05 Julai, 2010

LEMPENG KELAPA

Pagi ni Ana tak sempat nak masak lebih-lebih, penat & mengantuk belum hilang, sbb anak-anak demam ni, malam-malam meragam jela...cuma sempat membancuh menu ringkas2 je, yang pasti takde telur..Menu lempeng ni dapat idea dari facebook Myresepi Mamajay..sekarang dah ada blog MamaJay tau...jom kita layan lempeng dulu...


Lempeng ni patutnya cicah dengan sambal bilis tapi dah tak sempat masak sambal, jadi cicahla dgn kuah kari ikan lebihan semalam, belum basi lagi tau..hihi...tapi kan kalau letak gula melaka yang diracik halus dalam adunan tu sedap juga kot, tak payah cicah, blh makan gitu je...

Ni bahan-bahan yang simple tu :
  • 1 Cawan kelapa parut
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 3/4 -1 cawan air (blh ditambah jika terlalu pekat)
Cara-cara :
  • Gaul sebati semua bahan kecuali air.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit & kacau sebati. Biar adunan tidak terlalu pekat tidak juga terlalu cair.
  • Panaskan kuali leper & sendukkan 1 senduk kecil adunan tadi, juka suka boleh gunakan sedikit minyak@planta.
  • Biar sedikit garing & angkat & hidangkan dengan sambal bilis @ kuah kari.
*Pastikan guna kelapa parut yang tidak terlalu tua* 

SELAMAT MENCUBA

APAM GANDUM

Pink karer...wahhh...saya suka warna pink..huh...itulah puteri Ana..Damia tu memang suka pink-pink nih...Ana buat warna pink sebab Ana guna susu tepung perasa strawberi, nak letak susu coklat kang jadi lain lak kan....jadi Ana tambahkan sedikit pewarna merah...maka terhasillah juadah untuk minum petang semalam..


Nampak sememeh sikitla sebab belum betul2 sejuk dah potong..hihi..kebetulan hari hujan, makin sedap makan panas-panas ni...

Bahan-bahan:
  • 2 1/4 tepung gandum
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 cawan gula
  • 1 paket mauripan
  • 1 1/2 cawan air suam
  • Pewarna ikut pilihan
Cara-cara :
  • Satukan tepung gandum dan tepung susu.
  • Masukkan gula dan gaul rata.
  • Buat lubang di tengah2 bahan tadi dan asukkan mauripan.
  • Masukkan air suam dan kacau yis bersama air suam itu.
  • Bila yis dah berbuih gaul kesemua bahan sehingga sebati.
  • Masukkan pewarna dan kacau.
  • Perap adunan sebentar sehingga naik.
  • Panaskan kukusan.
  • Sapu minyak pada acuan dan kukus selama 20 minit..
Makan dengan kelapa parut tapi kuih apam ni rasanya cukup manis kalau nak makan tanpa kelapa pun.

SELAMAT MENCUBA

03 Julai, 2010

AYAM GORENG RANGUP

Salam mesra buat teman-teman...harini Ana nak bgtau anak-anak Ana ke 4-4 tu kena demam campak..maknanya makan kena pantangla kan...tapi ni nak tayang & kongsi lauk ayam yang Ana masak semalam, resepi yang ringkas & cepat nak sediakan memandangkan anak-anak meragam je..tapi hasil begitu membanggakan..SEDAP...padahal bukan banyak manapun bahan2 yang diperlukan...Ana jumpa ni dari Dapur Madiha (dah mintak izin ni..taktaula tuan rumahnya dah baca ke belum) & sekarang Ana copy & paste je kat sini... 


 
Sebenarnya Ana buat banyakla jugak, nak makan2 gitu je, tup tup anak saudara yang ada tinggal kat sini bawa kawannya singgah, diaorang nak balik kampung kat Klate tu, sampai sini pun malam dah, Ana hidangkan makan malamla..jadi rezeki tetamu lah jawabnya..bagi teman-teman yang nak cuba bolehlah cuba yea...



