imam Muslim dari Judamah binti Wahab al-Asadiyyah r.a.).

~Menurut ulamak, al-Gilah mempunyai dua maksud; (maksud pertama;) mensetubuhi isteri ketika ia sedang menyusukan anak (dibimbangi ia akan mengandung pula dan memudaratkan anak yang sedang disusui). (Maksud kedua;) seorang wanita menyusui anak ketika ia sedang hamil/mengandung.

~Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya. Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melakukannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah…)

Walahu a’lam.

Rujukan :Syarah Soheh Muslim, Imam an-Nawawi, juz. 10."

Terima kasih ye Lin...

# bg Ana nilailah kemampuan diri kita sendiri samada mampu atau tidak melakukannya..selagi terdaya & tidak memudaratkan semua yang terlibat, teruskan saja, InsyaAllah anak-anak yang menyusu badan sepenuhnya ini lebih sihat & cerdas orangnya, bertambah erat ikatan ibu & anak, suatu ketika, anak yang menyusu itu sendiri akan dengan sendirinya akan 'bercerai susu'..itu pengalaman Ana, maklumlah, anak 4, semuanya menyusu badan, mereka kecil2 lagi Ana dah hamil lagi tapi masih menyusukan anak, lama kelamaan dia dengan sendirinya akan menolak..Wallaua'lam..

Sekian untuk pagi yang permai ini..(",)

Rabu, 22 Disember 2010

AWARD, AWARD & AWARD

Harini nak entykan award2 yang di anugerahkan..hehe...dah banyak hari disorok dalam peti, kena tunjukkan gak kan...

Ini dari seseorang yang amat pemalu..agaknyala..hihi..SO SHY LADY..terima kasih..


Ini pulak dari seorang pencinta muffin, sekarang ni agaknya tengah mencipta muffin jagung kot..maklum..baru balik dari kampung, banyak jagung bawak balik tuh..haha..terima kasih IZAH & juga KAK LIN ROSLY, seorang ibu yang sangat cantik & bergaya..cewaahh..award yang sama...


Ehhh..baru perasan...CHEF??? lalalalaaa...ai ni jauh ayam dari panggang nak bg nama chef..chef dapo sendirik le gamaknya ni kan...huhu...apa2pun terima ksih buat Izah & Kak Lin yea...ada soklan ke? haih...nak kena jawab ek? haha...

1. Sejak Bila Anda Mula Memasak Dan Apakah Masakan Pertama Anda?
  • Ana mula pandai masak nasi sejak sekolah menengah atas kot..sebab selalu dok asrama, balik sekali sekala pandai makan je..mula masak lauk pauk lepas kawen baru pandai, tupun sumber kiri kanan le..time nak masak call kakak/emak..haha..mula pandai masak kek & kuih..sejak tahun ni..percaya tak? betul, sblm ni tak pandai pun..sekarang pun tengah belajar lg..
  • Masakan pertama saya buat ialah Mee Goreng Basah (resepi dlm majalah) untuk dihidangkan kpd suami terchenta..(masa tu baru kawen..)...ngeee,,,
 
2. Sapa Yang Mengalakkan Anda Memasak?
  • Masa muda2 blom kawen mak asyik suruh belajar masuk dapo tapi malas le..dok lak jauh dari keluarga, mkn beli kan, balik kg skali skala order je, mesti ada yg masakkan..
  • Bila dah kawen, incik somi le, dia tak suka mkn kat kedai, dia ni lebih rela mkn nasi sejuk daripada pg beli kat luar..huhu..jimat punya asbend tau..tapi dia yg ajar Ana masak...kihkih..dia pandai masak, bila dah ada yg galakkan kita pun rajinle...
  • Sekarang ni lagi rajin sebab anak2 suka makan, tiap kali masak & ank2 & suami makan, ada 1 kepuasan kat situ..tambah2 lg kalau ada yg kata " Ummi..nanti buat lg yea.." hehe..*dah jadi cerita hikayat lak...

3. Masakan Yang Anda Suka Masak Dan Digemari Orang-Orang Kesayangan Anda...
  • Masak nasi dengan lauk pauk je..hari2 kena masak tu..
  • anak2 suka makan macam2...kek coklat, jemput2..
  • sekarang ni Cik Abe Ana suka makan kek karemel...hiiii..Alhamdulillah suma yang kita masak ada yang makan...*Kalau ada yg tak suka ai paksa jer..* kihkih

4. Tag 5 Orang Blogger Masak Yang Sering Berkunjung Ke Blog Anda.*ada ke yg suak berkunjung nih? hehe..maap la yea...

Ok...dah siap segala...penat nak buat hikayat ni tau...hehe ..mana2 yang dah ai angkat terima award ni silakan ambil yea wahai chef...hiii


Isnin, 20 Disember 2010

SINGGANG TULANG

Menu sebegini biasa je bagi orang negeri Kelantan, sedap makan panas2...kalau orang tengah demam pun sesuai sangatla..bagi hangatkan badan yang lesu..dulu2..masa baru2 kawen..(nostalgia lak ek..) ada bgtau Cik Abe Ana ni pasal singgang tulang/daging, dia ckp mana ada singgang selain ikan..hoh!! dia kan Jawarian..haha..bila dah sekali rasa singgang tulang masa Raya Haji kat kampung, baru dia percaya bahawa adanya menu nih..


Haritu ada ternampak Mamasya buat, teringin lak nak makan, lgpun asyik buat sup je..bhn2 ni Ana main bubuh je, agak2la, tapi Ana ada copykan resepi detail Mamasya, sape2 nak cuba bolehla ek..tengQ Mamasya.. IDUP KLATE!!! hikhik

Singgang Tulang Mamasya

Bahan
  • 700 gm tulang dgn tambah daging, nak sedap sedikit daging berlemak.
  • 6 ulas bawang merah~dimayang
  • 4 ulas bawang putih~dimayang
  • 2 inci halia~diketuk
  • 2 1/2 inci lengkuas~diketuk
  • 1 sb ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
  • 5 biji cili kering~dipotong,dibersihkan ,rendam sekejap .
  • 2 keping asam keping gelugur.
  • garam secukup rasa
  • air untuk kuah.

Cara membuatnya.
  • Rebus tulang&daging dalam periuk hingga mendidih.
  • Bila dah mendidih . masukkan semua bahan kecuali bawang dan garam.
  • Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
  • Masukkan bawang yang dimayang dan garam .Rebus lagi,biarkan semua bahan mesra.
  • Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.