Bahan2
  • ½ ekor ayam ~ potong saiz kesukaan, cuci bersih & tos
  • minyak masak utk goreng terendam
Bahan perap
  • garam secukupnya (jgn byk sgt sebab ada sos tiram)
  • 2 s/k serbuk kunyit
  • 2 s/k serbuk kari ayam
  • 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
  • 1 inci halia ~ ditumbuk halus
  • 2 biji cili padi ~ ditumbuk halus
  • 1 sudu besar sos tiram
Bahan Salut
  • Tepung jagung secukupnya
Cara Menyediakan
  • Gaulkan ayam bersama bahan2 perap sehingga rata. Perapkan anggaran 20 minit.
  • Panaskan minyak dengan api sederhana. Bila minyak cukup panas. Ambil seketul ayam lalu dibalik2kan ke dalam tepong jagung agar seluruh ayam dilitupi tepong. Terus masukkan ke dalam minyak yg panas. Ulangi proses yg sama.
  • Bila ayam garing kedua2 belah, angkat & toskan.
  • Ulangi menggoreng ayam sehingga habis.
SELAMAT MENCUBA YEA

01 Julai, 2010

CUSTARD TEA CAKE

Petang semalam sementara tunggu Cik Abe Ana balik kerja sempat gakla menggodek sbijik kek..mula2 tu tgk kat blog E-Na, cantik sbb ada warna pink...bahan2 pulak ada jadi Ana pun nak gak cuba...namanya Tea tu tp takde lak masukkan teh boh ke lipton ke dalam kek tu, mungkin tuan punya resepi ada kisahnya tersendiri..nak buat senang juga & bahan2 pun ringkas..terima kasih buat E-Na yang menyediakan resepi ni..Ana copy je yea...
dah dipotong-potong

Sebelum Ana nak kongsi resepi & cara nak buatnya, ada cerita cktla, bukan kisah seribu 1 malam ye..hihi...masa masak kek ni, kira2nya dah nampak macam nak masakla, Ana pun cucuk dengan lidi, test masak ke belum, keluar lidi tu bersih je, Ana pun angkatla kek kastard ni turun dari singgahsananya tu... dibiarkan seketika & konon2nya nak tunggu sejukla kan...bila nak potong terkejut dot..dot..Ana dengan anak2 yang setia menanti nak makan kek tu, kat tengahnya belum masak, bila Ana potong, runtuhla bahagian tengahtu, macam tanah runtuh gitu...apa2pun Ana potong2 bahagian yang sekeliling tu & bolehla makan, yg tak masak tu terpaksala buang...jadi gambar kat bawah ni nampak macam posing baik punya tp hakikatnya nak cover malu eh...hahahaa
kastard pun nampak basah sikit..

Bahan-bahan untuk kek :
  • 125g butter
  • 50g gula caster (1/3 cawan)
  • 1 biji telur
  • 80g self raising flour (3/4 cawan)
  • 30g tepung custard (1/4 cawan)
  • 1tsp essen vanila  

Loyang 9cm
    Bahan-bahan untuk custard :
    • 1 tbs tepung custard(Ana guna yang biasa + dengan sedikit pewarna merah)
    • 1 tbs gula caster
    • 2/3 cawan fresh milk
    • 1 tsp butter
    • 1 tsp esen vanila
    Cara Membuatnya :
    • Alaskan loyang dengan cooking sheet.
    • Sediakan bancuhan custard dahulu. Masukkan tepung custard, gula dan fresh milk ke dalam periuk.
    • Kacau sehingga mendidih dan masukkan butter dan esen vanila. Kacau sebati dan tutup api bila adunan agak pekat. Ketepikan.
    • Pukul butter dan gula sehingga kembang.
    • Masukkan telur dan esen vanila, pukul sebati.
    • Masukkan tepung custard dan self raising flour yang telah diayak bersama.
    • Kacau rata.
    • Panaskan oven 180 darjah.
    • Masukkan separuh adunan ke dalam loyang dan ratakan.
    • Kemudian curahkan adunan custard ke atasnya. Ratakan adunan custard dan tinggalkan 2cm keliling loyang.
    • Masukkan adunan selebihnya ke atas bancuhan custard tadi dan ratakan.
    • Bakar selama 35 - 40 minit atau sehingga kek masak. 

    **PASTIKAN BETUL2 MASAK TAU** hihi...
    SELAMAT MENCUBA.. 

      Nasi Goreng Segera

      Ada lebihan nasi semalam tapi Ana tak suka makan nasi sejuk..hihi..kebetulan pulak tengah berfikir nak bagi Adam bawa bekal apa ke sekolah nanti...belek punya belek, ternampak 1 peket perencah sos serbaguna Maggi yang Ana dapat dalam majalah SDK Julai 2010..percuma tu...
      Nak buatnya simple je, guna apa2 bahan yang ada kat dapur...

      Bahan-bahan :
      • Udang 5 ekor
      • Bawang putih 2 ulas - ditumbuk/hiris halus
      • 1 sudu makan cili kisar
      • Kicap manis
      • sayur sawi
      • nasi sejuk 2 mangkuk
      • 1 peket sos masakan serbaguna Maggi 
      • Planta/minyak masak (utk menumis)

      Cara-cara:
      • Tumis bawang putih dengan 1 sudu makan planta/minyak masak
      • Masukkan cili kisar & biarkan sekejap
      • Pastu masukkan sos perencah Maggi tadi, 
      • Masukkan udang, kacau2 sekejap, kemudian masukkan nasi
      • Gaul rata, masukkan kicap & taburkan garam jika suka..(kdg2 nasi terlalu bnyk, takde rasalah kan)
      • Masukkan sayur sawi..kaup balikkan sekejap...angkat..& taburkan bawang goreng
      ni untuk makan kat rumah

      Sekarang Adam dah sedia nak bawa ke sekolah bersama-sama 4 keping Roti Mayonis Enak...

      Roti Mayonis Enak

      Salam pagi buat teman2 dialam maya ni...pagi ni sarapan apa ya? Meh kita tropong meja makan Ana ni...roti...roti...roti...mesti ada kat rumah Ana ni, macam-macam boleh dibuat dengan roti kan? Buat Bingka Roti, Cekodok roti & harini Ana buat Roti Mayonis Enak..hihi..saje2 je boh nama Enak tu sebab enak dimakan...
      Idea ni dapat masa Ana pergi ke rumah Abang Ipar kat Kepong tu, isteri dia hidangkan utk anak2 Ana..pastu Ana pun tanyala nak buat macamana..senang jo rupenya...

      Bahan-bahan :
      • Roti sandwich -terpulanglah banyak mana nak -dipotong 2
      • Mayonis -untuk disapu pada roti
      • Telur - dipukul sedikit
      • Planta/Minyak masak
      Sos :
      Sos cili + Mayonis

      • Roti yang dipotong 2 disapu dengan mayonis di ke2 2 belah (depan & belakang)
      • Buat sampai habis
      • Celup roti tadi ke dalam telur yang dah dipukul sedikit (nak sapu je telur tu pun ok juga)
      • Panaskan kuali leper, letak sedikit planta/minyak masak, ratakan, dah panas letak roti tadi atas kuali panas, balik-balikkan & biar sampai kekuning-kuningan.
      • Angkat & hidangkan bersama sos cili & mayonis

      Senangkan? Cubalah...

      BELAJAR MENJUAL DI SHOPEE..AYUH!

      Bismillah..Assalamualaikum.  Hari ni kita nak mula belajar basic nak menjual di platform SHOPEE pulak. Saya cuba guide mana yang termampu, s...